The Gandhian Era (1917-1947)

1.The first and last Indian to hold office as GovernorGeneral of Independent India was

(a) Jamanalal Bajaj (b) C. Rajagopalachari (c) Rajendra Prasad (d) M. A. Ansari

Ans.b

2.The Chairman of Joint Parliamentary Committee of the 1935 Bill that led to the framing of the Government of India Act of 1935 was—

(a) Lord Linlithgow (b) James Mac Donald (c) Winston Churchill (d) Clement Attlee

Ans.a

3.The Prime Minister of England at the time of Quit India Movement was

(a) Chamberlain (b) Churchill (c) Clement Attlee (d) Mac Donald

Ans.b

4.Which Congress President negotiated with both Cripps Mission and Lord Wavell ?

(a) Abul Kalam Azad (b) Jawahar Lal Nehru (c) J. B. Kripalani (d) C. Rajagopalachari

Ans.a

5.How many seats were given to depressed classes under Communal Award and Poona Pact ?

(a) 74 and 79 respectively (b) 71 and 147 respectively (c) 78 and 80 respectively (d) 78 and 69 respectively

Ans.b

6.Which among the following capitalists served as AICC Treasurer for a long time and went to jail in 1930 ?

(a) G. D. Birla (b) Jamanalal Bajaj (c) J. R. D. Tata (d) Balchand Hirachand

Ans.b

7.At which place in Bihar was the session of Indian National Congress of 1922 held ?

(a) Haripura (b) Patna (c) Gaya (d) Ramgarh

Ans.c

8.Who played an important role in signing of Gandhi – Irwin Pact?

(a) Motilal Nehru (b) Madan Mohan Malviya (c) Tej Bahadur Sapru (d) Chintamani

Ans.c

9.Why did Mahatma Gandhi supported the Khilafat Movement ?

(a) Gandhiji wanted to win the support of the Indian Muslims against the British (b) TheKhalifahad givenshelterto Indianrevolutionaries (c) The Khalifa support Indian struggle for freedom (d) The Khalifa was a personal friend of Gandhiji

Ans.a

10.Why did people gather to demonstrate at Jallianwala Bagh?

(a) To protest against the arrest of Gandhiji and Lajpat Rai (b) To protest against the arrest of Kitchlu and Satyapal (c) To offer prayers on the Baisakhi Day (d) To protest against the arbitrarily of inhuman acts of the Punjab Government

Ans.b

11.At which place of Bihar, Gandhiji started Sat: movement for the first time in India ?

(a) Patna (b) Gaya (c) Madhubani (d) Champaran

Ans.d

12.When was Rowlatt Act passed ?

(a) 1919 (b) 1920 (c) 1921 (d) 197

Ans.a

13.Gandhiji launched the Non-Co-operation Movem In

(a) 1920 (b) 1919 (c) 1921 (d) 19

Ans.a

14.Quit India Movement began on

(a) 9th August, 1942 (b) 10th August, 1951 (c) 15th August, 1942 (d) 16th August, 194

Ans.a

15.Who of the following took the burning of the in clothes during the Non – Co-operation Movema ‘insensate waste’?

(a) Rabindra Nath Tagore (b) Mohammad Al (c) Lord Reading (d) Moti Lal Nehru

Ans.a

16.Find out the correct sequence of the following from code given below :

(a) C. Rajagopalachari Plan (b) Wavell Plan (c) Mountbatten Plan (d) Cabinet Mission Code:

Ans.c

17.Thenameofthe periodicalamong the followingpur by Mahatma Gandhi during his stay in South AS

(a) Navjivan (b) India Gazette (d) Indian Opinion

Ans.d

18.In which of the following did Sardar Vallabhbha play a leading role ?

(a) Bijolia Movement (b) Dandi March (c) Bardoli Satyagraha (d) Textile Mill Workers strike at Ahmedabad

Ans.c

19.A large crown gathered in the Jallianwala B Amritsar on April 13, 1919 to protest against the (c) Africaner of

(a) Swami Shradhanand and Mazharul Haq (b) Madan Mohan Malviya and Mohammad AB (c) Mahatma Gandhi and Abul Kalam Azad (d) Dr. Saifuddin Kitchhu and Dr. Satyapal

Ans.d

20.The date April 6, 1930 is known in Indian Histor

(a) Dandi March by Mahatma Gandhi (b) First Round Table Conference (c) Gandhi – Irwin Pact (d) Jallianwala Bagh Massacre

Ans.a

21.The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was

(a) Bhagat Singh (b) Bipin Chandra Pal (c) Jatin Das (d) Subhash Chandra Bose

Ans.c

22.Who of the following said, ‘Mahatma Gandhi, like fleeting phantom raises dust but not the level’?

(a) B.R. Amkbedkar (b) M. A. Jinnah (c) V. D. Savarkara (d) None of these

Ans.a

23.The province where the Indian National Congress couldnot get absolute majority during the general election of 1937 was:

(a) Bomay (b) Assam (c) Orissa (d) Bihar

Ans.b

24.The historic Dandi March is associated with

(a) Boycott of elections (b) Violation of Salt law (c) Hindu Muslim Unity (d) Abolition of Untouchability

Ans.b

25..Which of the following statements are true about the Simon Commission ? Select the correct answer from the codes given below the statements : be1. It was appointed to enquire into the working of the 1919 Act. 2. It was headed by Sir John Simon. Won 3. It recommended a Federal form of Government. 4. It was opposed by the Indian leaders. Codes :

(a) 1 and 2 only(b) 1, 2 and 3 only (c) 2, 3 and 4 only (d) All the above

Ans.d

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply