The Union Executiuve Gk Questions

The President

1.Who among the following is constitutionally empo to declare a geographical area as a Scheduled Ares

(a) Governor (b) Chief Minister (c) Prime Ministerio (d) President

Ans.d

2.’He represents the nation but does not lead the na This dictum applies on whom of the following?

(a) Speaker of the Lok Sabha (b) Chief Justice of India (c) Prime Minister (d) President

Ans.d

3.Which one of the following has the power to initian motion of Impeachment of the President of India

(a) Rajya Sabha (b) Lok Sabha (c) Speaker of the Lok Sabha (d) Both the Houses of the Parliament

Ans.d

4.The Constitution authorises the President to provisions for discharge of duties of Govern extraordinary circumstances under the

(a) Article 160 (b) Article 162 (c) Article 165 (d) Article 310

Ans.a

5.Which one of the following is NOT a constitute prerogative of the President of India ?

(a) Returning an ordinary bill for reconsideratio(b) Returning a finance bill for reconsideration (c) Dissolving the Lok Sabha (d) Appointing the Prime Minister

Ans.b

6.Given below are two statementsAssertion (A): The President is the part of Parliament. Reason (R) : A Bill passed by the two HousesParliament. In the context of the above which one of the followi correct? Codes :

(a) Both A and R are correct but R is the com explanation of A (b) Both A and R are correct and R is not a come explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.a

7.The President can be impeached on the ground violating the Constitution by :

(a) The Chief Justice of India (b) The Vice-President of India (c) The Speaker of the Lok Sabha (d) The two houses of Parliament

Ans.d

8.The power of the President to issue ordinance is a of :

(a) Government of India Act of 1909 Government of India Act of 1919 (c) Government of India Act of 1935 (d) Indian Independence Act, 1947

Ans.c

9.Which of the following types of authorities are attri to the President of India ? Real and Popular 2. Titular and Dejure 3. Political and Nominal 4. Constitutional and Nominal Select the correct answer from the codes given below : Codes :

(a) 1 and 3 (b) 1 and 4 (c) 2 and 3 (d) 2 and 4

Ans.d

10.All the executive powers in Indian Constitution are vested with

(a) Prime Ministero (b) President (c) parliament (d) Council of Ministers on

Ans.b

11.The authority to specify as to which castes shall be deemed to be Scheduled Castes rests with the following

(a) Commission for Scheduled Castes and Tribes (b) Prime Minister (c) Governor of the State (d) President

Ans.d

12.Which one of the following is the correct sequence of persons who occupied the office of the President of India right from beginning ?

(a) C. Rajagopalachari, Rajendra Prasad, Zakir Hussain, V. V. Giri (b) C. Rajagopalachari, Rajendra Prasad, V. V. Giri, Zakir Hussain (c) Rajendra Prasad, S. Radhakrishnan, Zakir Hussain, V.V. Giri (d) Rajendra Prasad, S. Radhakrishnan, V.V. Giri, Zakir Hussain

Ans.c

13.Election to the office of the President is conducted by—

(a) The Speaker of the Lok Sabha(b) The Prime Minister’s Office (c) The Minister for Parliamentary Affairs (d) The Election Commission of India

Ans.d

14.If the President of India exercise his power as provided under Article 356 of the constitution is respect of a particular State then

(a) the assembly of the state is automatically dissolved (b) the powers of the Legislature of that State shall be excercisable by or under the authority of the parliament (c) Article 19 is suspended in that State (d) the President can make laws relating to that State

Ans.b

15.In the event of a vacancy in the offices of both the President and Vice-President of India, the person who performs the duty of a President is—

(a) Speaker of Lok Sabha (b) Chief Justice of India (c) Chairman of Rajya Sabha(d) Attorney General

Ans.b

16.According to the Constitution of India, it is the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament which of the following ? 1. The Recommendations of the Union Finance Commission. 2. The Report of the Public Accounts Committee. 3. The Report of the Comptroller and Auditor General. 4. TheReportofthe National Commission forScheduled Castes Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only (b) 2 and 4 only (c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans.c

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply