The Union Legislature

1.The Parliament 1. What can be the maximum interval between two Sessions of Parliament ?

(a) 3 months (b) 4 months (c) 6 months (d) 9 months

Ans.c

2.How are legislative excesses of Parliament and State Assemblies checked ?

(a) Intervention from President/Governor (b) No-Confidence motions (c) Judicial review (d) General elections

Ans.b

3.Which of the following non-member of Parliament has the right to address it ?

(a) Attorney General of India (b) Solicitor General of India c) Chief Justice of India (d) Chief Election Commissioner (SSC Grad. 2003] In order to be recognised as an official Opposition Group in the Parliament, how many seats should it have ? (a) 1/3 rd of the total strength (b) 1/4th of the total strength of (c) 1/6th of the total strength (d) 1/10th of the total strength

Ans.a

4.Which functionary can be invited to give his opinia the Parliament ?

(a) Attorney-General of India (b) Chief Justice of India (c) Chief Election Commissioner of India (d) Comptroller and Auditor-General of India .Off. (Audi Age of a candidate to contest Parliamentary ele should not be lesser than :

(a) 18 years (b) 21 years (c) 25 years (d) 26 years

Ans. d

5.The most important feature of the Indian Parliame that:

(a) it is the Union Legislature in India (b) it also comprises of the President (c) it is bicameral in nature (d) the Upper House of the Parliament is never disse

Ans.b

6.Japan’s Parliament is known as

(a) Diet (b) Dails (c) Yuan (d) Shu

Ans.a

7.Who said, ‘Parliamentary system provides a daily as as a periodic assessment of the Government’?

(a) B.R. Ambedkar (b) B. N. Rau Jawahar Lal Nehru (d) Rajendra Prasad

Ans.a

8..How many members of the Anglo-Indian Community an be nominated by the President of India to the ament?

(a)1(b) 2 (c) 5 9 (d) 8

Ans.b

9..Cinese Parliament is known as- TONG National People’s Congress National Assembly in The National Parliament of China The House of Democracy of China None of these  reference to Indian Parliament, consider the llowing statementsAmember of Lok Sabha can not be arrested by police under any case when the Parliament is in session. Members of Indian Parliament have the privilege of exemption from attendance as witnesses in the law courts. Thich of these statements is/are correct? I only

(a)National People’s Congress (b) 2 only both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2

Ans. a

10..Who can initiate impeachment proceedings against the sident of India ?

(a)Only Lok Sabha (b)Only Rajya Sabha ther House of the Parliament Any Legislative Assemblysider the following statements : The expenditure to be incurred by the Government and the revenue to be collected by way of taxes must be approved by both the Lok Sabha and the Rajya Sabha The charge of impeachment against the President dia can be brought about by any House of the Farliament.

Ans.c

13.Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) Only Lok Sabha (b) 2 only Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. c

14.Which of the following has the powers to create a new. hacia Service ? Parliament Chion Public Service Commission Union Cabinet Ministry of Personnel, Public Grievances and Tensions

(a) Parliament (b) Union Public Service Commission c) Union Cabinet (d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

Ans. a

15.Until Parliament by law otherwise provide which one the following constitutes quorum of meeting of either se of the Parliament ? Che-tenth of the total number of members of the House One-fourth of the total number of members of the One-third of the total number of members of the Tro-third of the total number of members of the

(a) One-tenth of the total number of members of the House (b) One-fourth of the total number of members of the House c) One-third of the total number of members of the

House (d) Two-third of the total number of members of the House

Ans.a

 16.Union Parliament was attacked by terrorists on

(a) 2nd December, 2001 (b) 11th December, 2001 (c) 13th December, 2001 (d) 11th September, 2001

Ans. c

17.A proclamation of emergency must be placed before the Parliament for its approval

(a) within 1 month (b) within 2 months (c) within 6 months (d) within 1 year

Ans.a

18.Sovereignty of Indian Parliament is restricted by

(a) Powers of the President of India (b) Judicial review (c) Leader of the opposition (d) Powers of the Prime Minister of India

Ans.b

19.The quorum of Rajya Sabha and Lok Sabha is—

(a) 1/5th of the total membership (b) 1/6th of the total membership (c) 1/8th of the total membership (d) 1/10th of the total membership

Ans.d

20.The Indian Parliament consists of

(a) Lok Sabha only (b) Lok Sabha and the President (c) Rajya Sabha and Lok Sabha (d) the President, Rajya Sabha and Lok Sabha

Ans.d

21.Economic Survey is presented in Parliamentevery year

(a) before the presentation of budget for the coming year (b) after the presentation of budget for the coming year (c) after the presentation of finance bill (d) and has no relation with the presentation of budget

Ans. d

22.Who will decide the Office of Profit?

(a) President and Governor b) Union Parliament (c) Supreme Court (d) Union Public Service Commission

Ans.b

23.Which one of the following bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately by special majority ?

(a) Ordinary Bill (b) Money Bill (c) Finance Bill (d) Constitutional Amendment Bill

Ans.d

24.Which one of the following has the power to initiate the Motion of Impeachment of the President of India ?

(a) Both the Houses of the Parliament (b) Lok Sabha (c) Rajya Sabha (d) Speaker of the Lok Sabha

Ans. a

25.If a member of Parliament becomes disqualified for membership, the decision of his removal is taken by

(a) Chief Election Commissioner (b) President of India on the advice of Council of Ministers (c) President of India on enquiry by a Supreme Court Judge (d) President in accordance with the opinion of the Election Commission

Ans. d

26.Who decides dispute regarding disqualification of Members of Parliament ?

(a) The President (b) The Concerned House (c) The Election Commission (d) The President in consultation with the Election Commission

Ans.d

27.Where was the first Parliamentary form of Government formed ?

(a) Britain (b) Belgium (c) France (d) Switzerland

Ans.a

28.Secretariat of Parliament of India is—

(a) Under Minister of Parliamentary Affairs (b) Under President (c) Independent of the Government (d) Under the Supreme Court

Ans.a

29.Which non-member can participate in the business of either House of Parliament?

(a) The Vice-President (b) The Solicitor General (c) The Attorney-General (d) The Chief Justice of India

Ans.c

30.Which of the following statement correctly describes a ‘hung Parliament ?

(a) A Parliament in which no party has a clear majority (b) The Prime Minister has resigned but the Parliament is not dissolved (c) The Parliament lacks the quorum to conduct business(d) A lame duck Parliament

Ans.a

31.The Union Budget is laid before the two Houses of Parliament in accordance with Article No. ……… of Indian Constitution :

(a) 73 (b) 112 (c) 360 (d) 370

Ans.b

32.The Parliament can make any law for the whole or any part India for implementing International treaties :

(a) with the consent of all the State (b) with the consent of the majority of States (c) with the consent of the States concerned (d) without the consent of any State

Ans.d

33.In what ways does the Indian Parliament exercise over the administration ?

(a) Through Parliamentary Committees (b) Through Consultative Committees of

ministers (c) By making the administrations send periodic (d) By compelling the executive to issue writs

Ans.a

34.Who of the following shall cause every recommend made by the Finance Commission to be laid before House of Parliament ?

(a) The President of India (b) The Speaker of Lok Sabha (c) The Prime Minister of India (d) The Union Finance Ministerone

Ans.a

35.Which one of the following is responsible preparation and presentation of Union Budget Parliament ?

(a) Department of Revenue (b) Department of Economic Affairs (c) Department of Financial Services (d) Department of Expenditure

Ans.b

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply