Miscellaneous Gk  Question

Introduction The scope of this component of General Awareness is very wide and infinite. To define this section in the shape of definite pattern is an uphil task. Generally, the questions asked from this section are related to the following topics First in world, Superlatives of World, Countries with Capital and Currencies, First in India, Superlatives of India, Major Newspapers and News Agencies, Indian Defence, Awards and Honours, important Dates and Days of the Year, Abbreviations, Books and their Authors, etc.

1.Which of the following is not associated with the UNO?

(a) ILO (b) WHO (c) Security Council (d) ASEAN

Ans.D

2.Which of the following Asian languages are UN official languages?

(a) Hindi and Japanese (b) Chinese and Hindi (c) Japanese and Arabic (d) Chinese and Arabic

Ans.D

3.The five permanent members of the UN Security Council are

(a) Canada, China, France, Russia, and USA (b) hina, France, Russia, UK and USA (c) Japan, Germany, Russia, UK and USA (d) Germany, China, Russia, UK and USA

Ans.B

4.Who were made the permanent members of the UN Security Council ?

(a) One representative from each continent (b) Five major powers of the Allied Forces in the Second World War (c) Five members elected by the UN General Assembly at the

initial Constitution (d) Founding members of the UN

Ans.C

5.Which UN body deals with population problem?

(a) UNDP (b) UNESCO (c) UNFPA (d) UNICEF

Ans.C

6.Who is associated with the coining of the name ‘United Nations?

(a) JL Nehru (b) Franklin Roosevelt (c) Charles de Galle Elite (d) Woodrow Wilson

Ans.B

7.The working language(s) of the UNESCO is/are

(a) Only English (b) Only French (c) English and French (d) English, French and Russian

Ans.C

8.The number of principal organs of UNO is

(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6

Ans.d

9.The total members of Security Council are

(a) 5 (b) 10 (C) 15 (d) 20

Ans.c

10.Which organ of UNO is considered as world parliament?

(a) General Assembly (b) Security Council (C) International Court of Justice (d) Trusteeship Council

Ans.a

11.India has been a member of the UN since

(a) 1945  (b) 1946 (c) 1947. (d) 1948

Ans.a

12.Which of the following is true of the International Court of Justice?

(a) The Court consists of 20 judges (b) The judges of the Court are appointed according to the discretion of the Secretary General (C) The statute of the International Court of Justice is not an integral part of the UN Charter (d) No two judges may belong to the same country

Ans.d

13.According to the UN Convention on the Rights of the Child, which of the following is not a right ?

(a) Safe drinking water (b) Adequate standard of living (c) Employment (d) Protection from exploitation

Ans.c

14.Who amongst the following leaders took major initiative in the formation of the League of Nations?

(a) Abraham Lincoln (b) Woodrow Wilson (c) Franklin Roosevelt (d) George Washington

Ans.b

15.Which of the following pairs is not correctly matched? Unit of Indian Railway Location

(a) Railway Staff College Vadodra (b) Central Organization for Railway Varanasi Electrification (c) Wheel and Axle Plant Bengaluru (d) Rail-coach Factory

Kapurthala

Ans.b

16.The National Institute of Communicable Diseases is located at which of the following places ?

(a) Lucknow (b) Delhi (c) Bengaluru (d) Chandigarh

Ans.B

17.Central Arid Zone Research Institute is located in

(a) Gujarat (b) Madhya Pradesh (c) Rajasthan (d) Odisha

Ans. C

18.Where is the headquarters of Oil and National Gas Commission?

(a) Mumbai (b) Dehradun (c) Vadodara (d) Digboi

Ans.B

19.Indian Army’s School of Artillery is located at

(a) Bengaluru (b) Chennai (C) Pune (d) Deolali

Ans.D

20.Geogre W. Bush, the President of America, comes from which of the following American States?

(a) California (b) Texas (C) Virginia (d) Indiana

Ans.B

21.The first woman to climb Mount Everest was

(a) Marie Jose Perec (b) Florence Griffith Joyner (c) Junko Tabei (d) Jackie Joyner Kersee

Ans.C

22.Who was known as ‘Lady with Lamp?

(a) Sarojini Naidu (b) Joan of Arc (c) Mother Teresa (d) Florence Nightingale

Ans.D

23.Who is the first Air Chief to receive the honour of “Marshal”?

(a) Arjun Singh (b) Satish Kumar Sarin (C) S.K. Mehra (d) Yashwant Tipnis

Ans.A

24.Who is associated with the development of India’s Atomic Bomb?

(a) APJ Abdul Kalam (b) Homi Bhabha (C) Raja Ramanna (d) Kastoorirangan

Ans.C

25.The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was

(a) Nargis Dutt (b) Shabana Azmi (c) Madhubala (d) Meena Kumari ]

Ans.a

26.Who created the unforgettable literary character ‘Swami’?

(a) Vikram Seth (b) RK Narayan (c) Mulk Raj Anand (d) Harivansh Rai Bachchan

Ans.b

27.Who is considered the father of Sitar?

(a) Mian Tansen (b) Baiju Bawara (c) Amir Khusrau (d) Bade Ghulam Ali Khan

Ans.c

28.Which among the following music composers was deaf ?

(a) Beethovan LV (b) Back JS (c) Richard Strauss (d) Johannes Brahms

Ans.a

29.Who was the first Indian to be a Fellow of the Royal Society of London?

(a) Srinivas Ramanujan (b) AC Wadia (C) CV Raman (d) PC Mahalanobis

Ans.a

30.The song “Candle in the Wind” was sung by Elton John in honour of

(a) Elizabeth Taylor (b) Princess Diana (C) Ava Gardner (d) Audrey Hepburn

Ans.b

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply