Practice Exercise Of Components of Computer

1.Most of the commonly used personal computers/ laptops do not have a command key known as

(a) Turnover (b) Shift (C) Alter (d) Delete (e) Insert

Ans.a

2.Most of the commonly available personal computers/laptops have a keyboard popularly known as

(a) QWERTY (b) QOLTY (c) ALTER (d) UCLIF (e) None of these

Ans.a

3.Whenever we have to give space between the two words while typing on PC we have to press a key known as

(a) Backspace (b) Shift Control (d) Escape (e) Space Bar

Ans.e

4.Every component of your computer is either

(a) software or CPU/RAM (b) hardware or software (c) application software or system software (d) input devices or output devices (0) None of these

Ans.b

5.What is equipment used to capture information and commands?

(a) Output device (b) Input device (c) Storage device (d) Telecommunication device

(e) None of these

Ans.b

6.This type of hardware consists of devices that translate data into a form the computer can process

(a) application (b) input (C) system (d) All of these (e) None of these

Ans.b

7.Which of the following will translate images of text, drawings, and photos into digital form?

(a) digitizer (b) modem (C) Scanner (d) keyboard (e) None of these

Ans.c

8.The computer is made of which of the following hardware equipments?

(a) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Software and Network (b) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard Mouse, Programme and Network (c) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Printer and Modem (d) Monitor, CPU (Central Processing Unit),Keyboard, Mouse, Applications and Network (e) None of these

Ans. a

9.For selecting or highlighting, which of thefollowing is generally used?

(a) Icon (b). Keyboard (c) Mouse (d) Floppy Disk (e) None of these

Ans. c

10.Scanner scans

(a) Picture (b) Text (c) Both Picture and Text (d) Neither Picture Nor Text

(e) None of these

Ans. c

11.Which of the following is not a function of the control unit?

(a) Read instructions (b) Execute instructions (c) Interpret instructions (d) Direct operations (e) None of these

Ans. d

12.The most common input devices include –

(a) Monitor and mouse (b) Monitor and keyboard (c) Printer and mouse (d) None of these (e) All of the above

Ans.c

13.Holding the mouse button down while moving an object of text is known as – (a) moving (b) dragging (c) dropping (d) highlighting (e) None of these

Ans. b

14.helps in capturing row data and entering into computer system.

(a) CPU (b) Integrated circuit (C) Input device (d) Motherboard

(e) None of these

Ans.c

15.The most widely used input device is the

(a) mouse (b) keyboard (c) modem (d) monitor (e) None of these

Ans.b

16.A CPU contains

(a) a card reader and a printing device (b) an analytical engine and a control unit (c) a control unit and an arithmetic logic unit (d) an arithmetic logic unit and a card reader

(e) None of these

Ans.c

17.Computations and logical operations are performed by the

(a) RAM (b) ALU (c) Register (d) Control unit (e) None of these

Ans.b

18.The term used to define all input and output devices in a computer system is

(a) Monitor (b) Software (c) Shared resources (d) Hardware (e) None of these

Ans.d

19.What type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer network?

(a) Printers (b) Speakers (c) Floppy disk drives (d) Keyboards (e) None of these

Ans.a

20.Which of the following is part of the System Unit?

(a) Monitor (b) CPU (c) CD-ROM (d) Floppy Disk (e) None of these

Ans.b

21.What is output?

(a) Processor takes from user (b) User gives to processor (c) Processor gets from user (d) None of these

Ans.d

22.Dumb terminals have terminals and

(a) Mouse (b) Speaker (c) Harddish (d) Mouse or Speaker (e) None of these

Ans.c

23.Which of the following is not an output device?

(a) Plotter (b) Printer (c) Scanner (d) Monitor (e) None of these

Ans.C

24.Devices that let the computer communicate with you.

(a) input (b) output (c) type (d) print (e) None of these

Ans.B

25.Devices that allow you to put information into the

(a) input (b) output (c) type (d) print (e) None of these

Ans.A

26.The primary device that a computer uses to store information.

(a) TV (b) storehouse (c) desk (d) hard drive (e) None of these

Ans.D

27.Pick the odd one –

(a) Mouse (b) Scanner (c) Printer (d) Keyboard (e) None of these

Ans.C

28.An output device that lets you see what the computer is doing –

(a) a disk drive (b) monitor-screen (c) shift key (d) printer (e) None of these

Ans.B

29.A——-is an example of an most popular input device.

(a) keyboard (b) monitor (c) Mouse (d) central processing unit (e) None of these

Ans.A

30.The function of CPU is –

(a) to provide external storage of text (b) to communicate with the operator (c) to read, interpret and process the information and instruction (d) to provide a hard copy (e) None of these

Ans.C

31.Printed information, called, exists physically and is a more permanent form of output than that presented on a display device.

(a)soft copy (b) carbon copy (c) hard copy (d) desk copy (e) None of these

Ans.C

32.Which of the following is considered an input device?

(a) Keyboard (b) Monitor (C) Floppy disk (d) Printer (e) CD

Ans.A

33.Decreasing the amount of space required to store data and programs is accomplished by

(a) pressing (b) disk caching (C) RAID (d) crashing (e) file compression

Ans.E

34.A device that copies or reproduces text and images is also called a(n).

(a) optical scanner (b) bar code reader (C) character device (d) digital camera

(e) printer

Ans.A

35.Which of the following is the equipment which holds the screen of a computer?

(a) Video (b) Desktop (c) Modem (d) Monitor (e) Scanner

Ans.D

36.What is usually used for displaying information at public places?

(a) Monitor (b) Overhead Projections (c) Monitors and Overhead Projections (d) Touch Screen Kiosks (e) None of these

Ans.C

37.Which of the following is not an output device?

(a) Plotter (b) Printer (c) Monitor (d) Touch Screen (e) None of these

Ans.E

38.The operation of computer is controlled by

(a) Memory system (b) Controlling system (c) Operating system (d) Processing system (e) None of these

Ans.D

39.The computer monitor is which type of device?

(a) Input (b) Output (c) Processing (d) Software (e) None of the above

Ans.B

40.The primary output device for computers is a

(a) video monitor (b) printer (c) keyboard (d) mouse (e) None of the above

Ans.A

41.The output which is made up of pictures, sounds, and video is called

(a) COM (b) hard copy (C) graphics (d) multimedia (e) None of the above

Ans.D

42.——provides the means to move the pointer on the screen and give information to the computer by clicking its buttons.

(a) Scanner (b) Mouse (C) Keyboard (d) Program (e) None of the above

Ans. b

43.Which of the following could be digital input devices for computers?

(a) Digital camcorder (b) Microphone (c) Scanner (d) All of the above (e) None of these

Ans.d

44.When speaking of computer input and output, input refers to

(a) any data processing that occurs from new data input into computer. (b) retrieval of data or information that has been entered into the computer. (c) data or information that has been entered into the computer. (d) the transmission of data that has been entered into the computer. (e) Both (C) and (d)

Ans.c

45.A means of capturing an image (drawing or photo) so that it can be stored on a computer is

(a) Modem (b) Software (C) Scanner (d) Keyboard (e) Mouse

Ans.c

46.Access control based on a person’s fingerprints is an example of

(a) biometric identification (b) characteristic identification (c) fingerprint security (d) logistics (e) None of these

Ans.a

47.The patterns of printed lines on most products are called

(a) prices (b) striping (C) scanners (d) OCR (e) barcodes

Ans. E

48.Which of the following is needed for sound recording?

(a) Speaker (b) Microphone (c) Talker (d) Mouse (c) Telephone

Ans.b

49.Which of the following is not associated with hardware?

(a) CPU (b)Monitor (c) Key board (d) COBOL (e) None of These

Ans.d

50.In a computer most Processsing takes place in —————–

(a) Memory (b) RAM (c) Motherboard (d)CPU (e) None of these

Ans.d

51.Keyboards, scanners, and microphones are examples of

(a) software programs (b) input devices (C) output devices (d) utilities (e) None of these

Ans.b

52.Which of the following is part of the System Unit?

(a) Monitor (b) CPU (c) CD-ROM (d) Floppy Disk (e) Printer

Ans.b

53.A _ is an example of an input device.

(a) printer (b) monitor (c) scanner (d) central processing unit

(e) None of these

Ans.c

54.A hard copy of a document is

(a) printed on the printer (b) stored on a floppy (c) stored on a CD (d) stored in the hard disk(e) scanned

Ans.a

55.The ALU performs operations.

(a) logic (b) ASCII (c) algorithm-based (d) logarithm-based (e) final

Ans.a

56.———is the part of the computer that does arithmetical calculations.

(a) OS (b) ALU (c) CPU (d) Memory (e) printer

Ans.b

57.ALU works on the instructions and data held in the

(a) Notebook (b) Registers (c) Copy Pad (d) I/O devices (e) None of these

Ans.b

58.What is a device that can change images into codes for the computer?

(a) Mouse (b) Printer (c) Joystick (d) Keyboard (e) Scanner

Ans.e

59.Which of the following functions is not performed by the CPU?

(a) Graphical display of data (b) Arithmetic calculations (c) Managing memory (d) Managing input and output (e) None of these

Ans.e

60.Which part of the computer can display the user’s work?

(a) Mouse (b) Keyboard (c) Disk Drive (d) Monitor (e) None of these

Ans.d

61.Which of the following is a secondary device?

(a) Keyboard (b) CD (c) ALU (d) Mouse (d) Printer

Ans.e

62.When the mouse is moved, it causes a picture to move on the screen which is referred to as in a

(a) menu (b) icon (c) pointer (d) tab (e) None of these

Ans.c

63.The mouse usually appears in the shape of an arrow.

(a) indicator (b) marker (C) meter (d) pointer (e) None of these

Ans.d

64.Which of the following is part of the system unit?

(a) Keyboard (b) Floppy disks (c) Monitor (d) Memory (e) CD

Ans.d

65.In a computer, most of the processing takes place in

(a) Memory (b) RAM (c) CPU (d) Motherboard (e) ALU

Ans.c

66.The central processing unit contains which of the following as a component?

(a) Memory Regulation Unit (b) Flow Control Unite (c) Arithmetic Logic Unit (d) Instruction Manipulation Unit (e) None of these

Ans.c

67.The part of the CPU that accesses and decodes program instructions, and coordinates the flow of data among various system components is the

(a) ALU (b) control unit (c) megahertz (d) motherboard (e) None of these

Ans.b

68.The main job of a CPU is to

(a) carry out program instructions (b) store data/information for future us (c) process data and information (d) Both (a) and (c) (e) None of these

Ans.d

69.All of the logic and mathematical calculations done by the computer happen in/on the

(a) system board (b) central control unit (C) central processing unit (d) mother board (e) memory

Ans.c

70.The physical components of a computer system.

(a) Software (b) Hardware ALU (d) Control Unit (e) None of the above

Ans.b

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply