Fundamental Duties Gk Questions 

1.The chapter on Fundamental Duties includes

(a) Duty to cherish and fallow the noble ideals which inspired our freedom movement (b) Duty to vote in General Election (c) Duty to promote the sense of fraternity among the people (d) Duty to stick to the political party on whose ticket one contested election

Ans.a

2 How many Fundamental Duties are in the Indian Constitution ?

(a) Nine (b) Eleven (c) Twelve (d) Twenty

Ans.b

3.By which Amendment Act the Fundamental Duties of Citizen are included in Indian Constitution ?

(a) 42nd Amendment Act (b) 44th Amendment Act c) 56th Amendment Act (d) 73rd Amendment Act

Ans.a

4.Right to Education Act (2002) was introduced to help which of the following group of society ? (a) Children of age of 6 to 14 years (b) College going teenagers (c) All adults who could not get formal education (d) Those who are interested in technical education (e) Female students studying Senior Secondary School

Ans. a

5.Consider the following statements : 1. There are eleven Fundamental Duties laid down in the constitution of India for every citizen of India. There is no provision in the Constitution of India for direct enforcement of the Fundamental Duties. One of the fundamental duties of every citizen of India is to cast his/her vote in General or State elections so as to maintain a vibrant democracy inIndia. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 2 and 3 (d) 3 only

Ans.a

 6.In which of the following years the Fundamental Duties have been added to the existent Fundamental Rights in the Constitution of India ?

(a) 1965 (b) 1976 (c) 1979 (d) 1982

Ans.b

7.The 42nd Amendment Act has incorporated into the Constitution of India a new chapter on

(a) Administration of Union Territories on (b) Formation of Inter-State Councils (c) Fundamental Duties (d) None of these

Ans.c

8.By what term, the ten commandments of 42nd Constitutional Amendment Act are called ?

(a) Fundamental Rights (b) Fundamental Duties (c) Panchayati Raj Principles (d) Directive Principles of State Policy [45th BPSC 2002] 9. Which one of the following is a Fundamental Duty in India ?

(a) Separation of judiciary from executive (b) To value and preserve the rich haritage of ours composite culture (c) Free and compulsory education for children (d) Abolition of Untouchability

Ans.b

9.Which of the following is correctly matched ?

(a) Part-II of the Constitution – Fundamental Rights (b) Part-III of the Constitution – Citizenship (c) Part-IVA of the Constitution — Fundamental Duties (d) Part-V of the Constitution – Directive Principles of the State Policy [UP PCS (Main) 2007]

Ans.c

 10.Which one of the following is NOT a Fundamental Duty?

(a) To respect the National Anthem (b) To safeguard public property (c) To protect monuments and places of publicimportance (d) To protect and improve the natural environment

Ans.c

11.The Fundamental Duties are mentioned in the following part of the Constitution of India

(a) Part III (b) Part IV (c) Part IV A (d) Part VI

Ans.c

12.Which one of the following is incorrect ?

(a) Fundamental Duties are the part of the FundamentalRights (b) Fundamental Duties arenota partofthe Fundamental Rights (c) Fundamental Duties are enumerated in the Part IVA of Indian Constitution (d) Article 51 A explains 11 duties of every citizen of India

Ans.a

13.“It shall be the duty of every citizen of India to protect and improve the natural environment.” This statement refers to which of the following Articles of the Constitution of India ?

(a) Article 21 (b) Article 48-A (c) Article 51-A (d) Article 56

Ans.c

14.Which · Article of Indian Constitution enumerates Fundamental Duties of Indian Citizens ?

(a) Article 50-A (b) Article 50-B (c) Article 51-A (d) Article 51-B

Ans.c

15.In which year Fundamental Duties of citizens were introduced by 42nd Amendment ?

(a) 1975 (b) 1976 (c) 1977 (d) 1980

Ans.b

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply