Indian Polity is also an essential ingredient of the question paper of the General Awareness. The questions from this subject are related to the following topics The making of Indian Constitution along with the Form, Nature and its key Features, Union and its Territory, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy, Fundamental Duties, President, Vice President, Prime Minister, Union Council of Ministers, Parliament, Supreme Court, Executive of the State Governor, State Legislature etc.

1.The Chief Election Commissioner can be removed

(a) by each House of Parliament by a special majority and on the ground of proven misbehaviour or incapacity (b) by the President of India (C) by the Supreme Court (d) on charges of corruption if proved in the Supreme Court

Ans. A

2.The Parliament can make any law for the whole any part of India for implementing internationa treaties

(a) with the consent of all the States (b) with the consent of the majority of the States (c) with the consent of the States concerned (d) without the consent of any States

Ans.d

3.Who appoints the Chief Election Commissioner India?

(a) President (b) Prime Minister (C) Parliament (d) Chief Justice of India

Ans.a

4.Who appoints the Chairman of the UPSC?

(a) President (b) Chief Justice of India (c) Prime Minister (d) Speaker of Lok Sabha

Ans.a

5.Which of the following is an extra Constitutions and non-statutory body?

(a) Election Commission (b) Finance Commission (c) Planning Commission (d) Union Public Service Commission

Ans.c

6.UPSC submits its annual report on its work to

(a) the Parliament (b) the Union Home Minister (c) the President (d) the Chief Justice of India

Ans.b

7.Which of the following is a source of income of Shu Gram Panchayats?

(a) Income tax (b) Sales tax (C) Professional tax (d) Levy duties

Ans.d

8.The UPSC conducts examinations for Central Services II. All India Services III. State services IV. State services for two or more States jointh

(a) I, II and III (b) II and IV (c) Only I (d) I and II

Ans.d

9.Finance Commission is constituted by the President every

(a) two years (b) three years (c) five years (d) four years

Ans.c

10.Term of Comptroller and Auditor General of India is

(a) Two years (b) Three Years (c) 6 years or 65 years of age whichever is earlier

Ans.c

 11.The Prime Minister, Union Cabinet Ministers, Chief Ministers and Council of Ministers are all members of

(a) Planning Commission (b) National Development Council (c) Zonal Council (d) Regional Council

Ans.b

11.National Development Council is

(a) political body (b) non-political body (c) statutory body (d) None of the above

Ans.b

12.Father of local self government in India is

(a) Lord Mayo (b) Acharya Vinoba Bhave (C) Lord Ripon (d) Mahatma Gandhi

Ans.c

13.Panchayati Raj has received constitutional status with the …… Amendment Act.

(a) 72nd (b) 73rd (c) 74th (d) 75th

Ans.b

14.The Panchayati Raj system was adopted to

(a) make people aware of politics (b) decentralise the power of democracy (c) educate the peasants (d) None of the above

Ans.b

15.Panchayati Raj was started in the country in

(a) 1957 (b) 1952 (c) 1959 (d) 1951

Ans.c

16.Who is to conduct the elections to the Panchayats and Municipalities?

(a) State Government (b) Central Government (C) State Election Commission (d) Central Election Commission

Ans.c

17.A Municipal corporation is set up in a city with a population of not less than

(a) 1 lakh (b) 12 lakh (C) 10 lakh (d) 5 lakh

Ans.c

18.In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included in the Concurrent List

(a) the State Law prevails (b) the Union Law prevails (c) the matter is resolved by the Supreme Court (d) the law which had been passed first would prevail

Ans.b

19.When can Parliament legislate on a subject in the State List? I. If Lok Sabha passes a resolution by two-thirds majority that it is in national interest to do so II. When the legislatures of two or more States request Parliament to legislate on a State subject III. Under a proclamation of Emergency

(a) I and III (b) II and III (c) I and II (d) All of these

Ans.c

20.Which of the following is regarded as an essential function of the State?

(a) To run schools for education (b) To provide defence against external attacks (c) To prevent diseases (d) To maintain good roads

Ans.d

 21.The three tier system of Panchayats

(a) is uniformly applicable to all states (b) is applicable only to states with population above 50 lakh (c) need not be strictly followed in states with population

below 20 lakh (d) has been replaced with a four tier one

Ans.c

22.Which one of the following Articles of the Constitution of India makes a specific mention of Village Panchayats?

(a) Article 19 (b) Article 21 (c) Article 40 (d) Article 246

Ans.c

23.The powers of the Election Commission are given in which of the following Articles of the Constitution?

(a) 286 (b) 356 (c) 324  (d) 382

Ans.c

24. The Election Commission does not conduct the elections to the :

(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha (c) Local bodies (d) President’s elections

Ans.c

25.The first Law Officer of the Government of India is

(a) Chief Justice of India (b) Law Minister (c) Attorney General (d) Auditor General

Ans.c

26.Who is the highest Law Officer of a State?

(a) Attorney General (b) Advocate General (c) Solicitor General (d) Secretary General Law Department

Ans.b

27.The Attorney General of India has the right to audience in

(a) any High court (b) Supreme Court (c) any Sessions Court (d) any Court of law within the territory of India

Ans.d

28.The functions of the Comptroller and Auditor General of India include auditing and reporting on the receipts and expenditure of

(a) Union Government only (b) State Government only (c) Union and State Governments (d) Union and State Governments and companies substantially

financed by both

Ans.c

29.The list of items which may be entrusted to the Panchayats is given in the

(a) Eleventh Schedule (b) Twelfth Schedule (c) Seventh Schedule (d) State List

Ans.a

30.In which of the following states was the Panchayati Raj first introduced?

(a) Rajasthan (b) Gujarat (C) UP (d) Bihar

Ans.a

31.The local self governing institution for a town with a population of twelve thousand and above is known as

(a) Municipal Corporation (b) National Area Committee (C) Municipal Committee (d) Zila Parishad

Ans.c

32.Mayor of a Municipal Corporation holds the office for a period of

(a) 1 year (b) 3 years (c) 5 years (d) 4 years

Ans.a

33.Who is entitled to initiate a Bill for Constitutional amendments?

(a) State Legislative Assemblies (b) Lok Sabha only (c) Either House of Parliament

(d) Rajya Sabha only

Ans.c

34.What was the decision of the Supreme Court in Keshavanand Bharati case?

(a) Parliament is supreme in the matters of legislation (b) In matters relating to compulsory acquisition of private property the court had the ultimate powers of determining what is public purpose under Article 31 (C) The power under Article 368 to amend the Constitution cannot be so exercised as to alter the basic structure or the essential features of the Constitution (d) The Supreme Court has full authority to pronounce on the constitutional validity of any State law.

Ans.c

35.The decision of the Supreme Court in the Golal. Nath case was that

(a) Judiciary is independent of Parliament (b) Fundamental Rights could not be amended or abridge (c) the Constitution is supreme (d) the basic structure of the Constitution should not changed

Ans.b

36.The office of Lokpal and Lokayukta in India is based on which one of the following?

(a) Parliamentary Commissioner of UK (b) Ombudsman in Scandinavia (c) Procurator General of Russia (d) Council of State in France

Ans.a

 

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply