Misscellaneous Gk Questions 

Introduction The scope of this component of General Awareness is very wide and infinite. To define this section in the shape of definite pattern is an uphil task. Generally, the questions asked from this section are related to the following topics First in world, Superlatives of World, Countries with Capital and Currencies, First in India, Superlatives of India, Major Newspapers and News Agencies, Indian Defence, Awards and Honours, important Dates and Days of the Year, Abbreviations, Books and their Authors, etc.

1.First Olympic Games were held in

(a) 776 BC (b) 798 BCC (C) 876 BC (d) 898 BC

Ans.a

2.The first Indian woman to reach Olympic finals in individual track events was

(a) PT Usha (b) Shiny Abraham (C) Aarti Saha s (d) MD Valsamma

Ans. a

3.Of the following cities, in which city/cities have the Olympic Games been held twice ?

  1. Paris 2. Berlin 3. London 4. Seoul

(a) Only 1 (b) 1 and 2 (c) 3 and 4 (d) 1 and 3

Ans.b

4.Which of the following is a set of five events included in Modern Pentathlon?

(a) Cycling, Skating, Shooting, Gymnastics, Running (b) Judo, Shooting, Swimming, Cycling, Running (C) Horse riding, Fencing, Shooting, Gymnastics, Running (d) Horse riding, Fencing, Shooting, Swimming, Running

Ans.c

5.The five intertwined rings or circles on the Olympic flag made of white (from left to right) are

(a) blue, yellow, black, green and red (b) yellow, red, green, black and blue (C) red, green, black, yellow and blue (d) yellow, green, black, blue and red

Ans. a

6.India won the last Hockey Olympic Gold in?

(a) 2000, Sydney (b) 1996, Atlanta odt (C) 1980, Moscow w od (d) 1972, Munich an

Ans. a

7.Consider the following statements

1Olympics, 2008 will be held in Beijing. 2. Asian Games, 2006 held in Doha (Qatar). Which of these is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2 (C) Both 1 and 2 (d) None of these

Ans.c

8.To win a Grand-Slam in Tennis, a player has to win

(a) Australian Open, Wimbeldon, French Open, US Open (b) Wimbeldon, French Open, US Open (C) Wimbeldon, French Open, Pegas Czeck Open, US Open (d) Davis Cup, Wimbeldon, French Open

Ans. a

9.What can be the maximum length of a cricket bat ?

(a) 32″ (b) 34″ (d) 38″

Ans.a

10.What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch ?

(a) 24, ft (b) 3 ft (c) 342 ft (d) 4 ft •

Ans.c

11.Which of these international tennis events is played on a grass court ?

(a) US Open (b) French Open (c) Wimbeldon (d) Australian Open

Ans.c

12.Who has taken maximum wickets in one-day internationals ?

(a) Shane Warne (b) Wasim Akram (C) Kapil Dev (d) Muttiah Muralitharan

Ans.d

13.Famous GOLF player Vijay Singh is from which one of the following countries ?

(a) Fiji (b) Mauritius (c) Malaysia el (d) Kenya odata

Ans.a

14.Who among the following became the first Indian to take 16 wickets in a single test match ?

(a) Chetan Sharma (b) Narendra Hirwani (c) Kapil Dev (d) Jesu Patel

Ans.b

15.The headquarters of International Olympic Committee is at

(a) Lausanne (Switzerland) (b) Moscow DES (c) Los Angeles (d) New York

Ans.a

16.The Winter Olympic came into being in

(a) 1912 (b) 1916 (c) 1920 (d) 1924

Ans.d

17.Which Indian batsman made three consecutive centuries in his first three Test matches ?

(a) Vinoo Mankad (b) GR Vishwanath (c) Mohd Azharuddin (d) SM Gavaskar

Ans.c

18.The term ‘Butterfly Stroke’ is associated with

(a) Kabaddi (b) Wrestling (C) Swimming (d) Boxing

Ans.c

19.The first Commonwealth Games were held in 1930. Which country hosted the games?

(a) Australia (b) England (C) New Zealand (d) Canada

Ans.d

20.“Chinaman’ refers to Desde San

(a) Chess (b) Cricket (C) Bridge (d) Swimming

Ans. b

21.The term Tee’ is connected with

(a) Polo (b) Golf (c) Bridge (d) Billiards

Ans.b

22.”Gambit’ is the term associated with which of the following games ?

(a) Chess (b) Billiards (c) Carrom (d) Snooker

Ans.a

23.The term ‘double fault is associated with

(a) Baseball  (b) Golf (C) Tennis (d) Bridge

Ans.c

24.Famous player Kevin Peterson belong to doido

(a) Kenya (b) England Homs er (c) Nigeria (d) Namibia

Ans.b

25.Which of these countries won the first World Cup cricket tournament in 1975 ?

(a) England (b) Australia (c) West Indies (d) Pakistan

Ans.c

26.The first Asian Games were held in

(a) China (b) India (C) Pakistan (d) Iran

Ans.b

27.Who is the youngest player to score a century in test cricket ?

(a) Haneef Mohammed (b) Mohd. Azharuddin (c) Mohd Ashraful (d) S Tendulkar

Ans.c

28.The lady to win the Wimbledon title successfully nine times was

(a) Monica Seles (b) Steffi Graf (c) Martina Navratilova (d) Chris Everton can

Ans.c

29.Which of the following is a pair of names of the same game ?

(a) Golf-Polo (b) Billiards-Snooker (C) Volleyball-Squash to (d) Soccer-Football

Ans.d

30.Which of the following combinations, of country and its national games is correct ?

(a) Australia Football (b) Japan Bull Fighting (C) USA Baseball (d) India Cricket Hotdwar

Ans. c

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply