Sultan Period (1206-1526)

I.The Delhi Sultanate

 

1.Which one of the following Sultans of Delhi introduced 5 measures for improving the quality of fruits ?

(a) Mohammad-bin-Tughlaq (b) Firoz Tughlaq (c) Sikandar Lodi (d) Sher Shah Suri [44th BPSC 2001]

Ans. b

2.Which one of the following dynasties ruled over India after the invasion of Timur ?

(a) Lodi dynasty (b) Sayyid dynasty (c) Tughlaq dynasty (d) Khalji dynasty 145th BPSC 2002)

Ans.b

3.Which of the following Sultans had greatest number of slaves in his court ?

(a) Balban (b) Alauddin Khalji (c) Mohammad-bin-Tughlaq (d) Firoz Tughlaq, [45th BPSC 2002]

Ans.d

4.Which of the following Sultans provided employment to unemployeds ?

(a) Alauddin Khalji (b) Mohammad-bin-Tughlaq (c) Firoz Tughlaq (d) Sher Shah Suri [45th BPSC 2002]

Ans.c

5.’When he attained kingship, he was quite independent of rules and orders of Shariat’. For which Sultan Barani made this statement ?

(a) Iltutmish (b) Balban (c) Alauddin Khalji (d) Mohammad-bin-Tughlaq [46th BPSC 2004]

Ans.c

6.In the Sultanate period, the highest rural authority for land revenue was

(a) Chowdhary (b) Rawat (c) Malik (d) Patwari [46th BPSC 2004]

Ans.a

7.Who was the first ruler of the slave dynasty ?

(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish (c) Razia (d) Balban [47th BPSC 2005]

Ans.a

8.Who was the ruler of Deogiri at the time of Alauddin Khalji’s invasion ?

(a) Ramchandra Dev (b) Prataprudra Dev (c) Malik Kafur (d) Rana Ratan Singh [47th BPSC 2005]

Ans.a

9.Which of the following Sultans of Delhi was known as Lakh Bakhsh (giver of Lakhs) ?

(a) Iltutmish (b) Balban (c) Mohammad-bin-Tughlaq (d) Qutubuddin Aibak [JPSC 2003]

Ans.d

10.Mohammad-bin-Tughlaq shifted his capital from Delhi to

(a) Daulatabad (b) Kalinjar (c) Kannauj (d) Lahore [UP PCS (P) 2002, (P) 2004]

Ans.a

11.Timur, the Lame invaded India during the reign of,

(a) Alauddin Khalji (b) Mohammad – bin – Tughlaq (c) Firoz Tughlaq (d) Muhammad Shah Tughlaq [UP PCS (P) 2004

Ans.d

12.Who was the first Muslim ruler of Delhi ?

(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish (c) Razia (d) Balbant [UP PCS (P) 2002, SSC (CGL) 2011

Ans.a

13.Who amongst the following Sultans built the fifth stores of Qutub Minar?

(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish (c) Firoz Shah Tughlaq (d) Sikandar Lodi [UPPCS Combined States Lower Subordinate Special (P) 2004

Ans.c

14.Which one of the following rulers from Central Asia conquered North India in 1192 ?

(a) Jalaluddin Mangbarni (b) Mahmud Ghazanvi (c) Shihabuddin Muhammad Gori (d) Chingiz Khan [UPPCS (M) 2004

Ans.c

15.Who of the following was the first woman ruler medieval India ?

(a) Razia Sultan (b) Chand Bibi (c) Durgavati vati (d) Noorjahan [UP PCS (M) 2000

Ans.a

16.The city of Jaunpur was founded in the memory of—

(a) Ghiyasuddin Tughlaq (b) Mohammd-bin-Tughlaq (c) Firoz Shah Tughlaq (d) Akbar

[UP PCS (M) 2004

Ans.b

17.Who among the following witnessed the reign of seve Sultans of Delhi ?

(a) Amir Khusarau (b) Shaikh Nizamuddin Auliya (c) Khwaja Moinuddin Chisti (d) None of these [UP PCS (M) 2005

Ans.a

18.Amir Khusarau, the ‘Parrot of India’, was born at

(a) Patiali (b) Patti (c) Patli (d) Patiala [UP PCS (M) 2005

Ans.a

19.Consider the following statementsAssertion (A): Mohammad-bin-Tughlaq’s scheme token currency was a failure. Reason (R) : Mohammd-bin-Tughlaq had no prope

control over the issuance of coins. Select the correct answer using the code given below : Code:

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true [UP PCS (P) 2005

Ans.a

20.The Delhi Sultan who wrote his memoir was

(a) Iltutmish (b) Balban (c) Alauddin Khalji (d) Firoz Tughlaq [UP PCS Special (P) 2008

Ans.d

21.The famous poet Amir Khusarau was associated with the court of

(a) Nawab Asafuddaula (b) Alauddin Khalji (c) Muhammad Shah Rangi (d) Qutubuddin Aibak [Utt. PSC (P) 2005]

Ans.b

22.Coins of which Muslim ruler been image of Devi Lakshmi

(a) Muhammad Gori (b) Alauddin Khalji (c) Akbar (d) None of these [Utt. PSC (P) 2008]

 Ans.a

22.Who established Diwan-i-Mustakharaj (Department of Arrears)?

 (a) Qutubuddin Aibak (b) Razia (c) Alauddin Khalji (d) Balban [MP PSC 2009]

Ans.c

23.Which one of the following statements is NOT true about Balban ?

(a) He propounded the theory of Niyabat-i-Khudai (b) He introduced the Iqtadari System (c) He eliminated the power of Turkan-i-Chahalgani (d) He quelled the down the revolt of Bengal (CPSC 2008]

Ans.b

24.Who abolished Iqta system?

(a) Babur (b) Iltutmish SASVISS (c) Muhammad-bin-Tughlaq (d) Alauddin Khalji [WB PSC (P) 2007]

Ans.b

25.Who was the Muslim General to have conquered Bengal in 13th century AD ?

(a) Afzal Khan (b) Ikhtiarudddin-bin-Bakhtiar Khalji (c) Chinghiz Khan (d) Temuchin 09109 W WB PSC 2007]

Ans.b

26.Who has been described by Elliot as the ‘Akbar of the Sultanate’? SVOGS

(a) Iltutmish , (b) Firoz Tughlaq (c) Alauddin Khalji) (d) Balban [WB PSC 2007]

Ans.b

27.Who was the first real king of Sultanate ?

(a) Qutubuddin Aibak (b) Iltutmish (c) Alauddin Khalji (d) Balban [WB PCS 2007]

Ans.b

28..Name one famous poet of the Delhi Sultanate,  .who was adorned with the titlle Tuti -e- Hindustan (The parrot of India)

(a) Ziauddin Barani (b) Utbig bo (c) Alberuni (d) Amir Khusarau [WB PCS (P) 2007, (P) 2008] a.

Ans.d

29. The battle of Tarain (1191 AD) was fought between Muhammad Gori and

(a) Rana Sanga (b) Rana Pratap (c) Prithviraj Chauhan (d) Rana Hammirdeva [WB PCS (P) 2008]

Ans.c

30.Who introduced the Iqta system?

(a) Muhammad Gori (b) Qutubuddin Aibak (c) Iltutmish (d) Ghiyasuddin Balban [WB PCS (P) 2008]

Ans.c

31.Name the Sultan who introduced Rationing system in India

(a) Ghiyasuddin Balban (b) Alauddin Khalji (c) Mohammad – bin – Tughlaq (d) Firoz Tughlaq [WB PCS (P) 2008]

Ans.b

32.When did Ikhtiyaruddin – bin – Bakhtiyar Khalji invade Bengal ?

(a) 1194 AD (b) 1199 AD (c) 1202 AD (d) 1206 AD[WB PCS (P) 2008/

Ans.d

33.Assertion (A): Muhammad-bin-Tughlaq left Delhi, and, for two years dived in a camp called swarga-dwari. Reason (R) : At that time, Delhi was raveged by a

form of plague and many pleople died. Code:

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true [UP PCS 2002]

Ans.a

34.How did Sultan Qutubuddin Aibak die ?

(a) He died after a fall from his horse while playing Chaugan (Polo) (b) He was treacherously slabbed to death by one of his

ambitious nobles. (c) He was killed in a battle with Tajuddin Yildiz, the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab (d) He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjar in Bundelkhand and succumbed to them later (UPSC 2003]

Ans.a

35.Who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the Delhi Sultanate ?

(a) Firoz Shah Tughlaq (b) Ghiyasuddin Tughlaq II (c) Mahmud Shah Tughlaq (d) Nasarat Shah [UPSC 2004, Bihar SSC 2005]

Ans.c

36.The original name of Changez (Genghis) Khan was

(a) Khasul Khan (b) Yesugai (c) Temuchin (Temujin) (d) Ogudi [UPPCS 2014]

Ans. c

37.Who among the following composed poems with the pen-name ‘Gulrukhi’ ?

(a) Firoz Shah Tughlaq (b) Bahlol Lodi (c) Sikandar Lodi (d) Ibrahim Lodi [UPPCS (M) 2015]

Ans.c

38.Which ruler founded the city of Agra ?

(a) Sikandar Lodi (b) Akbar (c) Firoz Tughlaq (d) Shahjahan [Cg PSC CS 2018]

Ans.a

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply