Indian Polity is also an essential ingredient of the question paper of the General Awareness. The questions from this subject are related to the following topics The making of Indian Constitution along with the Form, Nature and its key Features, Union and its Territory, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy, Fundamental Duties, President, Vice President, Prime Minister, Union Council of Ministers, Parliament, Supreme Court, Executive of the State Governor, State Legislature etc.

1.The salary and perquisites of the Prime Minister of India are decided by the

(a)Constitution (b) Cabinet (c) Parliament (d) President

Ans. C

2.What is the position of a Minister of State in the Central Government?

(a) He is the nominee of the State Governor (b) He is the nominee of the State Cabinets (c) He looks after the interests of the State Cabinet (d) He is a Minister of Central Government but not a member of the Cabinet

Ans. D

3.Who among the following is directly responsible to Parliament for all matters concerning the Defence Services of India?

(a) Cabinet Committee on Political affairs (b) President (c) Prime Minister (d) Defence Minister

Ans.D

4.Which of the following statements is correct?

(a) The Council of Ministers are collectively responsible to the President of India (b) The Council of Ministers are collectively responsible to the Parliament (c) The Council of Ministers are collectively responsible to the Lok Sabha (d) The Council of Ministers are collectively responsible to the Prime Minister

Ans.C

5.When the Lok Sabha is dissolved, the Speaker continues in office till a new 

(a) Lok Sabha is formed (b) Speaker is appointed by the President (c) Speaker is elected when the new House meets (d) Government is formed

Ans.C

6.The question of disqualification of a member of the State Legislature shall be decided by

(a) The Governor in consultation with the President (b) The Governor in consultation with the Election Commission (c) State Legislative Council (d) State Legislative Assembly

Ans.B

7.Members of the Rajya Sabha are elected according to

(a) Cumulative Vote System (b) Single Non-transferable Vote System (c) Single Transferable Vote system (d) None of the above

Ans.C

8.Which House is better placed with regard to control over the executive?

(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha (c) Both are equally placed (d) It depends from which House the Prime Minister comes

Ans.A

9.The Rajya Sabha can be dissolved by

(a) Lok Sabha (b) Constitutional amendment (C) President (d) Cant’ be dissolve

Ans.D

10.The first woman film star nominated/elected to the Rajya Sabha was

(a) Nargis Dutt (b) Vayjayanthimala (c) Hema Malini (d) Jayalalitha

Ans.A

11.Which of the following Parliamentary Committees in India acts as watch-dog’ on departmental expenditure and irregularities?

(a) Estimates Committee (b) Committee on Public Undertakings (C) Public Accounts Committee (d) Committee of Public Assurances

Ans.C

12.On what grounds can a person be disqualified as a voter?

Unsoundness of mind II. Corrupt or illegal practice III. Crime IV. Non-residence

(a) I, III and IV(b) I, II and III (C) II, III and IV (d) All of these

Ans.D

13.The time gap between two sessions of the Parliament should not exceed

(a) 3 months (b) 6 months (C) 9 months (d) 1 year

Ans.B

14.One-third of the members of the Rajya Sabha retire after every

(a) one year (b) second year (c) third year (d) fifth year

Ans.B

15.Rajya Sabha is less powerful than Lok Sabha in terms of its financial powers because

(a) it does not participate in the passing of money bill (b) No money bill can be introduced in Rajya Sabha (c) Both of the above (d) None of the above

Ans.C

16.The Rajya Sabha has a life of

(a) 2 years (b) 6 years (C) 7 years (d) Permanency

Ans.D

17.When the Governor receives a Bill passed by the State Legislative Assembly, which of the following courses would be most appropriate for the Governor as an agent of the Centre?

(a) Give assent to the Bill (b) Refer the Bill to the President (c) Keep the Bill pending (d) Exercise veto over the Bill

Ans.B

18.Who among the following may belong to the Rajya Sabha but can speak in both the Lok Sabha and the Rajya Sabha?

(a) Ministers who are members of the Rajya Sabha (b) Nominated members of the Rajya Sabha who may be experts in different fields of knowledge (C) The Deputy Chairman of the Rajya Sabha (d) Leader of the House in the Rajya Sabha

Ans.A

19.Rajya Sabha has the exclusive authority to

(a) impeach the Vice-President (b) intimate impeachment proceedings against the Chief Election Commissioner (C) recommend the creation of new All India Services

(d) All of the above

Ans.C

20.Which of the following states does not have a bicameral legislature?

(a) Andhra Pradesh (b) Karnataka (C) Rajasthan (d) Maharashtra

Ans.C

21.Which is the highest and final judicial tribunal in respect of the Constitution of India?

(a) Parliament (b) President (C) Supreme Court (d) Union Cabinet

Ans.C

22.Which of the following cases cannot be file directly in the Supreme Court?

(a) Disputes between two or more States (b) Cases against encroachment on Fundamental Rights (c) If one’s property is forcefully occupied by the other

(d) Both (a) and (b)

Ans.C

23.Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and th Supreme Court?

(a) Disputes between the Centre and the States (b) Disputes between the States (c) Protection of the Fundamental Rights (d) Protection against the violation of the Constitution

Ans.C

24.Salaries of the Judges of the Supreme Court an drawn from the

(a) Grants-in-aid (b) Contingency Fund (c) Consolidated Fund (d) Public Accounts

Ans.C

25.The Contingency Fund of the State is operated by th:

(a) President (b) Chief Minister (c) Governor (d) Council of Ministers

26. The Supreme Court was set up under

(a) Pitt’s India Act (b) Regulating Act (c) Indian Councils Act. 1861(d) Indian Councils Act, 1892

Ans.D

27.The Supreme Court is a court of record. This implies it can punish for its contempt II. its decisions are admitted as evidence and cannot be questioned in any court of law III. it has to keep a record of all the important cases that are conducted in India. IV. its decisions, once taken, are binding upon it.

(a) I, II and III (b) I and II (C) I, III and IV (d) All of these

Ans.B

28.For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an

(a) decree (b) ordinance (c) notification (d) writ

Ans.D

29.Which of the following writs is issued by the court vin case of illegal detention of a person?

(a) Habeas Corpus (b) Mandamus (c) Certiorari (d) Quo Warranto

Ans.A

30.Which of the following writs is a bulwark of personal freedom?

(a) Mandamus (b) Habeas Corpus (c) Quo Warranto (d) Certiorari

Ans.B

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply