Introduction

Indian Polity is also an essential ingredient of the question paper of the General Awareness. The questions from this subject are related to the following topics The making of Indian Constitution along with the Form, Nature and its key Features, Union and its Territory, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy, Fundamental Duties, President, Vice President, Prime Minister, Union Council of Ministers, Parliament, Supreme Court, Executive of the State Governor, State Legislature etc.

 

1. The power of the Supereme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its

(a) advisory jurisdiction (b) appellate jurisdiction (C) original jurisdiction (d) constitutional jurisdiction

Ans.C

2.Which of the following is not true regarding the payment of the emoluments to the President?

(a) They do not require any parliamentary sanction (b) They can be reduced during a Financial Emergency (c) They are shown separately in the budget (d) They are charged on the Contingency Fund of India

Ans.D

3. Which of the following appointments is not made by the President of India?

(a) Speaker of the Lok Sabha (b) Chief Justice of India (c) Chief of the Air Force (d) Chief of the Army

Ans.A

4. The Advisory Powers of the Supreme Court of India imply that

(a) it tenders advice to the President on questions (b) it tenders advice to the Prime Minister on legal matters (c) it tenders advice to the Government of India on all

constitutional matters (d) it has power to tender advice to all the above presons

Ans.A

5. The power to grant pardons, reprieve or remissions of puni- shment under Article 72 is exe-rcised by the President of India

(a) on the advice of the Prime Ministeren (b) on his own as Head of the Union (c) on the advice of Council of Ministers (d) in consultation with the Prime Minister who tenders his opinion on the advice of his cabinet

Ans.C

6. The only President of India who was elected unopposed is ..?

(a) Dr. S Radhakrishnan (b) Dr. Zakir Hussain (C) Neelam Sanjiva Reddy (d) Fakhruddin Ali Ahmed

Ans.C

7. Who acts as the President of India when neither the President nor the Vice President is available ?

(a) Speaker of Lok Sabha (b) Chief Justice of India (C) Auditor General of India

(d) Seniormost Governor of a State

Ans.B

8. Which is true regarding the President of India I. He is the Chief Executive II. He is the Supreme Commander of the arm forces III. He is the titular head of the state IV. He is part of the Union Legislature ?

(a) I and III (b) I and II (C) II, III and IV (d) All of these

Ans.D

9.When the Chairman of Rajya Sabha acts a President, the duties of the Chairman performed by ?

(a) himself (b) a newly elected Chairman (c) the Deputy Chairman (d) a member of Rajya Sabha deputed by the Chairman

Ans.C

10. Disputes regarding the election of the President

and Vice-President are settled (a) in the Supreme Court (b) by the Election Commission (c) by a Parliamentary Committee (d) in the Supreme Court of High Courts

Ans.A

11.The Chief Justice of India can be removed accordance with the procedure laid down in se constitution, by the

(a) President on a resolution by the Parliament (b) Parliament alone (c) majority of the Judges of the Supreme Court (d) the President

Ans.A

12. Who elects the Vice-President?

(a) The same electoral college which elects the Presiden (b) Members of the Rajya Sabha (c) An electoral college consisting of members of Parliament (d) Members of Parliament at a joint meeting

Ans.C

13.The Supreme Court of India is a court of recome which implies that

(a) it has to keep a record of all its decisions (b) all the decisions have evidentiary value and can not questioned in any court (c) it has the power to punish for its contempt

(d) Both (b) and (c)

Ans.D

14. The Union Council of Ministers consists of

(a) Prime Minister (b) Cabinet Minister (c) Cabinet Ministers and Chief Ministers of the States (d) Cabinet Ministers, Ministers of State and Deputy Minister

Ans.D

15.The portfolios are allocated to the ministers be

(a) the President (b) the Prime Minister (c) collective decision of the Council of Ministers (d) individual

Ans. B

16. The executive power is vested in the President but it is actually used by him on the advice of

(a) the Prime Minister (b) the Council of Ministers (c) Parliament (d) None of the above

Ans.b

17. An office of profit which disqualifies a person from being a member of the Union or State Legislature does not include office held under

(a) the Government of India (b) a State Government (c) a local authority (d) All of the above

Ans.c

18.The power of judicial review in India is

(a) explicit(b) implicit (c) given by the President (d) given by the Parliament

Ans.b

19.The Ministers are individually responsible to

(a) the President (b) the House of the people (c) the Prime Minister (d) the House of which they are members

Ans.a

80.Which one of the following powers can be exercised by both the President and the Governor?

(a) Power to pardon a sentence by court martial (b) Power to remit a sentence in an offence relating to a matter on the State List (c) Power to commute a sentence of death in certain circumstances (d) Power to remit a sentence by court martial

Ans.c

81.Which one of the following statements is correct ?

(a) Chief Election Commissioner of India holds his office during the pleasure of the President (b) The governor of the State holds his office during the pleasure of the President (c) The Prime Minister can only be removed by a resolution passed by bote Houses of Parliament (d) The Speaker of the Lok Sabha can be removed at the pleasure

of the President

Ans.b

82.Who was the member of the Rajya Sabha when first appointed as the Prime Minister of India?

(a) Lal Bahadur Shastri (b) Indira Gandhi (c) Morarji Desai  (d) Charan Singh

Ans.b

83.What is ‘zero hour?

(a) When the proposals of the opposition are considered (b) When matters of utmost importance are raised (c) Interval between the morning and afternoon sessions

(d) When a Money Bill is introduced in the Lok Sabha

Ans.b

84. The family court decides disputes relating to

(a) domestic violence (b) marriage affairs (c) property matters (d) consumer affairs

Ans.b

The Lok Sabha is called in session for at least how many times in a year?

(a) Twice (b) Once (c) Thrice (d) Four times

Ans.c

 

  1. What is the minimum percentage of seats a party should get to be recognised as the opposition party in the legislature?

(a) 20%(b) 15% (c) 10% (d) No such limit

Ans.c

87.Amongst the following, for whose removal Parliament’s resolution is not needed?

(a) Chief Election Commissioner (b) Governer of a State (c) Judge of Supreme Court (d) Comptroller and Auditor General

Ans.b

88.The first Lok Adalat was held in which year?

(a) 1985 (b) 1986 (C) 1987 (d) 1988

Ans.b

89.The Speaker of the Lok Sabha is elected by

(a) all the members of Parliament (b) the people directly (c) all the members of Lok Sabha (d) the members of the majority party in the Lok Sabha

Ans.c

90. The two Houses of Parliament enjoy co-equal power in all spheres except

I financial matters II. responsibility of the Council of Ministers III. amendment procedure IV. election of President

(a) III and IV (b) II, III and IV (C) I, II and III (d) I and II

Ans.d

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply