Introduction

Indian Polity is also an essential ingredient of the question paper of the General Awareness. The questions from this subject are related to the following topics The making of Indian Constitution along with the Form, Nature and its key Features, Union and its Territory, Fundamental Rights, Directive Principles of State Policy, Fundamental Duties, President, Vice President, Prime Minister, Union Council of Ministers, Parliament, Supreme Court, Executive of the State Governor, State Legislature etc.

 

1.In the interim government formed in 1946, the Vice-President of the Executive Council was

(a) Jawaharlal Nehru (b) Dr. S Radhakrishnan (c) C Rajagopalachari ; (d) Dr. Rajendra Prasad

Ans. a

2.Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?

(a) Rajendra Prasad (b) Tej Bahadur Sapru (c) C Rajagopalachari (d) BR Ambedkar

Ans.d

3.How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?

(a) about 6 months in 1949 (b) exactly a year since November 26, 1948 (c) about 2 years since August 15, 1947 (d) about 3 years since December

Ans.d

4.Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India?

(a) Dr. BN Rao (b) Dr. BR Ambedkar (c) KM Munshi (d) MC Setalvad

Ans.a

5.The most profound influence on the drafting of the Indian Constitution was exercised by the

(a) US Constitution (b) British Constitution (c) Government of India Act, 1935 (d) French ideals of Liberty and Fraternity

Ans.c

6.Match the following

A July 22, 1947                                          1. Adoption of National Song by the Constituent Assembly

13 January 24, 1950                        2. Adoption of National Emblem by the Government C. January 26, 1950                        3. Adoption of National Calendar by the Government March 22, 1957

Ans.a

7. The Costitution Of India was promulgated on January 26,1950 because

(a) This day  was being celebrate as the Independence Day since 1929 (b) It was the wish of the framers of the Constitution  (c) the british did not want to leave Indian earlier  than this date(d) It was an auspicious day.

Ans.a

8.Which one of the following aimed at providing a federal structure for India ?

(a) Indian Council Act,1909 (b) Montage –Chelmsford Reforms Act,1919 (c) Charter Act,1831 (d) Government Of Indian Act 1935

Ans.d

9.Which of the following items is wrongly matched?

(a) December 9, 1947- Constituent Assemby’s first meeting (b) November 26, 1949- the people of India adopted, enacted and gave to themselves the Constitution (c) January 24, 1950-the Constitution was finally signed bythe members of the Constituent Assembly (d) January 26, 1950-the date of commencement of the Constitution

Ans.a

10.The Crown took the Government of India into its own hands by

(a) Charter Act, 1833 (b) Government of India Act, 1858 (c) Indian Council Act, 1861 (d) Government of India Act, 1935

Ans.b

11.Consider the following statements. The Indian Constitution is (1) unwritten Constitution (2) written Constitution (3) largely based on Government of India Act,1935

(a) 2 and 1 are correct . (b) 2 and 3 are correct (c) 1 and 2 are correct (d) 1 and 3 are correct

Ans.b

12.Which of the following was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of Government of India?

(a) Four lions (b) Chariot Wheel (C) Horse (d) words ‘Satyameva Jayate’

Ans.a

13.Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?

(a) BR Ambedkar (b) JB Kripalani (c) Jawaharlal Nehru (d) Alladi Krishnaswami Ayyar

Ans.c

14.Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?

(a) Jawaharlal Nehru (b) BR Ambedkar (c) BN Rao (d) Mahatma Gandhi

Ans.a

15.Match the following

 Constitutional provision                                   Source

 

  1. Federation   1. USA 2. Britain 3. Canada 4. Ireland

 

  1. Parliamentary C. Directive Principle  D. Fundamental Rights

(a) 2 1 4 3 (b) 2 3 1 4 (c) 3 4 2 1 (d) 3 2 4 1

Ans.d

16.Which of the following features and their source is wrongly matched?

(a) Judicial review – British practice (b) Concurrent List – Australian Constitution (c) Directive Principles – Irish Constitution (d) Fundamental Rights – US Constitution

Ans.a

17.Who said Preamble is the keynote to the Constitution?

(a) Ernest Barker (b) KM Munshi (C) BR Ambedkar (d) D D Basu

Ans.a

18.Which of the following is not a basic feature of the Indian Constitution?

(a) Presidential Government (b) Parliamentary Government (C) Federal Government (d) Independence of Judiciary

Ans.a

19.The Constitution of India is designed to work as a unitary government

(a) in normal times (b) in times of emergency (c) when the parliament so desires (d) at the will of the President

Ans.b

20.What does Secularism imply?

(a) Suppression of all religions (b) Giving minorities more freedom for their religion (c) Seperation of religion from the state (d) Not favouring any particular religion/faith

Ans.d

21.Which of the pairs is correctly matched?

(a) Republic Head of the State is hereditary Monarch (b) Sovereign Constitution rests on people’s will (c) Democratic Constitution does not recognise legal

supremacy of another country (d) Secular State is without any religion of its own

Ans.d

22.The Preamble of the Indian Constitution reads

(a) We, the people of India – adopt, enact and give to India this Constitution (b) We, the people of Constitutent Assembly – adopt, enact and give to India this Constitution (c) We, the citizens of India – adopt, enact and give to ourselves this Constitution (d) We, the people of India – in our Constituent Assembly – adopt, enact and give to ourselves this Constitution

Ans.d

23.The word ‘socialist secular and unity and integrity of the Nation’ were added to our Constitution by

(a) 42nd Amendment of the Constitution (b) 44th Amendment of the Constitution (c) 46th Amendment of the Constitution (d) None of the above

Ans.a

24.Which of the following is not a condition for becoming a citizen of India?

(a) Birth (b) Acquiring Property (c) Descent (d) Naturalization

Ans.b

25.Which one of these is a federal feature of the Indian Constitution?

(a) A written and rigid constitution (b) An independent judiciary (C) Vesting of residuary powers with the center (d) Distribution of powers between the centre and states

Ans.d

26.Citizenship provisions are enshrined in the Constitution in

(a) Part II (b) Part II, Articles 5-11 (c) Part II, Articles 5-6 (d) Part I, Articles 5-11

Ans.b

27.Which of the following rights was described by BR Ambedkar as The Heart and Soul of Constitution?

(a) Right of Freedom of Religion (b) Right to Property (c) Right to Equality (d) Right to Constitutional Remedies

Ans.d

28.If an Indian citizen is denied a public domain because of his religion, which of the follo Fundamental Rights is denied to him?

(a) Right to Freedom Subs (b) Right to Equality (c) Right to Freedom of Religion (d) Right against Exploitation

Ans.b

29.Fundamental Freedoms under Article 19 suspended during emergency caused by

(a) war or external aggression (b) failure of constitutional machinery of a state (c) internal armed rebellion (d) financial crisis

Ans.a

30.The theory of Fundamental Rights implies

(a) sovereignty of the people (b) equality of opportunity for all (c) limited government (d) equality of all before law

Ans.c

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply