Misscellaneous Gk Questions

Introduction The scope of this component of General Awareness is very wide and infinite. To define this section in the shape of definite pattern is an uphil task. Generally, the questions asked from this section are related to the following topics First in world, Superlatives of World, Countries with Capital and Currencies, First in India, Superlatives of India, Major Newspapers and News Agencies, Indian Defence, Awards and Honours, important Dates and Days of the Year, Abbreviations, Books and their Authors, etc.

1.Who is the proponent and propagandist of the “Art of Living” ?

(a) Maharishi Mahesh Yogi (b) Sri Sri Ravi Shankar (C) Swami Chinmayananda (d) Bhagwan Rajneesh

Ans.b

2.Shri Rajender Singh won the Ramon Magsaysay Award for

(a) emergent leadership (b) community leadership (c) illiteracy eradication (d) Bio-technology

Ans. b

3.Who among the following was the first lady Prime Minister in the world ?

(a) Golda Meir (b) Indira Gandhi (c) Mary Eugenia Charles (d) Shirimavo Bhandaranaike

Ans.d

4.Who was the first lady Governor of an Indian state?

(a) Miss Padmaja Naidu (b) Mrs Sarojini Naidu (C) Mrs Sucheta Kripalanie (d) Mrs Tarakeshwari Sinha

Ans.b

5.The first Indian woman to scale Mount Everest was

(a) Arati Saha (b) Asha Agarwal (c) Bachendri Pal (d) Reita Fariya

Ans.c

6.The first Indian to swim across English Channel was

(a) Ujjawala (b) Mihir Sen (C) V Merchant (d) Arati Saha

Ans.b

7.Who was the first Indian woman to swim across the English Channel ?

(a) Shanta Rangaswami (b) Arati Saha (c) Santosh Yadav (d) Ujjawala

Ans.b

8.Who among the following is the world’s first woman cosmonaut ?

(a) Bachendri Pal (b) Junko Tabei (C) Valentina Tereshkova (d) Sally Ride

Ans.c

9.The first person to conduct heart transplantation in India is

(a) Dr PKK Ayyangar (b) Dr R Valiathan (c) Dr Venugopal (d) Dr R Kesavan Nair

Ans.c

10.Who among the following was the first Defence Minister of India?

(a) KM Cariappa(b) Sardar Patel (c) Baldev Singh (d) Maulana Azad

Ans.c

11.Who among the following was the first woman Chief Justice of a High Court?

(a) Geeta Mukherjee (b) Leila Seth (c) Sujata Manohar (d) Rani Jethmalani

Ans.b

12.The first Field Marshal of India was

(a) A Vaidya (b) KM Cariappa (C) Sunder ji (d) SHFJ Manekshaw

Ans.d

13.The first English newspaper in India was started by

(a) Dadabhai Naoroji (b) JA Hickey (C) Lord William Bentinck (d) Rabindranath Tagore

Ans.b

14.Which Chief Minister hold the post of CM to thelongest period of time?

(a) Bhajan Lal (b) Chimanbhai Patel (c) Jyoti Basu(d) Hiteshwar Saikia

Ans.c

15.Who among the following was the first womanminister of a state?

(a) Vijayalakshmi Pandit (b) Sarojini Naidu (c) Rajkumari Amrit Kaur (d) Indira Gandhi

Ans.c

16.The architect of North and South Blocks of Central Secretariat in Delhi was

(a) Sir Edward Lutyens (b) Herbert Bakers (c) Robert T Russel (d) Antonin Reymond

Ans.a

17.The first PM of England was

(a) Oliver Cramwell (b) Benjamin Dizrelli (c) Robert Walpol (d) Gladstone

Ans.c

18.Founder of Boys Scout and Civil Guide was

(a) Charles Andrews (b) Robert Montgomery (c) Richard Temple(d) Baden Powell

Ans.d

19.Chandigarh was designed by

(a) Le Corbousier (b) Edward Lutyens (C) Christopher Wren (d) Michelongo

Ans.a

20.Who among the following is not a dancer?

(a) Geeta Chandran (b) Mamta Shankar (c) Kishori Amonkar (d) Swapnasundari

Ans.c

21.Tom Cruise is well-known as a

(a) Film actor (b) Swimmer (C) Management expert (d) Fashion designer

Ans.a

22.’I have nothing to offer except blood, sweat and tears’ was said by

(a) Lord Nelson (b) Napolean (C) Churchill (d) Subhash Chandra Bose

Ans.c

23.The title of ‘Sparrow’ is given to

(a) Napoleon (b) Maj Gen Rajinder Singh (C) Sardar Patel (d) TT Krishnamachari

Ans.b

24.Which of the following pairs is incorrect?

(a) Lokmanya-Bal Gangadhar Tilak (b) Netaji-Subhash Chandra Bose (C) Deshbandhu-Chittaranjan Das (d) Frontier Gandhi-Abul Kalam Azad

Ans.d

25.Who is called the Flying Sikh of India?

(a) Mohinder Singh (b) Ajit Pal Singh (c) Joginder Singh (d) Milkha Singh

Ans.d

26.’Indian cotton merchant; banker; Congressman and a close associate of Mahatma Gandhi’. This description fits

(a) Jamnalal Bajaj (b) GD Birla (C) VS Srinivasa Shastri (d) MR Jayakar

Ans.b

27.The Arjuna Awards were instituted in the year

(a) 1965 (b) 1963 (c) 1961 (d) 1975

Ans.c

28.Arjuna Award is given for

(a) Bravery on battlefield (b) Outstanding performance in sports (c) Exceptional service in emergency (d) Exceptional service of slum dwellers

Ans.b

29.The Kalinga Prize is given by which of the following ?

(a) UNESCO (b) Government of India (c) Jawaharlal Nehru Peace Foundation (d) Council for Scientific and Industrial Research

Ans. a

30. Kalinga Award is given for

(a) Art (b) Science (C) Literature (d) Sports

Ans.b

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply