Miscellanceous Gk Questions

Introduction The scope of this component of General Awareness is very wide and infinite. To define this section in the shape of definite pattern is an uphil task. Generally, the questions asked from this section are related to the following topics First in world, Superlatives of World, Countries with Capital and Currencies, First in India, Superlatives of India, Major Newspapers and News Agencies, Indian Defence, Awards and Honours, important Dates and Days of the Year, Abbreviations, Books and their Authors, etc.

1.The only Indian woman who became President of WHO was

(a) Smt Vijayalakshmi Pandit (b) Smt Kamala Devi Chattopadhyaya (c) Dr. Sushila Nayar (d) Raj Kumari Amrit Kaur

Ans.d

2.Who was Dr Salim Ali?

(a) Sericulturist (b) Geologist (C) Space scientists (d) Ornithologist

Ans.d

3.Ismat Chughtai is associated with which of the following fields?

(a) Literature (b) Science (C) Politics (d) Journalism

Ans.a

4.Which of the following is not associated with vocal music?

(a) Pandit Jasraj (b) Mallikarjun Mansur (c) Kishori Amonkar (d) Shiv Kumar Sharma

Ans.d

5.Who produced the first film in India Raja Harishchandra’ in 1913 ?

(a) Sohrab Modi s (b) Dada Saheb Phalke (C) V Shanta Ram (d) KL Sehgal

Ans.b

6.Folk painting ‘Madhubani’ is famous in

(a) Paschim Benga ! (b) Odisha (c) Bihar (d) Asom

Ans. c

7.The headquarters of UNESCO is in

(a) New York (b) The Hague (c) Paris (d) Moscow

Ans.C

8.Which one of the following is not an official language of the United Nations Organization?

(a) Arabic (b) Russian (c) Chinese (d) German

Ans.D

9.Which of the following countries are members of SAARC ?

(a) India, Bangladesh, Bhutan, Burma, Sri Lanka, Nepal, Afganistan (b) India, Pakistan, Bhutan, Mauritius, Burma, Sri Lanka, Nepal, Afganistan (c) India, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Pakistan, Nepal, Mauritius, Afganistan (d) India, Pakistan, Sri Lanka, Bhutan, Bangladesh, Maldives, Nepal, Afganistan

Ans.D

10.India, at present, is not a member of which of the following ?

(a) NAM (b) SAARC (C) WHO (d) UN Security Council

Ans.D

11.Where is the headquarters of Amnesty International ?

(a) New York (b) London (c) Paris (d) Geneva

Ans.B

12.The headquarters of the International Red Cross is situated in

(a) Paris (b) Hague (c) Geneva (d) Vienna

Ans.C

13.Next to Hindi, the language spoken by the largest number of people in the Indian sub-continent is 

(a) Tamil (b) Bengali (c) Telugu (d) Urdu

Ans.B

14.The first electric railway was opened in

(a) 1853 (b) 1885 (c) 1905 (d) 1929

Ans.D

15.The first Indian satellite to go into orbit is

(a) Rohini (b) Bhaskara-I (c) Aryabhatta (d) INSAT-1A

Ans. C

16.Who was the first Indian to receive the Magsaysay award ?

(a) Indira Gandhi (c) Kiran Bedi (d) Vinoba Bhave

Ans.d

17.Nobel Prizes are distributed annually at

(a) Manila (b) Stockholm (c) Geneva (d) New York

Ans.b

18.Who among the following is the first Asian Winner of Nobel prize ?

(a) Mother Teresa (b) Rabindranath Tagore (C) CV Raman (d) None of these

Ans.b

19.BC Roy Award is given in the field of

(a) Journalism (b) Medicine 2017 2015 (C) Music (d) Environment

Ans.b

20.Which monument in India is the memorial to the unknown soldier ?

(a) India Gate (b) Shakti Sthal (c) Victoria Memoral (d) None of these

Ans.a

21.Maximum spoken language in the world is

(a) Hindi (b) English (c) Mandarin (d) Spanish

Ans.c

22.In India, maximum number of newspapers are published in

(a) Hindi (b) Bengali (c) English (d) Malayalam

Ans.a

23.The official language of Lakshadweep, a Union Territory of India is

(a) Tamil (b) Hindi (c) Malayalam (d) Telugu

Ans.c

24.India’s national animal and bird respectively are

(a) Deer and Parrot (b) Lion and Cuckoo (c) Elephant and Eagle (d) Tiger and Peacock

Ans.d

25.The largest automobile manufacturing centre in the world is located at

(a) Detroit (b) Tokyo (C) Birmingham (d) Berlin

Ans.a

26.Kasturba Gandhi Education Scheme is related to

(a) girl education (b) adult education (c) child labour education (d) tribal women (above 18 years)

Ans.a

27.East Timor, the independent nation in the world was earlier ruled by

(a) Indonesia (b) Australia (c) Malaysia (d) Philippines

Ans.d

28.Indian Railways make use of

(a) broad gauge (b) metre gauge (c) narrow gauge (d) All of these 25

Ans.d

29.Indian Railways earn the maximum revenue from

(a) passenger fare (b) freight (c) traffic tax (d) passenger tax

Ans.b

30.Kavach’ is

(a) a new safety equipment designed for the soldiers of Indian Army (b) an anti-collision device to prevent collision between trains designed by the Konkan Railway Corporation (c) a new design for earthquake resistant buildings (d) a new device for the Indian airports for the safe landing of aircrafts

Ans.b

31.From where did India introduce cultivation of tobacco/tapioca/ pineapple?

(a) Pacific Islands (b) Africa (c) South America(d) China

Ans.c

32.Which of the following tree, once very popular in social forestry, is now taken to be environmental hazard ?

(a) Babul (b) Amaltas (c) Neem (d) Eucalyptus

Ans.d

33.The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in…

(a) 1852 (b) 1853 (c) 1854(d)1855

Ans.b

34.The largest postal network in the world is in the……….

(a) USA (b) China (c) India (d) Brazil

Ans.C

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply