61.A contains buttons and menus that provide quick access to commonly used commands.

(a) menu bar (b) toolbar (c) window (d) action bar (e) None of these

Ans. b

62.The of software contains lists of commands and options.

(a) menu bar (b) title bar (C) formula bar (d) tool bar (e) None of these

Ans. a

63.To access a mainframe or supercomputer, users often use a

(a) terminal (b) node (c) desktop (d) handheld (e) None of these

Ans. a

64.What are bas, doc and htm examples of?

(a) extensions (b)domains (C) protocols (d) databases (e) None of these

Ans. a

65.Ctrl, shift and alt are called _keys.

(a) adjustment (b) function (c) modifier (d) alphanumeric (e) None of these

Ans. b

66.Which of the following menu types is also called a drop-down menu?

(a) fly-but (b) cascading (c) pop-up (d) pull-down (e) None of these

Ans. c

67.Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?

(a) Keyboard (b) Mouse (c) Joystick (d)Track ball (e) None of these

Ans. b

68.Data that is c opied from an application is stored in the

(a) driver (b) clipboard (c) terminal (d) prompt (e) None of these

Ans. b

69.Codes consisting of bars or lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known as

(a) a bar code (b) an ASCII code (c) a magnetic tape (d) a light pen (e) None of these

Ans.A

70.What is the main folder on a storage device called?

(a) Platform (b) Interface (c) Root Directory (d) Home Page (e) None of the above

Ans.C

71.Which of these keys is not on the number keypad?

(a) Ctrl (b) Del (c) Enter (d) Num Lock (e) None of the above

Ans.A

72.What menu is selected to cut, copy and paste?

(a) File (b) Edit (c) Tools (d) Table (e) None of the above

Ans.B

73.An———-is created by an application.

(a) executable file (b) software program (c) document (d) operating system

(e) None of the above

Ans.A

75.The key and the key can be used in combination with other keys to perform shortcuts and special tasks.

(a) Control, Alt (b) Function, toggle (C) Delete, Insert (d) Caps Lock, Num Lock

(e) None of the above

Ans.A

76.What is a file?

(a) A file is a section of main storage used to store data. (b) A file is a collection of information that has been given a name and is stored in secondary memory. (c) A file is the part of a program that is used to describe what the program should do. (d) A file is another name for floppy disk. (e) None of the above

Ans.B

76.Applications are often referred to as

(a) data file (b) executable files (C) system software (d) the operating system (e) None of the above

Ans.C

77.Deleted data remains on a disk until

(a) the data is overwritten (b) the recycle bin is emptied (c) a file compression utility is used (d) the disk is scanned (e) None of the above

Ans.B

78.Which is a graphical representation of an application?

(a) Window 95 (b) Windows Explorer (C) Icon (d) Taskbar (e) None of the above

Ans.B

79.To restart the computer key is used.

(a) Del + Ctrl (b) Backspace + Ctrl(C) Ctrl + Alt + Del (d) Reset

Ans.C

80.Which of the following statements is false concerning file names?

(a) Files may share the same name or the same extension but not both. (b) Every file in the same folder must have a unique name. (c) File extension is another name for file type. (d) The file extension comes before the dot. followed by the file name. (d) None of these

Ans.D

81.The is the term used to describe the window that is currently being used.

(a) Web Window (b) Display Area (c) WordPad window (d) Active Window (e) Monitor

Ans.D

82.The settings are automatic and standard.

(a) default (b) CPU (C) peripheral (d) user-friendly (e) defaulter

Ans.A

83.Press to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box.

(a) ALT+D (b) ALT + A (c) SHIFT + TAB (d) TAB + CTRL (e) CTRL +S

Ans.A

84.Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly?

(a) Booting (b) Processing (c) Saving (d) Editing (e) Starting

Ans.A

85.———————-is referred to as a path using the proper syntax

(a) c;/windows/desktop (b) C:>c (c) c:\windows\desktop My Documents (d) c:winnt/system32 (e) C:\windows\system32

Ans.C

86.Microsoft’s operating system Windows

(a) is designed for multiple concurrent users. (b) has a graphical user interface.

.(c) can perform multitasking. (d) All of these (e) Both (b) and (c) above

Ans.D

87.The term “user interface” refers to

(a) what the user sees on the screen and how they can interact with it. (b) how the operating system responds to use commands. the means by which the user interacts with the peripheral devices on the computer. (d) All of these (e) None of these

Ans.A

88.The icon represents an e-mai message that has not been read.

(a) Closed envelope (b) Red envelope (c) Highlighted envelope (d) Flashing lere (e) Question Mark

Ans.A

89.To start Internet Explorer, _. on Windows taskbar, point to All Programs, then point to Internet Explorer.

(a) double click the Internet Explorer button (b) click the Start button (c) right click My Computer (d) all of the above (e) reboot the computer

Ans.

90.What do you see when you click the right mouse button?

(a) The same effect as the left click (b) A special menu (C) No effect (d) A mouse cannot be right clicked (e) Computer goes to sleep mode

Ans.B

91.In Window ME, what does ME stand for?

(a) Millenium (b) Micro-Expert (c) Macro-Expert (d) Multi-Expert (e) My-Expert

Ans.A

92.Keyboard shortcuts are used to move the

(a) I-beam (b) insertion point (C) scrollbar (d) mouse (e) None of these

Ans.C

93.When a computer prints a report, this output called

(a) Program (b) Soft copy (c) Hard copy (d) Execution (e) None of these

Ans.C

94.A set of choices on the screen is called an

(a) menu (b) reverse video (c) action plan (d) editor (e) template

Ans.A

95.Which of the following types of menu show further sub-choices?

(a) Reverse (b) Template (c) Scrolled (d) Rapped (e) Pulled Down

Ans.E

96.Which menu enables the user to choose toolbars?

(a) View (b) Format (c) Insert (d) Edit (e) Help

Ans.A

97.By viewing the properties of the local hard disk of a computer, the user can find out

(a) the amount of space that has been used up and the remaining free space on the disk. (b) the name of the user viewing the propertiesof the disk. (c) nothing useful to the user. (d) the number of programs available in the computer (e) None of these

Ans.A

98.The keyboard shortcut to centralise the selected text in Word is

(a) Ctrl + Esc (b) Ctrl + c (c) Alt+C (d) There is no keyboard shortcut for this operation (e) Ctrl + E

Ans.E

99.Windows 95, Windows 98 and Windows NT are known as

(a) processors (b) domain names (C) modems (d) operating systems (e) None of these

Ans.D

100.To indent the first paragraph of your report, you should use this key __

(a) space bar (b) return key (C) tab key (d) shift key (e) None of these

Ans.C

101.The _file format is a method of encoding pictures on a computer.

(a) HTML (b) JPEG (c) FTP (d) URL (e) DOC

Ans.B

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply