Indian Polity Top Important Gk  Question

Indian Polity is also an essential ingredient of the question paper of the General Awareness. The questions from this subject are related to the following topics The making of Indian Constitution along with the Form, Nature and its key Features, Union and its Territory, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy, Fundamental Duties, President, Vice President, Prime Minister, Union Council of Ministers, Parliament, Supreme Court, Executive of the State Governor, State Legislature etc.

1.Which of the following is not a power of the High Court?

(a) Supervision over all courts under its jurisdiction (b) Jurisdiction over revenue matters (c) Supervision over tribunals constituted by law relating to the armed forces (d) Issue writs for enforcement of fundamental rights or for am other purpose

Ans. C

2.The oath to a High Court judge is administered by the9

(a) Chief Justice of India (b) Chief Justice of that High Court (C) Governor (d) President

Ans.C

3.The High Courts in India were first started at

(a) Bombay, Madras, Calcutta (b) Delhi and Calcutta (c) Bombay, Delhi, Madras (d) Madras and Bombay

Ans.A

4.Which of the following is not a qualification for a person to be the Chief Justice of High Court?

(a) He should have been a Judge in any court of India for not less than 10 years (b) He should be a distinguished jurist (c) He should be a renowned writer in the field of law (d) None of the above

Ans.C

5.The High Court which has the distinction of having the first woman Chief Justice is

(a) Allahabad High Court (b) Delhi High Court (c) Himachal Pradesh High Court (d) Guwahati High Court

Ans.C

6.The pension of a High Court Judge is charged to the

(a) Consolidated Fund of India (b) Consolidated Fund of the State where he last served (c) Consolidated Funds of the different States where he has Served (d) Contingency Fund of India

Ans.A

7. Match the following

Union Territory                                                          Jurisdiction (High Court)

A Puducherry                                                             1.Kerala

B. Andaman and Nicobar Islands                         2. Mumbai

C. Lakshadweep                                                        3.Chennai

D Daman and Diu                                                    4.Kolkata

5. Guwahati A B C D

(a) 3 4 1 2 (b) 1 3 4 2 (0)1 5 3 4 (d) 1 5 3 2

Ans.A

8.The Legislative Council in a state can be created or disbanded by the

(a) State Legislative Assembly alone (b) Parliament alone (c) Parliament on recommend-ation of the State Legislative (d) President on Recommend-ation of the governor

Ans.C

9.Which of the following is correct regarding the Governor of a State ?

(a) No money bill can be introduced in the State Legislature  without his prior permission(b) He has the power of issuing ordinances when the legislative is not in session

(c) He can recommend to the President’s Ruel in the state. (d) All of the above

Ans.D

10.The Central Government’s exclusive powers are enumerated in the

(a) Concurrent List (b) State List (c) Union List (d) Federal List

Ans.C

11.Under the Constitution, the residuary powers vest with the

(a) President (b) Supreme Court (c) Union Government (d) State Governments

Ans.C

12.The executive power relating to concurrent subjects remain with

(a) the States (b) the Centre (c) the Constitution d es (d) the President

Ans.B

13.The Union list contains

(a) 47 subjects (b) 97 subjects (c) 63 subjects (d) 92 subjects

Ans.B

14. The States in India can borrow from the market

(a) at their discreation (b) only through the Centre (c) only with the consent of the Centre (d) under no circumstance

Ans.C

15. The Union Territories are administered by the

(a) Parliament (b) Union Council of Ministers (c) President through administrators appointed by him (d) Prime Minister

Ans.C

16. Which of the following matters are not included in the Union List?

I.  Defence   II. Prisons III. Liquor policy IV. Ports V. Irrigation

(a) III and IV . (b) III, IV and V (c) II, III, IV and V (d) II, III and V

Ans.D

17.Match the following

AUnion List                          1. Banking

B.State List                            2. Public order and police

C.Concurrent                         3. Labour welfare

(a) 2 1 3 (b) 1 2 3 (c) 1 3 2  (d) 3 2 1

Ans.B

18.Railways is a subject of the

(a) concurrent list (b) Union list (c) State list 2 (d) Residual list

Ans.B

19.When did the first linguistic state of Andhra come into existence?

(a) October 2, 1956 (b) October 1, 1953 (c) April 1, 1947 (d) January 5, 1975

Ans.B

20.Which of the following did India acquire from France?

(a) Yanam (b) Mahe (c) Karaikal (d) All of these

Ans.D

21.Which one of the following was an associate State of India before becoming a full fledged state?

(a) Meghalaya (b) Mizoram (c) Sikkim (d) Manipur

Ans.C

22.Recognition to a political party is accorded by

(a) the Speaker of the Lok Sabha in the case of national parties

and the Speaker of legislative assemblies in the case of regional parties )) the Election Commission (c) the Ministry of Parliamentary Affairs (d) a Committee of Whips

Ans.B

23.The conditions of service and tenure of the Election Commissioner is prescribed by

(a) the Constitution (b) Parliament (c) the President (d) Government

Ans.B

24.Who can cast their votes by postal ballot? Members of the Armed Forces II. Officials on election duty III. Foreign Service personal when posted abroad

(a) I and III (b) II and III (C) Only III (d) All of these

Ans.D

25.The declaration which outlines the future programme and policy of a political party issued on the eye of a general election is called

(a) white paper (b) manifesto (C) yellow paper (d) mandate

Ans.C

26.In a democracy, individual differences are encouraged because

(a) individuals will place the good of the nation ahead of their own preferences • (b) individuals will tend to act and think alike in the long run (c) individual differences make for diverse beneficial contributions to the common cause (d) the constitution guarantees the individual to act as he pleases

Ans.C

27.The Area of Lok Sabha Constituency for the purpose of general election is determined by the

(a) Delimitation Commission (b) Election Commission (C) Census commission (d) President

Ans.B

28.Which one of the following political theories advocate the withering away of the State?

(a) Capitalism (b) Fascism (c) Marxism (d) Democratic Socialism

Ans.C

29.The Electorate means

(a) those people who do not have the right to elect their representatives (b) all the citizens who possess the right to vote and elect their representatives in an election (C) those people who have the right to be elected (d) those people who have the right to live in a country

Ans.B

30.How many days time is given for the candidates to file their nominations from the date of notification of the election?

(a) 2 days (b) 4 days (c) 6 days (d) 8 days

Ans.D

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply