Miscellaneous (Modern India)

1.Consider the following statements : 1. Lord Muntbatten was sent to India in place of Lord Wavell as the Governor General of India in March 1947. 2. In July 1947, British Government passed the Act containing the main provisions of the Mountabatten Plan. This is known as the Indian Independence Act. Which of these statements is/are correct?

(a)1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.c

2.Conider the following statements : 1. Bengal was separated into two provinces during theterm of Lord Minto as the Viceroy of India. 2. Simon Commission came to India while Lord Irwin was the Viceroy of India. 3. The Government of India Act of 1919 is also known as Montagu-Chelmsford Reforms. Which of these statements are correct ?

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 (c) 1 and 3st (d) 2 and 3

Ans.d

3.Who, among the following, was associated with the newspaper ‘The Common Weal’?

(a) John Bright (b) Shyamji Krishna Verma del (c) William Wedderburnogstests (d) Annie Besant Se b asada [NDA 2000)

Ans.d

4.With reference to Indian freedom struggle, consider the following events1. Champaran Satyagraha 2. Dandi Marchio 3. Jallianwala Bagh Tragedy 4. Partition of Bengal

(a) 1-4-3 – 2 (b) 4-1-2-3 bi (c) 1-4-2-3 cod (d) 4-1-3-2

Ans.d

5.Which one of the following pairs is NOT correctly matched ?

(a) Lord Wellesley (b) Lord Dalhousie (c) Lord Rippon (d) Lord Curzon

Subsidiary Alliance Doctrine of Lapse Vernacular Press Act Partition of Bengal

Ans.c

6.Which one of thse following pairs is correctly match

(a) Mahatma Gandhi – Home Rule Movement (b) Annie Besant Non-cooperation Move (c) Jawahar Lal Nehru — Khilafat Movement (d) Lala Hardayal – Hindustan Ghadar Pe

Ans.d

7.Which one, among the following newspapers published first ?

(a) The Madras Mail (b) The Times of India (c) The Bengali Gazatte (d) The Indian Social Reformer

Ans.c

8.Bande Mataram, the nationalist song, was part of

(a) Durgesh Nandini (b) Saraswati Chain (c) Grihadaha (d) Anand Math

Ans.d

9.Which one of the following pairs is correct

(a) Waren Hastings – The Battle of Plas (b) Lord Cornwallis — The Permanente Bengal (c) Lord Wellesley – The Prohibition (d) Lord Dalhousie – Local self Gove

Ans. b

10. The introduction of local self-government in the modern period of India is associated with the administration of

(a) Lord Ripon (b) Lord Irwin (c) Lord Dufferin (d) Lord Canning

Ans.a

11.Consider the following statements : 1. The first Governor General of India under the BritishRule was Warren Hastings. 2. The first Governor General of free India was Dr. Rajendra Prasad. Which of these statement is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.a

12..Consider the following statements : 1. The queen of England was declared as the emperess of India in 1858. 2. Emperor George V and Empress Mary had organized the Royal Court in Delhi in 1911. Which of these statements is/are correct?

(a) only 1 (b) only 2 (c) 1 and 2 both (d) Neither 1 nor 2

Ans.c

13.Consider the following statements : 1. Bankim Chandra Chattopadhyay was the first graduate of the Calcutta University. 2. Satyendranath Tagore was the first Indian to qualify

for the Indian Civil Serviice (ICS). Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. c

14.Who is the author of the book ‘Mother India’?

(a) Annie Besant (b) Katherine Frank (c) Katherine Mayo (d) Sister Nivedita

Ans. c

15.Cousider the following statement:

At the time of independence, the Government of India followed the calender based on Saka era. 2. The National calender commenced on Chaitra 1, Saka 1879 corresponding to 22 March, 1957 AD. Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only(b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.b

16.What is the correct sequence of the following events?

Rowlatt Act 2. Gandhi-Inwin Pact 3. Morley-Minto Reforms 4. Ilbert Bill Select the correct answer using the codes given belowCodes :

(a) 1-2-4-3  (b) 4-3-1-2 (c) 4-1-3-2 (d) 3 – 4-1 -2

Ans.b

17.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists List-I (Person) List-II(Associatedinformation) A. Gopal Krishna Gokhle 1. Servants of India Society B. Madan Mohon Malviya 2. Benarashib Hindu University C. C. Rajagopalachari 3. Free India Socicty ) D. V. D. Savarakar 4. Swantantra Party Codes: A SB

Ans.a

18.Which is the painting school of Bihar ?

(a) Madhubani (b) Srirangam (c) Pichhawai (d) Mughal

Ans.a

19.Who has written ‘Jhanda Geet

(a) Rabindra Nath Tagore (b) Bankim Chandra Chatterjee (c) Maithilisharan Gupta (d) Shyamlal Gupta ‘Parshad’

Ans.d

20.The system of Competitive Examination for Civil Services was accepted in principle in the year

(a) 1833 (b) 1853 (c) 1858 (d) 1882

Ans. b

21.Who founded the ‘Amrit Bazar Patrika’ ?

(a) Girish Chandra Ghosh (b) Harish Chandra Mukherjee (C) Surendra Nath Banerjee (d) Sisir Kumar Ghosh

Ans. d

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply