The Gandhian Era (1917-47)

1.Consider the following statements :

The Government of India Act, 1935 provided for : 1. The provincial autonomy 2. The establishment of Federal Court 3. All Indian Federation at the Centre Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 33 or (c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans.d

 

2.Under whose presidentship was the Lahore Sessionof the Indian National Congress held in the year 1929 where in a resolution was adopted to gain Poorna Swaraj (Complete Independence) from the British ?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Gopal Krishna Gokhle (c) Jawahar Lal Nehru (d) Moti Lal Nehru

Ans.c

3.Which protfolio was held by Dr. Rajendra Prasad in the Interim Government formed in the year 1946 ? A

(a) Defence (b) External Affairs and Common wealth Relations (c) Food and Agriculture (d) None of these

Ans.c

4.Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jallianwala Bagh ?

(a) The Arms Act (b) The Public Safety Act (c) The Rowlatt Act (d) The Vernacular Press Act

Ans.c

5.Who wrote the book ‘The story of the Integration of the Indian States’ ?

(a) B. N. Rao (b) C. Rajagopalachari (c) Krishna Menon (d) V. P. Menon

Ans. d

6.Assertion (A): Acording to the Wavel Plan, the number of Hindu and Muslim members in the Executive Council were to tbe equal. Reason (R) : Wavel thought that this arrangement would have avoided the partition of India.

(a) Both A and Rare true and R is the correct explanation of A. (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.

7.Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was passed ?

(a) Lord Irwin (b) Lord Reading (c) Lord Chelmsford (d) Lord Wave

Ans.

8.Which one of the following suggested the reconstitution of the Viceroy’s Executive Council in which all the portfolios including that of War members were to be held by the Indian leaders ?

(a) Simon Commission (c) Cripps Proposal (b) Simla Conferen (d) Cabinet Missim

Ans.b

9.During the Indian freedom struggle, who of the findin be raised an army called ‘Free Indian Legion’? 29

(a) Lala Hardayal (b) Ras Behari Bose (c) Subhash Chandra Bose (d) V. D. Savarka

Ans.c

10.Assertion (A): The Congress Ministries in all som resigned in the year 1939. Reason (R) : The Congress did not accept the of the viceroy to declare wat Germany in the context of the World War.

(a) Both A and R are true and R is the correct ex of A. (b) Both A and R is true but R is not a correct excom of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.a

11.Who among the following Gandhian followers teacher by profession?

(a) A. N. Sinha m o (b) Braj Kishore (c) J. B. Kriplani (d) Rajendra Prasad

Ans.c

12.Which one of the following was a journal brought Abul Kalam Azad ?

(a) Al – Hilal (b) Comrade (c) The Indian Sociologist (d) Zamindar La 237. Consider the following statements : 19 1. The discussion in the third Round Table Com

eventually led to the passing of the Gover India Act of 1935. 2. The Government of India Act of 1935 prom the establishment of an all India Federati based on a union of the Provinces of B and the Princely States. Which of the statement(s) given above is/are com

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.a

13.Who of the following Prime Ministers sent Mission to India ?

(a) Ramsay MacDonald (b) Stanely Balde (c) Neville Chamberlain (d) Winston Chu

Ans.d

14.During the Indian freedom strugle, why did Rowarouse popular indignation ?

(a) It curtailed the freedom of religion (b) It suppressed the Indian traditional educati (c) It authorized the government to imprisom without trial (d) It curbed the Trade-Union activities

Ans.c

15.In the Individual Satyagraha Vinoba Bhave was as the first Satyagrahi. Who was the second ?

(a) Dr. Rajendra Prasad (b) Pandit Jawahar Lal Nehru (c) C. Rajagopalachari (d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans.b

16.The only AICC session Gandhiji Presided was held at

(a) Lahore (b) Calcutta srl (c) Madrasa h (d) Belgaum

Ans.d

17.“These are no polity devoid of religion” is stated by

(a) J.L. Nehru (b) Mahatma Gandhi (c) Vinoba Bhave (d) Jay Prakash Narayan

Ans.b

18.At which one of the following Round Table conferences held in London was Mahatma Gandhi Present?

(a) First (b) Second (c) Third(d) None of these

Ans.b

19.Mahatma Gandhi’s ‘Hind Swaraj’ is essentially

(a) a critique of Western modernity (b) an outline of his philosophy of Satyagraha (c) an invocation to Indians to free themselves from the British (d) a blueprint of Gram Swaraj

Ans.a

20.On which of the following railway stations of South Africa, Mahatma Gandhi was thrown out of the train ?

(a) Johannesburg (b) Pietermaritzburg (c) Durban (d) Pretoria

Ans.b

21.Who addressed Gandhiji as ‘one man boundary force’ ?

(a) Churchill (b) Altlee (c) Mountbatten (d) Simon

Ans.c

22.For which of the following sessions the congress elected its first woman president?

(a) Calcutta session 1917 (b) Gaya session 1922 (c) Allahabad session 1921 (d) Lucknow session 1916

Ans.a

23.Who prepared ‘CR Formula’ to remove the political deadlock between Muslim League and Indian National Congress ?

(a) Jawaharlal Nehru (b) Rajagopalachari (c) Chittaranjan Das (d) V.P. Menona

Ans.b

 

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply