Introduction

Indian Polity is also an essential ingredient of the question paper of the General Awareness. The questions from this subject are related to the following topics The making of Indian Constitution along with the Form, Nature and its key Features, Union and its Territory, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy, Fundamental Duties, President, Vice President, Prime Minister, Union Council of Ministers, Parliament, Supreme Court, Executive of the State Governor, State Legislature etc.

 

1. Judicial Review signifies that the Supereme Court

(a) has final authority in overall cases (b) can declare a state law as unconstitutional (c) can review cases whose decisions has been given High Court(d) None of the above

Ans.b

2. Any dispute regarding the violation Fundamental Rights can be presented

(a) in the Supreme Court only (b) in the High Court only (c) either in the Supreme Court or in the High Court (d) first in the Supreme Court and then in the High Cour

Ans.c

3.The Objective of Fundamental Rights Constitution is to provide

(a) better material conditions to the citizens (b) social justice (c) equality and freedom to all citizens (d) economic justice

Ans.c

4. Indian Constitution forbidden Untouchabils mentioned in

(a) Article 17 (b) Article 21A (c) Article 44 (d) Article 370

Ans.a

5. The Fundamental rights secured to the indica are

(a) limited to the State action only (b) meant to protect persons against the conduct of persons (c) meant to protect persons against the police action (d) All of the above are correct

Ans.d

6. Who of the following constitutes a FinanceCommission for a State in India?

(a) The President of India (b) The Governor of the State (c) The Union Finance Minister  (d) The Union Cabinet

Ans.a

7. The Cabinet Mission to India was headed by

(a) Stafford Cripps (b) AV Alexander (c) Lord Pethick Lawrence (d) Hugh Gaitskell

Ans.c

8. The design of the National Flag was adopted by the Constitutent Assembly of India in

(a) July, 1948 (b) July, 1950 (c) July, 1947 (d) August, 1947 30.

Ans.c

9.The members of the Constituent Assembly were

(a) elected by Provincial Assemblies (b) elected directly by people (C) nominated by the government (d) only representatives of the princely states

Ans.a

10.Which one of the following ‘made the Indian Legislature bicameral ?

(a) Indian Councils Act, 1909 (b) Government of India Act, 1919 (c) Government of India Act, 1935 (d) Indian Independence Act, 1947

Ans.b

11.Which one of the following is the subject of the Narasimhan Committee Reports of years 1991 and 1998?

(a) Administrative Reforms (b) Banking Reforms (c) Constitutional Reforms (d) Electoral Reforms Under

Ans.b

12.which Article of the Constitution of India can the President of India be impeached?

(a) Article 61 (b) Article 75 (c) Article 76 (d) Article 356

Ans.b

13 The part of the Constitution that reflects the mind and ideals of the framers is

(a) directive principles . (b) fundamental rights (c) preamble to g (d) citizenship

Ans.c

14.The Indian Constitution is regarded as

(a) federal (b) unitary (c) parliamentary (d) federal in form and unitary in spirit .

Ans.

15.The Correct nomenclature of Indian accrding to the preamble is

(a) Equality of opportunity in the matter (b) Freedoms of Movement,resindence and profession (c) Proctection from discrimination on grounds only of religion, race,caste or sex

(d) Proctection of life and personal liberty against action without authority of law

Ans. c

16.Which of the following Fundamental Right is Aloso available to aforeigner on the soil of India ?

(a) Equality of Opportunities in the matter of public employment (b) Freedoms of movement,residence and profession (C) Proctection from discrimination on grounds only of religion (d) Protection of life and personal liberty against action without authority of law

Ans.d

17.Protection of the interests of the minorities is envisaged in which of the following articles?

(a) 14 (b) 19 (c) 29 (d) 32

Ans.c

18.Under which Article of the Constitution are the Cultural and Educational Rights granted?

(a) Article 29 and 31 (b) Article 29 and 32 (c) Article 29 and 30 (d) Article 30 and 31

Ans.c

19.Right to Constitutional Remedies comes under

(a) fundamental rights (b) legal rights (c) constitutional rights (d) natural rights

Ans.a

20.The Fundamental Right to … has been deleted by the… Amendment Act.

(a) form associations; 44th (b) property; 44th (c) against exploitation; 42nd (d) private property; 42nd

Ans.b

21.Who was the Chief Justice of India when Public Interest Litigation (PIL) was introduced to the Indian Judicial System?

(a) M Hidayatullah (b) AM Ahmadi (c) AS Anand (d) PN Bhagwati

Ans.d

22.Separation of the Judiciary from the Executive is enjoined by

(a) Preamble (b) Directive Principle (c) Seventh Schedule (d) Judicial decision

Ans.b

23.In which part of the Constitution the concept of Welfare State finds elaboration?

(a) Preamble (b) Fundamental Rights (c) Fundamental Duties (d) Directive Principles

Ans.d

24.When the Chief Justice of a High Court acts in an administrative capacity, he is subject to

(a) the write jurisdiction of any of the other judges of the High Court (b) special control exercised by the Chief Justice of India (c) discretionary powers of the Governor of the State (d) special powers provided to the Chief Minister in this regard

Ans.c

25.A proclamation of national emergency automatically suspends

(a) all fundamental rights (b) right to freedom (c) right to constitutional remedies (d) no fundamental right

Ans.b

26.Who administers the oath of office to the President?

(a) Chief Justice of India (b) Speaker of Lok Sabha (c) Prime Minister (d) Vice President

Ans.a

27.An individual who is not a member of either House of Parliament can be appointed a member of the  Councilof Minister ,but he has to become a member of either House within a period of

(a)  1 Months (b) 2 Months (c) 3 Months (d) 6 Months

Ans.d

28.Which one of the following does not constitute the electoral college for electing the President of India?

(a) Elected members of Rajya Sabha (b) Elected members of Lok Sabha (c) Elected members of the Legislative Assembly of each state (d) Elected members of the Legislative Council

Ans.d

29. Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union?

(a) Deputy Chairman, Rajya Sabha (b) Deputy Chairman of the Planning Commission (C) Secretary to the Government of India (d) None of the above

Ans.b

30.The Chief Minister of Union Territory where such a set up exists, is appointed by the

(a) President (b) Prime Ministerut bains W (c) Lt. Governor (d) Majority party in Legislature to bude cele

Ans.c

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

Leave a Reply