The Gandhian Era (1917-1947)

1. Which one of the following was favoured by Nehru but not favoured by Gandhiji?

(a) Truth (b) Non-violence (c) Untouchability (d) Heavy industrialisation

Ans.d

2.Who among the following Pakistani National was awarded ‘Bharat Ratna’ by the Indian Government ?

(a) Liaquat Ali Khan (b) M. A. Jinnah (c) Khan Abdul Ghaffar Khan TO (d) Muhammad Iqbal

Ans.c

3.In Delhi congress Session on 14 June 1947, the resolution for India’s partition was passed. The session was presided over by :

(a) Rajendra Prasad (b) Sardar Vallabhbhai Patel (c) Acharya J. B. Kriplani (d) Jawahar Lal Nehru.

Ans.a

4.Who declared, ‘Every blow that is hurled on my back will be a nail in the coffin of the British Empire’ ?

(a) Lala Lajpat Rai (b) Bhagat Singh (c) Bal Gangadhar Tilak (d) Chandra Sekhar Azad

Ans.a

5.Who were directly related to the Poona Pact of 1932 ?

(a) Indian Women (b) Indian Labour Class (c) Indian Farmmers (d) Indian Depressed Classes

Ans.d

6.Who is the author of the autobiography ‘The Indian Struggle’?

(a) Maulana Abul Kalam Azad (b) Jawahar Lal Nehru (c) Lala Lajpat Rai (d) Subhash Chandra Bose

Ans.d

7.There is going to be a revolution here (in India) and must get out quick’ who said it ?

(a) Stafford Cripps (b) Lord Pethwic Lawrence (c) Lord Wavell (d) A. V. Alexander

Ans.c

8.Who was nominated President of the Indian Nati Congress after the resignation of Subhash Chandra B

(a) Abul Kalam Azad (b) Rajendra Prasad (c) Pattabhi Sitaramaiyya (d) Vallabhbhai Patel

Ans.b

9.Who was the Nationalist Leader to be elected as Sped of Central Legislative Assembly in 1925 ?

(a) Motilal Nehru (b) Vitthalbhai Patel (c) Vallabhbhai Patel (d) C. R. Das

Ans.b

10.The first mass movement started by Mahatma Gan was

(a) Non – Co-operation Movement (b) Salt Movement (c) Quit India Movement (d) Indigo Movement

Ans.a

11.Who had founded the Independent League ?

(a) Moti Lal Nehru (b) Mahatma Gandhi (c) Ras Behari Bose (d) Lala Lajpat Rai

Ans.a

12.During India’s struggle for independence who wa first to start ‘Satyagraha’ ?

(a) Sardar Patel (b) Jawahar Lal Nehr (c) Vinoba Bhave (d) Mahatma Gandhi

Ans.d

13.Sabarmati Ashram, established by Mahatma Gan during the course of India’s independence moves is located on the outskirt of

(a) Gandhinagar (b) Ahmedabad (c) Rajkot (d) Wardha

Ans.b

14..Who of the following suggested the winding up Indian National Congress after India attained freedom

(a) C. Rajagopalachari (b) Acharya J. B. Kripalani (c) Mahatma Gandhi (d) Jai Prakash Narayan

Ans.c

15.Gandhiji took up Dandi March as a Civil Disobedie Movement on

(a) 31st December, 1929 (b) 26th January, 1930 (c) 12th March, 1930 (d) 6th April, 1930

Ans.c

16.Who was the first person to observe Indivi Satyagraha ?

(a) Vinoba Bhave (b) Mahatma Gandhi (c) Vallabh Bhai Patel (d) Govind Ballabh Pa

Ans.a

17.Which of the following Acts was described by Jawahar Lal Nehru as ‘New Charter of Slavery’ ?

(a) Government of India Act, 1919 (b) Government of India Act, 1935 (c) Regulatting Act of 1773 (d) Pitt’s India Act of 1784

Ans.b

18.Who wrote ‘Unhappy India’?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Lala Lajpat Rai (c) Surendranath Banerjee (d) Dadabhai Naoroji

Ans.b

19.The Indian National Congress observed ‘Independence Day’ for the first time on 26th January in

(a) 192025 Si (c) 19302 (d) 1947

Ans.c

20.When did Cabinet Mission arrive in India ?

(a) 1942 (b) 1945 (c) 1946 (d) 1947

Ans.c

21.Who among the following was NOT a signatory to the historic Poona Pact of 1932 ?

(a) B. R. Ambedkar (b) Madan Mohan Malviya vastu (c) C. Rajagopalachari (d) M. K. Gandhi ish

Ans.c

22.Who was the first Governor General of Independent India ?

(a) C. Rajagopalachari (b) Waren Hastings (c) Lord Dalhousie (d) Lord Mountbatten

Ans.d

23.When was the Non-Co-operation Movement suspended ?

(a) 1940 (b) 1932 (c) 1922 (d) 1920

Ans.c

24.Jammu and Kashmir became an integral part of India on

(a) 26th October, 1947 (b) 26th October, 1948 (c) 26th November, 1948 (d) None of these

Ans.a

25.Who was the Commander-in-Chief of INA before Subhash Chandra Bose ?

(a) Giani Pritam Singh (b) Capt. Mohan Singh (c) Major Fuzihara o (d) Capt. Suraj Mal

Ans.b

26.The whole dispute between Subhash Chandra Bose and right wing, after the Tripuri Session of Congress centred round to the question of —

(a) formation of Congress Working Committee (b) policy towards Princely States (c) attitude towards Central Government (d) Double membership of Congress Socialist Party members

Ans.a

27.Gandhiji Champaran Movement was for

(a) The security of rights of Harijans (b) Civil Disobedience Movement (c) Maintaining the unity of Hindu Society (d) Solving the problem of Indigo Workers

Ans.d

28.The goal of the Lahore Congress (1929) was

(a) Self government for India (b) Federal government for India (c) Complete Independence for India (d) Local Self-government for India

Ans.c

29.The Muslim League first gave the call for a separate state of Pakistan in

(a) 1939 (b) 1940 (c) 1941 (d) 1942

Ans.b

30.Who was the first Indian Woman to preside over the Indian National Congress ?

(a) Sarojini Naidu (b) Padmaja Naidu (c) Annie Besant (d) Pritilata Waddekar

Ans.a

31.Montague-Chelmsford reforms provided for

(a) diarchy (b) provincial autonomy (c) partial independence DADE S (d) separate communal electorate

Ans.a

32.Who founded All India Harijan Sangh ?

(a) B. R. Ambedkar (b) Mahatma Gandhi (c) Jai Prakash Narayan (d) Raj Narayan

Ans.b

33.Aim of the Swarajya Party was to

(a) Agitate for total freedom (b) Boycott the Congress moves (c) Enter the legislature and wreck the Government from within on (d) Resort to extremism

Ans.c

34.Who gave the slogan ‘Jai Hind’?

(a) M. K. Gandhi (b) J. L. Nehru (c) S.C. Bose (d) B.G. Tilak

Ans.c

35.When was Non-Co-operation Movement called off ?

(a) 12th February, 1922 (b) 20th February, 1922 (c) 19th February, 1922 (d) 28th February, 1922

Ans.a

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply