Memory Organisation Important Gk Question SBI Clerk,IBPS PO,IBPS Clerk, SSC CGL, IBPS RRB, IBPS Clerk Mains

 

1.A collection of related information sorted and deal with as a unit is a [SBI Clerk, 2009)

(a) disk (b) data (c) file (d) floppy (e) None of these

Ans.b

2.- CDs are of which shape? [SBI Clerk, 2009]

(a) Square (b) Rectangular (c) Round (d) Hexagonal (e) None of these

Ans.c

3.A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is, [SBI Clerk, 2009; IBPS PO, 2011]

(a) memory-only (b) write-only (c) read-only (d) run-only (e) None of these

Ans.c

4.Reusable optical storage will typically have the acronym [SBI Clerk, 2009; IBPS PO, 2011]

(a) CD (b) DVD (c) ROM (d) RW (e) None of these

Ans.d

5.The most common type of storage devices are [SBI Clerk, 2009]

(a) persistent (b) optical (c) magnetic (d) flash (e)

Ans.b

6.None of these During the β€” portion of the Information Processing Cycle, the computer acquires data from some source. [SBI Clerk, 2009)

(a) storage and output (b) storage (c) input output (e) None of these

Ans.c

7.The most common type of storage devices are [IBPS PO, 2011]

(a) persistent (b) optical (c) magnetic (d) flash (e) steel

Ans.c

8.Computers use the number system to store data and perform calculations. [IBPS PO, 2011]

(a) binary (b) octal (c) decimal (d) hexadecimal (e) None of these

Ans.a

9.What is the permanent memory built into your computer called? [IBPS PO, 2011]

(a) RAM (b) Floppy (c) CD-ROM (d) ROM (e) None of these

Ans.e

10.When you save to this, your data will remain when the computer is turned off. [IBPS PO, 2011]

(a) RAM (b) motherboard (c) secondary storage device (d) primary storage (e) None of these

Ans.c

11.The contents of_ are lost when the computer turns off. [IBPS PO, 2011]

(a) storage (b) input (c) output (d) memory (e) None of these

Ans.d

12.A DVD is an example of a(n) [IBPS PO, 2011]

(a) hard disk (b) optical disc (c) output device (d) solid-state storage device (e) None of these

Ans.b

13.The computer abbreviation KB usually means [IBPS PO, 2011]

(a) Key Block (b) Kernel Boot (c) Key Byte (d) Kit Bit (e) Kilo Byte

Ans.e

14.Which of the following are advantages of CD ROM as a storage media? [IBPS PO, 2011]

(a) CD-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information. (b) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do. (c) CD-ROMs make less errors than magnetic media. (d) All the above (e) None of these

Ans.a

15.Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information? [IBPS PO, 2011]

(a) floppy diskette (b) hard disk (c) permanent disk (d) optical disk (e) None of these

Ans.b

16.Which of the following is billion of a second? [SBI PO, 2011]

(a) Gigabyte (b) Terabyte (C) Nanosecond (d) Microsecond (e) Terasecond

Ans.c

17.How many megabytes make a gigabyte? [IBPS Clerk, 2011]

(a) 1024 (b) 128 (c) 256 (d) 512 (e) 64

Ans.a

18.The time for the actual data transfer after receiving the request for data from secondary storage is referred to as the disk’s [IBPS Clerk, 2011]

(a) transfer time (b) movement time (c) access time (d) data input time (e) None of these

Ans.c

19.What happens when we try to delete the files on the floppy? [IBPS Clerk, 2011]

(a) The files get moved to the Recycle Bin (b) Files on a floppy cannot be deleted (c) The files get deleted and can be restored again from Recycle Bin . (d) The files get deleted and cannot be restored again (e) The file gets copied on the Hard disk

Ans.d

20.The following computer’s memory is characterised by low cost per bit stored [IBPS Clerk, 2011]

(a) Primary (b) Secondary (c) Hard Disk (d) All of these (e) None of these

Ans.b

21.On a CD-RW you can [IBPS Clerk, 2011]

(a) read and write information (b) only read information (c) only write information (d) read, write and rewrite information (e) None of these

Ans.d

22.Which contents are lost when the computer turn off ? [IBPS Clerk, 2011]

(a) storage (b) input (c) output (d) memory (e) None of these

Ans. d

23.Which of the following is not an example of hardware? [IBPS Clerk, 2011]

(a) Scanner (b) Printer (c) Monitor (d) Mouse (e) Interpreter

Ans.e

24……..is the maximum amount of data that can be stored on a storage medium. [SBI Clerk, 2011]

(a)Magnetic storage (b) Optical storage (c) Solid-state storage (d) Storage capacity (e) None of these

Ans.d

25.Secondary storage [SBI Clerk, 2011]

(a) does not require constant power (b) does not use magnetic media (c) consists of four main types of devices (d) does not store information for later retrieval (e) None of these

Ans.a

26._acts as temporary high-speed holding area between the memory and the CPU thereby improving processing capabilities [IBPS Clerk, 2012]

(a) ROM (b) RAM (c) Temporary memory (d) Cache memory (e) Flash memory

Ans.d

27.What type of device is a 3/2 inch floppy drive ? [SBI Clerk, 2012]

(a) Input (b) Output (c) Software (d) Storage (e) None of these

Ans.d

28.Which of the following memory chip is faster ? [SBI Clerk, 2012]

(a) There is no certainty (b) DRAM (c) SRAM (d) DRAM is faster for larger chips

(e) None of these

Ans.c

29.Which of the following is the second largest measurement of RAM? [SBI Clerk, 2012]

(a) Terabyte ) (b) Megabyte (c) Byte (d) Gigabyte (e) Mega Hertz

Ans. d

30.Of the following, which is the fastest? [SSC, CGL, 2012]

(a) CD-ROM (b) RAM (c) CPU Registers (d) Cache

Ans.c

31.A nibble is equal to .. bits. [SSC, CHSL, 2012]

(a) 16 Β (b) 32 (c) 4 (d) 8

Ans.c

32……………..a document means the file is transferred from another computer to your computer. I [IBPS PO, 2012]

(a) Uploading (b) Really Simple Syndication (RSS) (c) Accessing (d) Downloading (e) Upgrading

Ans.d

33.Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU? [IBPS PO, 2012]

(a) Mass memory (b) Internal memory (c) Non-volatile memory (d) PROM

(e) None of these

Ans.e

34.Which part of the computer is used for calculating and comparing ? [IBPS PO, 2012]

(a) ALU (b) Control unit (c) Disk unit (d) Modem (e) None of these

Ans.a

35.Of the following, which is the fastest? [SSC CGL, 2012]

(a) CD-ROM (b) RAM (c) Registers (d) Cache

Ans.c

36.Which computer was the first to use the magnetic drum for memory ? [SSC, CGL, 2013]

(a) IBM – 650 (b) IBM – 7090 (c) IBM – 701 (d) IBM – 360

Ans.a

37.EPROM can be used for [IBPS PO, 2013)

(a) erasing the contents of ROM (b) reconstructing the contents of ROM (c) erasing and reconstructing the contents of ROM (d) duplicating the ROM (e) None of the above

Ans.c

38.Which is not a storage device? [SBI PO, 2013]

(a) A CD (b) A DVD (c) A floppy disk (d) A printer (e) A Hard disk

Ans.d

39.An organization’s profitability depends on [SSC CGL, 2013]

(a) Quality of data processed (b) Quantity of data processed (c) Speed of processing the data (d) Both (a) and (c)

Ans.d

40.Which computer was the first to use the magnetic drum for memory?[SSC CGL, 2013

(a) IBM – 650 (b) IBM – 7090 (c) IBM – 701 (d) IBM – 360

Ans.a

41._ is the process of dividing the disk into tracks and sectors. [IBPS Clerk, 2014]

(a) Tracking (b) Formatting (c) Crashing (d) Allotting (e) None of these

Ans.b

42.What is the permanent memory built into your computer called? [IBPS Clerk, 2014]

(a) RAM (b) Floppy (c) CPU (d) CD-ROM (e) ROM

Ans.e

43.What characteristic of read-only memory (ROM makes it useful ? [SBI Clerk, 2014]

(a) ROM information can be easily updated. (b) ROM provides very large amounts of inexpensive data storage. (c) Data in ROM is nonvolatile, that is , i remains there even without electrical power. . (d) ROM chips are easily swapped between different brands of computer. (e) None of these

Ans.e

44.Where are programs and data kept while the processor is usingthem? [SBI Clerk, 2014]

(a) Main memory (b) Secondary memon (c) Disk memory (d) Program memory (e) None of these

Ans.a

45.SAN, Google Docs, and Network drive are all examples of_ Storage [SBI Clerk, 2014]

(a) Primary (b) RAM (c) Remote (d) Volatile (e) None of these

Ans.c

46.What is the main folder on a storage device called? [SBI Clerk, 2014]

(a) Home page (b) Platform (c) Interface (d) Root Directory (e) None of these

Ans.d

47.Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU? [IBPS Clerk, 2015]

(a) Internal memory (b) Mass memory (C) Non-volatile memory (d) PROM (e) None of these

Ans.a

48.All of the following statements concerning files are true EXCEPT: [IBPS Clerk, 2015]

(a) Files should be organized in folders (b) Files are stored in RAM. (C) Files can be generated from an application. (d) A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference. (e) None of these

Ans.b

49.Rearranging and allocating space in memory to provide for multiple computing tasks is called [SSC CGL, 2015]

(a) Multiprogramming (b) Multitasking (c) Β Memory Management (d) Networking

Ans.c

50.Which of the following is in the ascending order of Data hierarchy ? [SSC CGL, 2015]

(a) Bit – Byte – Record – Field – Database – File (b) Byte – Bit – File – Record – Database – Field (C) Bit – Byte – Field Record – File – Database (d) Field – Byte – Bit – Record – File Database

Ans.c

51.Which among the following is a term representing unit of data storage in computer memory? [IBPS PO Mains, 2016]

(a) Pixel (b) Decimal c) Octet (d) Point (e) Fragment

Ans.c

52.Which of the following error occurs when software tries to access protected memory?[IBPS PO Mains, 2016]

(a) Segmentation Fault (b) Display time Error (C) IO Error (d) Runtime Error (e) Zero Division Error

Ans. a

53.Which of the following is false about the clock of the system? [IBPS Clerk Mains, 2016]

(a) It is the property of the toolbar (b) The system can periodically refresh the time by synchronizing with a time source (c) System time is the current date and time of day. (d) The system keeps time so that your applications have ready access to accurate time. (e) The system bases system time on coordinated universal time (UTC).

Ans.a

54.Which of the following is used to access a file from the computer store? [IBPS Clerk Mains, 2016]

(a) Insert (b) Retrieve (C) File (d) Print (e) find

Ans.e

55.During the execution of instructions, a copy of instruction is placed in the [IBPS Clerk Mains, 2016]

(a) Register (b) RAM (c) System heap (d) Cache (e) ROM

Ans.d

56.Which of the following is the correct use of Buffer or Block cashes? [IBPS RRB, 2016]

(a) Improve disk performance (b) Handle interrupts (c) Increase the capacity of main memory (d) Speed up main memory read operations

(e) None of these |

Ans.d

57.What is the full form of ‘RAID’? [JBPS RRB, 2016]

(a) Random Access of Inexpensive disks (b) Redundant Array of Inexpensive data (c) Random Array of Inexpensive data (d) Random Array of Internet data

(e) Redundant Array of Inexpensive disks

Ans.e

58.Which ́is designed to reorganize noncontiguous files into contiguous files and optimize their placement on the hard drive? [IBPS RRB, 2016]

(a) Backup (b) Restore (c) Disk Cleanup (d) Disk Defragmenter (e) None of these

Ans. d

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply