The Attorney General,Comptroller and Auditor-General(CAG) etc.

1.The Comptroller and Auditor-General of India acts as the chief accountant and auditor for the

(a) Union Government (b) State Governments (c) Union and State Governments (d) Neither Union nor State Governments

Ans.c

2.What is period of appointment of the Comptroller and Auditor-General of India ? TISE IS MOTO R

(a) 6 years b) upto 65 years of age © 6 years or 65 years of age whichever is earlier (d) upto 64 years of age

Ans.c

3.Whois the highest civil servantofthe Union Government ?

(a) Attorney General (b) Cabinet Secretary c) Home Secretary (d) Principal Secretary to the P.M. Sleddon blonde

Ans.b

4.The Attorney-General of India is appointed by

(a) The President of India b) The Prime Minister o (c) The Chief Justice of India (d) The UPSC

Ans.a

5.In India, the Comptroller-General of Accounts presents a detailed analytical review of Union Government Accounts to the Finance Ministry every—

(a) Year (b)Six months C) Three Months wo (d) Month

Ans.a

 

 6.Consider the following statements— Attorney General of India can1. take part in the   proceedings of the Lok Sabha 2 be a member of a committee of the Parliament

  1. speak in the Lok Sabha 4. vote in the Lok Sabha Which of these statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 and 4 (c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans.d

7.Consider the following statements with respect to Attorney-General of India1. He is appointed by the President. 2. He must have the same qualification as are required by a Judge of Supreme Court 3. In the performance of his duties he shall have the right of audience in all courts of India. Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only 10 29 (d) 1, 2 and 3 (CDS 2009]

Ans.d

8.Who advises the Government of India on legal matters?

(a) Attorney General (b) Chief Justice of Supreme Court (c) Chairman, Law Commission (d) None of these

Ans.a

9.Comptroller and Auditor-General of India is appointed

by : (a) President (b) Speaker of the Lok Sabha (c) Chairman of the Planning Commission (d) Finance Minister

Ans.a

10.Who among the following can participate in the proceedings of both the Houses of Parliament ?

(a) Vice-President en (b) Solicitor General (c) Chief Justice (d) Attorney General

Ans.d

11.Who is known as the first Law Officer of India ? 3)

(a) Chief Justice of India (b) Law Minister of India (c) Attorney General of India SRISTE (d) Solicitor General of India

Ans.c

12.Who is known as the second Law Officer of India ?

(a) Chief Justice of India (b) Law Minister of India (c) Attorney General of India (d) Solicitor General of India

Ans.d

13.The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed :

(a) By the President (b) On an address from both Houses of Parliament (c) By the Supreme Court (d) On the recommendation of the President by the Supreme Court

Ans.a

14.The Attorney General of India is a legal advisor to–

(a) The President of India (b) The Prime Minister (c) Lok Sabha (d) Government of India

Ans.d

15.Who is called the Guardian of Public Purse ?

(a) President (b) Comptroller and Auditor-General (c) Parliament (d) Council of Ministers

Ans.b

16.Comptroller and Auditor-General of India is a friend and guide of –

(a) Select Committee (b) Estimate Committee (c) Prime Minister (d) Public Accounts Committee

Ans.d

17.Which non-member can participate in the business either House of Parliament ?

(a) The Vice President (b) The Solicitor General (c) The Attorney General

(d) The Chief Justice of India Wolte

Ans.c

18.Consider the following statements about the Atto General of India : 1. He is appointed by the President of India. 2. He must have the same qualifications as are recta for a judge of the Supreme Court. 3. He must be a member of either House of Parlian

He can removed by impeachment by Parliame | Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3 se 10 (c) 2, 3 and 4 TOE (d) 3 and 4

Ans.a

19.Which one of the following duties is NOT performa Comptroller and Auditor General of India ?

(a) To audit and report on all expenditure from Consolidated Fund of India (b) To audit and report on all expenditure from Contingency Funds and Public Accounts (c) To audit and report on all trading, manufactum profit and loss accounts (d) To control the receipt and issue of public mone to ensure that the public revenue is lodged exchequer

Ans.d

 

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply