Lok Sabha (The House of the People)

1.Which are the two states (other than U.P.) having the highest representation in Lok Sabha ?

(a) Maharashtra and Andhra Pradesh (b) Tamil Nadu and Bihar (c) Bihar and West Bengal (d) Karnataka and Madhya Pradesh

Ans.a

2.The first mid-term elections for Lok Sabha were held in

(a) 1962 (b) 1971 (c) 1977 (d) 1980

Ans.b

3.The Speaker’s vote in the Lok Sabha is called

(a) Casting Vote (b) Sound Vote (c) Direct Vote (d) Indirect Vote

Ans.a

4.As per the Constitution of India, how many members are represented by the Union Territories in the Lok Sabha ?

(a) 18 (b) 20 (c) 22 (d) 24

Ans.b

5.The maximum strength of the Lok Sabha, as stipulated in the Constitution of India, is

(a) 500 (b) 525 (c) 550 (d) 552 [NDA 2001; CDS 2005; RRB Supervisor/IESM (Mumbai)

Ans.d

6.The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is

(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5

Ans.a

7.Union Budget is always presented first in

(a) The Lok Sabhi ways presented first in (b) The Rajya Sabha (c) Joint Session of the Parliament (d) Meeting of the Union Cabinet (e) The State Assemblies

Ans.a

8.In the Lok Sabha, unless there is a quorum, the Speaker should not conduct the proceedings, To ensure this

(a) TheSpeakerusually counts theheads at the beginningof everyday’s first session (b) The Parliamentary Secretariat keeps a watch on the attendance in the House and informs the Speaker (c) The attendance register kept at the entrance is monitered (d) The Speaker relies only on the members to bring to his notice the lack or a quorum

Ans.b

9.The Council of Ministers of Indian Union is collectively responsible to the

(a) President (b) Prime Minister (c) Rajya Sabha (d) Lok Sabha

Ans.d

10.Which of the following States elect only one member of the Lok Sabha ?

(a) Arunachal Pradesh (b) Manipur (c) Sikkim (d) Tripura

Ans.c

11.The allocation of seats in the present Lok Sabha is based on which one of the following Census ?

(a) 1971 (b) 1981 (c) 1991 (d) 2001

Ans.a

12.Consider the following statements1. The total elective membership of the Lok Sabha is distributed among the States on the basis of the population and area of the State.2. The 84th Amendment Act of the Constitution of lifted the freeze on the delimitation of constituem imposed by the 42nd Amendment.Which of the statements given above is/are correct

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.c

13.Who holds the power to appoint the nominees for Indian Community in the Lok Sabha ?

(a) Minorities Commission (b) President of India (d) Vice-President

Ans.b

14.What is the minimum age laid down for a candida seek election to the Lok Sabha ?

(a) 18 years (b) 21 years DE (c) 25 years (d) None of these  

Ans.c

15.Who is NOT entitled to take part in the activities a Sabha ?

(a) The Comptroller and auditor General of India (b) The Attorney General of India (c) The Solicitor General (d) The Secretary to President of India

Ans.d

16.The statewise allocation of seats in Lok Sabha is on the 1971 Census. Upto which year does this intact?

(a) 2011 (b) 2021 (c) 2026 (d) 2051 on

Ans.c

17.The quorum of Lok Sabha is—

(a) 1/5th of the total membership (b) 1/6th of the total membership (c) 1/8th of the total membership (d) 1/10th of the total membership

Ans.d

18.The 84th Amendment Act has frozen the total

of existing seats in the Lok Sabha on the basis Census. They shall remain unaltered till the first to be taken after the year

(a) 2010 (b) 2015 (c) 2021 (d) 2026

Ans.d

19.Which one of the following States has the highest of reserve seats for the Scheduled Tribes in the Sabha ?

(a) Bihar Sidde (b) Uttar Pradesh (c) Madhya Pradesh (d) Gujarat

Ans.c

20.Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent consideration by the Lok Sabha for a maximum of

(a) One year (b) One month (c) Fourteen days (d) Seven days

Ans.c

21.To be officially recognised by the Speaker of Lok as an Opposition Group, a Party or coalition of must have at least

(a) 50 members (b) 60 members (c) 80 members (d) 1/3rd of total members of the Lok Sabha

Ans.a

22.The State of Uttar Pradesh accounts for

(a) 60 Lok Sabha seats (b) 70 Lok Sabha seats (c) 80 Lok Sabha seats (d) 90 Lok Sabha seats

Ans.

22.What could be the maximum time limit of ‘Zero Hour’ in the Lok Sabha ?

(a) 30 minutes (b) 1 hour (c) 2 hours (d) Indefinite period

Ans.

23..Out of 543 Lok Sabha Constituencies, how many Lok Sabha Constituencies are from the States ?

(a) 525 (b) 528 (c) 530bar (d) 532

Ans.

24.The first female Speaker of Lok Sabha is—

(a) Vijay Laxmi Pandit (b) Sucheta Kripalani (c) Tarkeshwari Sinha (d) Meira Kumar

Ans.d

25.The Speaker of the Lok Sabha addresses his letter of resignation to the

(a) Prime Minister of India (b) President of India (c) Vice President of India (d) Deputy Speaker of Lok Sabha

Ans.d

26.The Speaker of the Lok Sabha can be removed by

(a) A resolution of the Lok Sabha passed by a majority of the members of the House b) Two third majority of the members of the House c) Order of the President (d) Simple majority of the Parliament

Ans.a

27..The number of Lok Sabha members who can table a ‘No Confidence Motion’ against the Council of Members is:

(a) 30 (b) 40 c) 50

Ans.c

30.According to the Article 82 of the Constitution of India, the allocation of seats in Lok Sabha to the States is on the basis of the …… census.

(a) 1961 (b) 1971 (c) 1981 (d) 1991

Ans.b

31.What is the fix number of members of Lok Sabha ?

(a) 444 (b) 541 (c) 543 (d) 545

Ans.d

32.Finance Bill of Indian Government is presented in

(a) Upper House (b) Lower House (c) Legislative Council (d) Legislative Assembly

Ans.b

33.The Opposition Party status is accorded to a political Party in the Lok Sabha only if it captures at least :

(a) 5% seats (b) 10% seats 29 (c) 15% seats (d) 20% seats

Ans.b

34.The total number of Lok Sabha seats is :

(a) 500 (b) 520 (c) 543 (d) 620

Ans.c

35.The term of the Lok Sabha :

(a) cannot be extended under any circumstances (b) can be extended by six months at a time (c) can be extended by one year at a time during the proclamation of emergency Of (d) can be extended for two years at a time during the proclamation of emergency

Ans.c

36.Which of the following Constitutional Amendments are related to raising the number of members of Lok Sabha to be elected from the State ?

(a) 6th and 22nd (b) 13th and 38th (c) 7th and 31st (d) 11th and 42nd

Ans.c

37.Which one of the following is the largest (area-wise) Lok Sabha Constituency ?

(a) Kangra (b) Laddakh (c) Kachchh (d) Bhilwara

Ans.b

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply