Microsoft Windows Important Gk 40 Question

Microsoft Windows Important Gk 40 Question

1.The information you put into the computer is called [SBI Clerk, 2009]

(a) facts (b) data (c) files (d) directory (e) None of these

Ans.b

2.The rectangular area of the screen that displays a program, data and /or information is a[SBI Clerk, 2009)

(a) title bar (b) button (c) dialog box (d) window (e) None of these

Ans.d

3.Help Menu is available at which button? [SBI Clerk, 2009]

(a) End (b) Start (c) Turnoff (d) Restart (e) None of these

Ans.b

4.File extensions are used in order to [SBI Clerk, 2009]

(a) name the file (b) ensure the filename is not lost (c) identify the file (d) identify the file type (e) None of the above

Ans.d

5.Files deleted from the hard disk are sent to the [SBI Clerk, 2009]

(a) recycle bin (b) floppy disk (c) clipboard (d) motherboard (e) None of these

Ans.a

6.The –  of software contains lists of commands and options. [SBI Clerk, 2009]

(a) menu bar (b) tool bar (c) title bar (d) formula bar (e) None of these

Ans.a

7.To make the number pad act as directional arrows, you press the key. [SBI Clerk, 2009]

(a) shift (b) arrow lock (c) num lock (d) caps lock (e) None of these

Ans.c

8. Window the latest operating system from Microsoft Corporation has ………….. Indian languages fonts. [SSC CGL, 2010]

(a) 14 (b) 26 (c) 37 (d) 49

Ans.d

9.To change selected text to all capital letters, click the change case button, then click [IBPS PO, 2011]

(a) Uppercase (b) Upper all (c) Capslock (d) Lock Upper (e) Large Size

Ans.a

10.Help menu is available at which button? [IBPS PO, 2011]

(a) End (b) Start (c) Turnoff (d) Restart (e) Reboot

Ans.b

11.You can keep your personal files/folders in [IBPS PO, 2011]

(a) My folder (b) My Documents (c) My Files (d) My Text (e) None of these

Ans.b

12.When the pointer is positioned on a , it is shaped like a hand. [IBPS PO, 2011]

(a) Grammar error (b) Formatting error (C) Screen Tip (d) Spelling error (e) Hyperlink

Ans.e

13.To restart the computer the following combination of keys is used [IBPS Clerk, 2011]

(a) Del + Ctrl (b) Backspace + Ctrl (c) Esc + Ctrl (d) Insert + Esc (e) Ctrl + Alt + Del

Ans.e

14.Which part of the computer helps to store information? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Monitor (b) Keyboard (c) Disk drive (d) Printer (e) Plotter

Ans.c

15.Which key is used to delete one character to the left of the current position of the cursor? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Backspace (b) Delete (c) Insert (d) Esc (e) Ctrl

Ans.a

16.If you change Windows 98 to Windows XP, you are actually performing [IBPS Clerk, 2011]

(a) upstart (b) upgrade (c) update (d) patch (e) None of these

Ans.b

17.When a chart is placed on this, it is much larger and there is no other data on it [IBPS Clerk, 2011]

(a) Chart sheet (b) Exclusive sheet (c) Primary sheet (d) Reference sheet  (e) None of these

Ans.a

18.Which of the following is not true about computer files? [SBI Clerk, 2011]

(a) They are collections of data saved to a storage medium (b) Every file has a filename (c) A file extension is established by the user to indicate the file’s contain (d) All files contain data (e) None of these

Ans.c

19.A menu contains a list of [SBI Clerk, 2011]

(a) commands (b) data (c) objects t (d) reports (e) None of these

Ans.a

20.File shrinks the size of a file so it requires less storage space. [SBI Clerk, 2011]

(a) scanning (b) synthesizing (c) defragmenting (d) compression (e) None of these

Ans.d

21.In addition to the basic typing keys, desktop and notebook computer keyboards include a(n)———————- keypad to efficiently move the screen-based insertion point. [SBI Clerk, 2011]

(a) editing (b) number (c) locked (d) docked (e) None of these

Ans.b

22.What is the name given to those applications that combine text, sound, graphics, motion video, and/ or animation ? [IBPS PO, 2012]

(a) motionware (b) anigraphics (c) videoscapes (d) multimedia (e) maxomedia

Ans.d

23.Which of the following is the first step in sizing a window ?[IBPS PO, 2012]

(a) Point to the title bar (b) Pull down the View menu to display the toolbar (C) Point lo any corner or border (d) Pull down the View menu and change to large icons (e) None of these

Ans.c

24.What is the significance of a faded (dimmed) command in a pull-down menu ? [IBPS PO, 2012]

(a) The command is not currently accessible (b) A dialog box appears if the command is selected (c) A Help window appears if the command is selected (d) There are no equivalent keystrokes for the particular command (e) None of these

Ans.a

25.The Search Companion can [IBPS PO, 2012]

(a) Locate all files containing a specified phrase (b) Restrict its search to a specified set of folders (c) Locate all files containing a specified phrase and restrict its search to a specified set of folders (d) Cannot locate all files containing a specified phrase or restrict its search to a specified set of folders (e) (a) & (b)

Ans.e

26.Which file (s) can be executed without mentioning its extension name [IBPS Clerk, 2012]

(a) .exe (b) bat C .com (d) app (e) All of these

Ans.e

27. About pasting from the clip board [IBPS PO, 2013]

(a) a part of the clip board contents can be pasted (b) whole of the contents of clip board can be pasted (c) sometimes

(a) and sometimes (b) (d) (a) and (b) (e) None ol the above

Ans.b

28.To display the contents of a folder in Windows Explorer you should [SBI PO, 2013]

(a) click on it (b) collapse it (c) name it (d) give a password (e) rename it

Ans.a

29.Which of the following refers to the rectangular area for displaying information and running programs ? [SBI PO, 2013]

(a) Desktop (b) Dialog box (c) Menu (d) Window (e) Icon

Ans.d

30. is a Window utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges files and unused disk space to optimize operations. [SBI PO, 2013]

(a) Backup (b) Disk Cleanup (c) Disk Defragmenter (d) Restore (e) Disk Restorer

Ans.c

31. ————–are lists of commands that appear on the screen. [SBI Clerk, 2014]

(a) GUIS (b) Icons (c) Menus (d) Windows (e) None of these

Ans.a

32.To open find window. [IBPS Clerk, 2015]

(a) F1 (b) F2 (c) F3 (d) F5 (e) None of these

Ans.d

33.Which of the following is an operating system? [SBI Clerk, 2015]

(a) MS Windows (b) Mac (c) MS DOS (d) Windows NT (e) All of the above

Ans. e

34.Windows 10 is in an example of a [SBI Clerk, 2015]

(a) Application software (b) Brawser rawser (c) Operating system (d) Shareware (e) None of these

Ans.

35.Which among the following key combination can be used to close the Current Active Window? [IBPS PO Mains 2016||

(a) Ctrl+F4 (c) Ctrl+G (d) Alt+S (e) None of the above

Ans.a

36.Which among the following key can be used as a shortcut to rename a folder in Microsoft Windows 8 and higher versions? [IBPS Clerk Mains 2016]

(a) F2 (b) F4 (c) F6 (d) F9 (0) F11 (b) Ctrl+S

Ans.a

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply