Miscellaneous (Modern India)

1.In which field of Art did Jamini Roy make his name?

(a) Sculpture(b) Music (c) Painting (d) Drama (SSC Grad. 2002]

Ans.c

2.Which is NOT a work of Rabindra Nath Tagore ?

(a) Chitra (b) Kapal Kundala (c) The Court Dancer (d) Chitrangada (SSC 2003]

Ans. b

3.Who was the architect of North and South Blocks of the Central Secretariat in Delhi ?

(a) Sir Edward Lutyens (b) Herbert Backers (c) Robert Tor Tussel (d) Antonin Raymond

Ans. b

4.Who from the following leaders was NOT assassinated ?

(a) Mahatma Gandhi (b) Liaqat Ali Khan (c) Muhammad Ali Jinnah (d) Lord Mountbatten

Ans. c

5.The immortal national song Bande Mataram is written by

(a) Rabindranath Tagore (b) Sharat Chandra Chattopadhyava (c) Bankim Chandra Chattopadhyaya (d) Surendranath Bandopadhyaya [SSC 2006; WBPCS 2008]

Ans. c

6.Who amongst the following made it possible for the Indians to enter the Indian Civil Services (ICS) through an open competitive examination ?

Correct Chronological order of the following events is: 1. Formation of Muslim League 2. Formation of All India Untouchability League

(a) William Bentick (b) Dalhousie (c) Mayo (d) Ripon

Ans.b

7.High courts were established in Calcutta, Bombay Madras in

(a) 1935 (b) 1919 (c) 1892 (d) 186

Ans.d

8.When did the British make English the medium instruction (education) in India ?

(a) 1813 (b) 1833 (c) 1835 (d) 184

Ans.c

9.During whose Viceroyship did the High court into existence at the three presidential cities of Calc Madras and Bombay ?

(a) Waren Hatings (b) Lord Cornwallis (c) John Lawrence (d) Lord Dalhousie

Ans.c

10.Who gave the concept of Sampoorna Kranti ?

(a) Jai Prakash Narayan (b) Mahatma Gandhi (c) Karl Marx (d) Lenin

Ans.a

11.Who is the author of the novel ‘Devdas’?

(a) Rabindranath Tagore (b) Bankim Chandra Cahttopadhyay (c) Sharat Chandra Chattopadhyay (d) Munshi Premchand

Ans.c

12.Whichisregarded asthe MagnaCartaofIndian Education

(a) Wood’s Despatch (b) Hunter Commission (c) Sadler Commission (d) Wardha Scheme

Ans.a

13.Teachers’ Day is celebrated on the Birth day of

(a) Jawahar Lal Nehru (b) S. Radha Krishnan (c) Rajendra Prasad (d) Indira Gandhi

(e) Mahatma Gandhi [Bank of Baroda Clerk 2008]

Ans.b

14.The National Calender, which is based on Saka Era, was introduced in the year

(a) 1957 (b) 1951 (c) 1949 (d) 1947

Ans.a

15.With reference to Indian Freedom struggle which one among the following events occurred earliest ?

(a) Gandhi-Irwin Pact (b) Lucknow Pactssion Proposals (d) August OfferSpor

Ans.b

16.Who of the following started the newspaper ‘Bande Mataram’?

(a) Barindra Kumar Ghosh (b) Bipin Chandra Pal (c) Devendra Nath Tagore (d) Surendra Nath Bannerjee

Ans.b

17.The author of ‘Nil Darpan’ was a

(a) Dinbandhu Mitra (b) Sivnath Shastri (c) Devendra Nath Tagorende (d) Harishchandra Mukherjee

Ans.a

18.Who was the responsible for the introduction of theVernacular Press Act?

(a) Lord Mayo (b) Lord Lytton (c) Lord Ripon (d) Lord Curzon

Ans.b

19.Who is the author of the book “Glimpses of World History?

(a) Abul Kalam Azad (b) Jawahar Lal Nehru (c) S. Gopalan (d) S. Radhakrishnan

Ans.b

20.Till date, who is the only Indian to have been awarded the Nobel Prize for literature ?

(a) Ramdhari Singh Dinkar (b) Bankim Chandra Chatterjee (c) Rabindra Nath Tagore (d) R.K. Narayan

Ans.c

21.Who was the Prime minister of England when India got independence ?

(a) Attlee (b) Churchill (c) Thatcher (d) Wilson

Ans.a

22.Who was the first Indian to get selected in ICS ? (5)

(a) Satyendra Nath Tagore (b) Sarojini Naidu “(c) Lala Lajpat Rai (d) C. R. Das [SSC 2000]

Ans.

23.Who headed the Cabinet Mission ?

(a) Staford Cripps (b). A. V. Alexander (c) Lord Pathic Lawrence (d) None of these

Ans.c

24.Which British Governor General introduced Postage Stamp in India ?

(a) Lord Dalhousie (b) Lord Auckland (c) Lord Canning (d) Lord William Bentick

Ans.a

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply