Miscellaneous Gk Questions

Introduction The scope of this component of General Awareness is very wide and infinite. To define this section in the shape of definite pattern is an uphil task. Generally, the questions asked from this section are related to the following topics First in world, Superlatives of World, Countries with Capital and Currencies, First in India, Superlatives of India, Major Newspapers and News Agencies, Indian Defence, Awards and Honours, important Dates and Days of the Year, Abbreviations, Books and their Authors, etc.

1.The book “Gulliver’s Travels’ was written by

(a) Charles Lamb (b) Charles Dickens (c) Alexander Dumas (d) Jonathan Swift

Ans.D

2.Higher than Hopes’ is a biography of

(a) Mother Teresa (b) Nelson Mandela (C) Bishop Tutu (d) None of these

Ans.B

3.‘Alice in Wonderland’ the famous TV Serial, is based on a book written by

(a) Charles Dickens (b) Thomas Hardy (c) Lewis Caroll (d) Father Dicoste

Ans.C

4.The celebrated novel The Godfather’ was authored by

(a) John Milton (b) Victor Hugo (c) Mario Puzo (d) Harold Robbins

Ans.C

5.Which book is entitled as ‘Bible of Communism?

(a) Affluent Society(b) War and Peace (c) Das Kapital (d) Gulag Archipelago

Ans.C

6.Who wrote the book “A Passage to India’?

(a) Minoo Masani (b) Jawaharlal Nehru (C) Victor Banerjee (d) EM Foster

Ans.D

7.The book ‘Satanic Verses’ was written by

(a) Gunnar Myrdal (b) Agatha Christie (c) William Golding (d) Salman Rushdie

Ans.D

8.Who among the following authored the book

‘A Scrape Book of Prisoner?

(a) AB Vajpayee (b) EK Nayanar (C) LK Advani (d) N Chandrababu Naidu

Ans.C

9.The author of the book ‘A Brief History of Time’ is

(a) Carl Sagan (b) John Schwarz (c) Mrehael Green (d) Stephen Hawking

Ans.D

10.What is the title of APJ Abdul Kalam’s autobiography ?

(a) Me and Missile (b) My Memories (c) Sky is the Limit (d) Wings of Fire

Ans.D

11.Who is the author of the book New Dimensions of India’s Foreign Policy?

(a) AB Vajpayee (b) Jaswant Singh (C) PC Alexander (d) Yashwant Sinha

Ans.A

12.Who among the following wrote the book ‘Algebra of Infinite Justice?

(a) Anita Desai (b) Vikram Seth (C) Arundhati Roy (d) Rohington Mistry

Ans.C

13.The autobiography ‘Living History has been authored by

(a) Margaret Atwood (b) Benazir Bhutto (c) Hillary Clinton (d) Monica Lewinsky

Ans.C

14.The author of Business @ Speed of Thought is

(a) Dick Fransis (b) John Gray (c) Bill Gates (d) David Baldexi

Ans.C

15.Na Khatma Hone Wali Kahani’ is the autobiography of

(a) T.N. Sheshan (b) Amitabh Bachchan (c) Sonia Gandhi (d) VP Singh

Ans.D

16.Who is called the Father of English Poetry?

(a) Charles Dickens (b) Milton (c) Wordsworth (d) Chaucer

Ans.D

17.Which of the following is not an agency of UN?

(a) Food and Agricultural Organisation (b) International Monetary Fund (c) International Committee of the Red Cross (d) International Labour Organisation

Ans.C

18.Which of the following is a Cultural organisation?

(a) FAO (b) LO (c) WHO (d) UNESCO

Ans.D

19.The headquarters of UNHCR is located at

(a) New York (b) Rome (c) London (d) Geneva

Ans.D

20.The headquarters of International Atomic Energy Agency is located in

(a) Geneva (b) Washington D.C. (c) Vienna (d) London

Ans.C

21.Which Indian became the President of International Court of Justice ?

(a) Justice HR Khanna (b) Justice Ajit Ray (c) Dr Nagendra Singh (d) Justice PN Bhagwati

Ans.a

22.Which of the following are special agencies of the UNO?

1.WHO  2. OPEC  3. IMF  4. FAO

(a) 1 and 2   (b) 2 and 3 (c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4

Ans.C

23.The International Court of Justice is located at

(a) Geneva (b) The Hague (c) Amsterdam (d) Vienna

Ans.B

24.The United Nations Organisation came into existence on

(a) Oct 24, 1945 (b) Dec 24, 1945 (c) Aug 30, 1945 (d) None of the above

Ans.A

25.Which of the following is not associated with the UNO?

(a) ILO (b) WHO (c) Security Council (d) ASEAN

Ans.D

26.Which of the following Asian languages are UN official languages?

(a) Hindi and Japanese (b) Chinese and Hindi (c) Japanese and Arabic (d) Chinese and Arabic

Ans.D

27.The five permanent members of the UN Security Council are

(a) Canada, China, France, Russia, and USA (b) hina, France, Russia, UK and USA (c) Japan, Germany, Russia, UK and USA (d) Germany, China, Russia, UK and USA

Ans.B

28.Who were made the permanent members of the UN Security Council?

(a) One representative from each continent (b) Five major powers of the Allied Forces in the Second World War (c) Five members elected by the UN General Assembly at the

initial Constitution (d) Founding members of the UN

Ans.C

29.Which UN body deals with population problem?

(a) UNDP (b) UNESCO (c) UNFPA (d) UNICEF

Ans.C

30.Who is associated with the coining of the name ‘United Nations?

(a) JL Nehru (b) Franklin Roosevelt (c) Charles de Galle Elite (d) Woodrow Wilson

Ans.B

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply