1.A CD-RW disk

(a) has a faster access than an internal disk (b) is a form of optical disk, so it can only be written once (c) holds less data than a floppy disk d.can be erased and rewritten (e) None of these

Ans.d

2.Information on a computer is stored as

(a) analog data (b) digital data (c) modem data (d) watts data

(e) None of these

Ans.b

3.A directory within a directory is called.

(a) Mini Directory (b) Junior Directory (c) Part Directory (d) Sub Directory (e) None of these

Ans.d

4.DVDs are of which shape?

(a) Square (b) Rectangular (C) Round (d) Hexagonal (e) None of these

Ans.c

5.Which part is the “brain” of the Computer?

(a) CPU (b) Monitor C.RAM (d) ROM (e) None of these

Ans.a

6——— Store data or information temporarily and pass it on as directed by the control unit

(a) Address (b) Register (c) Number (d) Memory

Ans.b

7.Where are programs and data kept while the processor is using them?

(a) Main memory (b) Secondary memory (c) Disk memory (d) Program memory (e) None of these

Ans.a

8.What does storage unit provide?

(a) Place for typing data (b) Storage for information and instruction (c) Place for printing information (d) All of the above (e) None of these

Ans.b

9.Which type of memory is closely related to processor?

(a) Main Memory (b) Secondary Memory C.Disk Memory (d) Tape Memory (e) None of these

Ans.a

10.Which of the following is not true about RAM?

(a) RAM is a temporary storage area (b) RAM is the same as hard disk storage (C) RAM is volatile (d) Information stored in RAM is gone when you turn the computer off (e) None of these

Ans.b

11.By CD you

(a) Read (b) Write (c) Read and Write (d) Either Read or Write (e) None of these

Ans.a

12.Which of the following storage media provides sequential access only?

(a) Floppy disk (b) Magnetic disk (c) Magnetic tape (d) Optical disk (e) None of these

Ans.b

13.The main directory of a disk is called the _Directory

(a) root (b) sub (c) folder (d) network (e) None of these

Ans.a

14.What is the difference between a CD-ROM and a CD-RW?

(a) They are the same – just two different terms used by different manufacturers (b) A CD-ROM can be written to and a CD RW cannot (c) A CD-RW can be read & written to, but a CD-ROM can only be read from CD. (d) A CD-ROM holds more information than a CD-RW (e) None of these

Ans.c

15.A group of 8 bits is known as a –

(a) byte (b) kilobyte (c) binary digit (d) megabit (e) None of these

Ans.a

16.If a user needs information instantly available to the CPU, it should be stored –

(a) on a CD (b) in secondary storage (c) in the CPU (d) in RAM (e) None of these

Ans.b

17.To what temporary area can you store text and other data, and later paste them to another location?

(a) The clipboard (b) ROM (c) CD-ROM (d) The hard disk (e) None of these

Ans.a

18.All of the following are included in removable media Except –

(a) CD-ROMs (b) Diskette (c) DVDsos (d) Hard Disk Drive (e) None of these

Ans.d

19.When you make graph and picture in document, then your computer holds the data in

(a) Restore file (b) Backup drive (c) Clipboard (d) Memory

(e) None of these

Ans.d

20.The storage element for a Static RAM is the

(a) diode (b) resistor (c) capacitor (d) flip-flop (e) None of these

Ans.d

21.With a CD you can

(a) Read (b) Write (c) Neither Read nor Write (d) Both Read and Write (e) None of these

Ans.a

22.Which of the following is the largest unit of storage?

(a) GB (b) KB (c) MB (d) TB (e) None of these

Ans.d

23._ is the process of dividing the disk into tracks and sectors.

(a) Tracking (b) Formatting (c) Crashing (d) Allotting (e) None of these

Ans.b

24.The portion of the CPU that coordinates the activities of all the other computer components is the

(a) motherboard (b) coordination board (c) control unit (d) arithmetic logic unit

Ans.c

25.Memory, also called random access memory, or RAM,

(a) contains the electronic circuits that cause processing to occur. (b) makes the information resulting fromprocessing available for use (c) allots data, programs, commands, and user responses to be entered into a computer (d) consists of electronic components that store data (e) None of these

Ans.d

26.A device that reads the information contained on a disk and transfers it to the computer’s memory.

(a) monitor (b) screen (c) keyboard (d) disk drive (e) None of these

Ans.d

27.A disk on which you store information.

(a) plate (b) data disk (c) paper disk (d) TV disk (e) None of these

Ans.b

28.The smallest unit of useful information a computer can handle.

(a) bite (b) byte (c) bit (d) bait (e) None of these

Ans.c

29.The unit which acts as an intermediate agent between memory and backing store to reduce process time is

(a) TLB’s (b) Registers (c) Page tables (d) Cache

Ans.d

30.A place in the computer system where data and programs are temporarily stored.

(a) paste (b) open (c) memory (d) pocket (e) None of these

Ans.C

31.A removable magnetic disc that holds information.

(a) floppy disk (b) hard drive (c) monitor (d) portable (e) None of these

Ans.a

32.Which type of memory holds only the program and data that the CPU is presently processing?

(a) CMOS (b) ROM (c) RAM (d) ASCII (e) None of these

Ans.c

33.Bit in short for –

(a) binary system (b) digital byte (c) binary digit (d) binary unit (e) None of these

Ans.c

34.Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have:

(a) ALU (b) Primary Storage (c) Control Unit (d) All of the above

Ans.d

35.What characteristic of read-only memory (ROM) makes is useful?

(a) ROM information can be easily updated (b) Data in ROM is nonvolatile, that is, it remains there even without electrical power (c) ROM provides very large amounts of inexpensive data storage  (d) ROM chips are easily swapped between different brands of computers (e) None of these

Ans.b

36.To put information in a file on a magnetic disk, or in a computer’s memory, so it can be used later

(a) store (b) ship (C) shift (d) centre (e) None of these

Ans.a

37.Which is not a factor when categorizing a computer?

(a) Speed of the output device (b) Amount of main memory the CPU can use (C) Cost of the system (d) Capacity of the Hard Disk (e) Where it was purchased

Ans.e

38.Which of the following is not true about RAM?

(a) RAM is a temporary storage area (b) RAM is the same as hard disk storage

C.RAM is volatile (d) Information stored in RAM is gone when you turn the computer off (e) None of these

Ans.b

39.What is the control unit’s function in the CPU?

(a) To transfer data to primary storage (b) To store program instruction (C) To perform logic operations (d) To decode program instructions (e) None of the above

Ans.d

40.Which of the following require large computer memory?

(a) Imaging (b) Graphics c) Voice (d) All of the above (e) None of the above

Ans.d

41.Which of the following require large computer memory?

(a) Minicomputer (b) Laptop Computer c) Notebook Computer (d) All of the above (e) None of the above

Ans.a

42.The amount of time required by a storage device to retrieve data and programs is its

(a) retrieval speed (b) capacity (c) memory (d) storage (e) access speed

Ans.a

43.A 32-bit-word computer can access ————–byte at a time.

(a) 4. (b) 8 (c) 16 (d) 32 (e) 30

Ans.d

44.A megabyte is actually equal to kilobytes.

(a) 100 der (b) 1000 (c) 1024 (d) 1024 x 1024 (e) None of these

Ans.c

45.The main memory of a computer must be large enough to contain the active parts of

(a) the operating system (b) the applications (c) input/output storage & working storage (d) All of these (e) None of these

Ans.b

46.Which of the following types of memory improves processing by acting as a temporary high-speed holding area between the memory and the CPU?

(a) RAM (b) ROM (c) Cache memory (d) Flash memory (e) EPROM

Ans.c

47.The BOOT sector files of the system are stored

(a) Hard disk (b) ROM (C) RAM (d) Fast solid state chips in the motherboard

Ans.b

48.The computer’s processor consists of which of the following parts?

(a) CPU and Main Memory (b) Hard Disk and Floppy Drive (c) Main Memory and Storage (d) Operating system and Applications (e) Control Unit and ALU

Ans.e

49.The most common storage device for the personal computer is

(a) Floppy disk (b) USB thumb drive (c) Zip disk (d) Hard disk (e) Pen drive

Ans.d

50.Thick, rigid metal platters that are capable of storing and retrieving information at a high rate of speed are known as

(a) hard disks (b) soft disks C.flash memory (c)SAN (e) None of these

Ans.a

51.A DVD is an example of a (n)

(a) hard disk (b) optical disk (c) output device (d) solid-state storage device (e) None of these

Ans.b

52.How many bits are there in a byte?

(a) 20 (b) 4 (C) 6 (d) 24 (e) 8

Ans.e

53.Which of the following is another name for a chip?

(a) Silicon chip (b) Integrated circuit (c) Semiconductor (d) All of these (e) None of these

Ans.b

54.Decreasing the amount of space required to store data and programs is accomplished by

(a) pressing (b) disk caching (C) RAID (d) crashing (e) file compression

Ans.e

55.Data on a floppy disk is recorded in rings called

(a) sectors (b) ringers rounders (d) tracks (e) segments

Ans.d

56.Which type of memory holds only that program and data the CPU is presently processing?

(a) CMOS (b) ROM (c) RAM (d) ASCII (e) CD

Ans.c

57.Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as

(a) volatile storage (b) sequential storage (c) direct storage (d) non-volatile storage (e) mobile storage

Ans.d

58.Which of the following is a secondary storage device?

(a) Optical disks (b) RAM (b) Microprocessor (d) All of these (e) None of these

Ans.a

59.Which of the following is equal to 1,048,576 byte (approx one million byte)?

(a) Byte (b) Gigabyte (c) Memory (d) Megabyte (e) Kilobyte

Ans.d

60.A hard disk drive is considered as a storage.

(a) flash (b)non volatile (C) temporary (d) non-permanent (e) None of these

Ans. b

61.A permanent memory is called

(a) RAM (b) ROM (c) CPU (d) LCD (e) ALU

Ans.b

62.Name of round shining portable disk which can store large amount of information and softwares

(a) CD-ROM (b) Floppy disk (C) Scanner (d) Monitor (e) Laptop

Ans.a

63.A tape drive offers access to data.

(a) timely (b) sporadic (c) random (d) sequential (e) disastrous

Ans.d

64.How many values can be represented by a single byte?

(a) 4 (b) 16 (c) 64 (d) 256 (e) 512

Ans.e

65.All the components of a computer are either or

(a) software, CPU/RAM (b) application software, system software (c) input device, output device (d) hardware, software

(e) input, output

Ans.d

66.The result of computer processing of your input is called

(a) output (b) data (c) multi tasking (d) tracking (e) intake

Ans.a

67.A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is

(a) read-only (b) memory-only (c) run-only (d) write-only (e) None of these

Ans.a

68.When you save to your data will remain intact even when the computer is turned off.

(a) RAM (b) motherboard (c) secondary storage device (d) primary storage device (e) None of these

Ans.c

69.Approximately how many bytes make one Megabyte?

(a) One Thousand (b) Ten Thousand (c) One Hundred (d) One Million (e) None of these

Ans. d

70.A directory within a directory is called a

(a) Mini Directory (b) Junior Directory (c) Part Directory (d) Sub Directory (e) None of these

Ans.d

71.What is the major disadvantage of RAM ?

(a) Its access speed is too slow. (b) Its matrix size is too big. (c) It is volatile. (d) High power consumption (e) None of these

Ans.c

72.What disk is used to cold-boot a PC?

(a) Setup disk (b) System disk (c) Diagnostic disk (d) Program disk (e) None of these

Ans.b

73.Data (information) is stored in computer as

(a) files (b) directories (c) floppies matter (e) None of these

Ans.a

74.Memory unit is one part of

(a) Control unit (b) Central Processing Unit  (c) Input device (d) Output device (e) None of these

Ans.b

75.A character of information is represented by a(n)

(a) byte (b) bit (c) field (d) attribute (e) None of these

Ans.b

76.Which of the following devices has a limitation that we can only read it but cannot erase or modify it?

(a) Tape Drive (b) Hard Disk (c) Compact Disk (d) Floppy Disk (e) None of these

Ans.c

77.Which of the following is the storage area within the computer itself which holds data only temporarily as the computer processes instructions?

(a) the hard disk (b) main memory (c) the control unit (d) read-only memory (e) None of these

Ans.b

78.If a memory chip is volatile, it will

(a) explode if exposed to high temperatures (b) lose its contents if current is turned off (c) be used for data storage only (d) to used to both read and write data (e) None of these

Ans.b

79.A CD-ROM disk

(a) cannot be erased and rewritten (b) has more storage capacity than a CD-R (c) holds less data than a floppy disk (d) can be written to only once (e) None of the above

Ans.a

80.Storage device found inside the computer.

(a) CD-ROM (b) Zip Disk (c) Super Disk (d) Hard Disk (e) None of the above

Ans.d

81.Micro instructions are stored in the:

(a) Internal storage (b) External storage. (c) Cache (d) Control memory

Ans.d

82.RAM is _ and

(a) volatile, temporary (b) nonvolatile, permanent (c) nonvolatile, temporary (d) volatile, permanent (e) None of the above

Ans.a

83.The indicates how much data a particular storage medium can hold.

(a) access (b) capacity (c) memory (d) storage (e) None of the above

Ans.b

84.How is it possible that both programs and data can be stored on the same floppy disk?

(a) A floppy disk has two sides, one for data and one for programs. (b) Programs and data are both software, and both can be stored on any memory device. (c) A floppy disk has to be formatted for one for the other. (d) Floppy disk can only store data, not programs. (e) None of the above

Ans.b

85.Secondary storage

(a) does not require constant power (b) does not use magnetic media (c) consists of four main types of devices (d) does not store information for later retrieval (e) None of the above

Ans.a

86.The process of preparing a floppy diskette for use is called

(a) assembling (b) translating (C) parsing (d) formatting (e) None of the above

Ans.d

87.The access time of memory is the time required for performing any single CPU. operation.

(a) Longer than (b) Shorter than (c) Negligible than (d) Same as

Ans. a

88.Which of the following are advantages of CD ROM as a storage media?

(a) CD-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information. (b) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do. (c) CD-ROMs make less errors than magnetic media. (d) All of these (e) None of these

Ans.b

89.Even if a disk drive fails, the computer application running and using it can continue processing. This application is said to have been designed with this feature called

(a) 100 percent up-time (b) Fault tolerance (c) High reliability (d) All of these (e) None of these

Ans.b

90.Which media has the ability to have data/ information stored (written) on them by users more than once?

(a) CD-R disks (b) CD-RW disks (c) Zip disks (d) Opti-Disks (e) Both CD-RW disks and Zip disks

Ans.b

91.Storage media such as a CD read and write information using

(a) a laser beam of red light (b) magnetic dots (c) magnetic strips (d) All of these (e) None of these

Ans.a

92.Cache and main memory will lose their contents when the power is off. They are

(a) dynamic (b) static (c) volatile (d) non-volatile (e) faulty

Ans.c

93.Main memory works in conjunction with

(a) special function cards (b) RAM (c) CPU (d) Intel (e) All of these

Ans.c

94.Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information?

(a) floppy diskette (b) hard disk (c) permanent disk (d) optical disk (e) None of these

Ans.b

95.Which of the following is an example of storage devices?

(a) Magnetic disk (b) Tapes (c) DVDs (d) All of these (e) None of these

Ans.d

96.Which of the following is an example of an optical disk?

(a) Digital versatile disks (b) Magnetic disks (c) Memory disks (d) Data bus disks (e) None of these

Ans.a

97.The main memory of a computer can also be called

(a) Primary storage (b) Internal memory (c) Primary memory (d) All of these (e) None of these

Ans.c

98.The life span of a CD-ROM is

(a) approximately one year (b) approximately two years (c) approximately five years (d) approximately twenty-five years

(e) almost unlimited

Ans.d

99.Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is

(a) a random access medium (b) expensive (c) a read-only medium (d) fragile and easily damaged (e) a sequential access medium

Ans.e

100.How is it possible that both programs and data can be stored in the same floppy disk?

(a) A floppy disk has two sides, one for data and one for programs. (b) A floppy disk has to be formatted for one or for the other (c) Programs and data are both software and both can be stored in any memory device. (d) Floppy disks can only store data, not programs. (e) Floppy disks are better than CDs.

Ans.c

101.The signal which shows that a computer is waiting for a command from the user is

(a) prompt (b) event (c) time slice (d) interrupt (e) None of these

Ans.d

102.ROM tells the computer to

(a) disconnect the computer (b) start up the operating system (C) connect to the hardware (d) turn on (e) pass on data to the RAM

Ans.b

103.Which of the following has the most capacity?

(a) CD-R (b) CD-RW (C) DVD (d) VCD (e) Floppy Disk

Ans.c

104.increase the accuracy of a search by fine-tuning the keywords in the search.

(a) Indexes (b) Italics (c) Compounds (d) Links (e) Operators

Ans.a

105.The fastest component for accessing stored data/information is/are

(a) cache (b) DVDs (c) hard disks (d) main memory (e) tape

Ans.d

106.A standard CD player accesses data/information using which method?

(a) Sequential access (b) Random access (c) Multivariate access (d) All of these (e) None of these

Ans.d

107.In a computer most processing takes place in

(a) Memory (b) RAM (c) Motherboard (d) CPU (e) None of these

Ans.d

108.Which of the following is not a storage medium?

(a) Hard disk (b) Flash drive (c) DVD (d) CD (e) keyboard/Monitor

Ans.e

109———consists of volatile chips that temporarily store data or instructions.

(a) CPU (b) ROM (c) RMA (d) RAM (e) None of these

Ans.d

110.A computer’s ROM is

(a) ALU (b) computer software (c) operating system (d) computer hardware (e) CPU

Ans.d

111.Memory address refers to the successive memory words and the machine is called as

(a) Word addressable (b) byte addressable (c) bit addressable (d) Terra byte addressable

Ans. a

112.In a sequence of events that take place in an instruction cycle, the first cycle is called

(a) store cycle (b) execute cycle (c) fetch cycle (d) decode cycle (e) code cycle

Ans.c

113.ROM is an example of which of the following?

(a) Volatile memory (b) Cache memory (c) Nonvolatile memory (d) Virtual memory (e) None of these

Ans.c

114.A register that keeps track of the next instruction to be executed is called a/an

(a) Data Register (b) Instruction Register (c) Action Register (d) Program Counter

(e) Accumulator

Ans.b

115.The microprocessor of a computer

(a) does not understand machine language. (b) understands machine language and high level languages. (c) understands only machine language. (d) understands only high-level languages. (e) Program Read-Only Memory

Ans.c

116.What is the full form of PROM?

(a) Programmable Read Only Memory (b) Progressive Read Only Memory (c) Periodic Read Only Memory (d) Perfect Read Only Memory (e) Program Read-Only Memory

Ans.a

117.Which of the following does not store data permanently?

(a) ROM (b) RAM (C) Floppy Disk (d) Hard Disk (e) None of these

Ans.b

118.Which of the following is the smallest storage?

(a) Megabyte (b) Gigabyte (c) Kilobyte (d) Terabyte (e) Nanobyte

Ans.e

119.Which of the following helps to protect floppy disks from data getting accidently erased?

(a) Access notch (b) Write-protect notch (C) Entry notch (d) Input notch (e) None of these

Ans.b

120.CD and DVD drives are the examples of

(a) coding media (b) solid stage storage (c) Zip drives (d) printers (e) storage devices

Ans.c

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply