Directive Principles of State Policy Gk Questions 

1.Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution :

(a) The Preamble (b) The Fundamental Rights (c) The Directive Principles of State Policy (d) The Seventh Schedule

Ans.c

2.Under the Directive Principles of State Policy, upto what age of children they are expected to be provided free and compulsory education ?

(a) 14 years (b) 15 years (c) 16 years (d) 18 years

Ans.a

3.Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of the State Policy ?

(a) Part I (b) Part III (c) Part IV (d) Part V

Ans.c

4.Which Directive Principle bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy ?

(a) Equal pay for equal work (b) Provision of free legal aid and advice (c) Prohibition of the slaughter of cows (d) Protection of the moments of historical importance

Ans.c

5.In which one of the following is promotionofinternational peace and security mentioned in the Constitution of India

(a) Preamble to the Constitution (b) Directive Principles of State Policy (c) Fundamental Duties (d) The Ninth Schedule

Ans.b

6.The Articles of the Constitution of India which deal with Directive Principles of State Policy are :

(a) 26 to 41 (b) 30 to 45 (c) 36 to 51 (d) 40 to 55

Ans.c

7.By which Amendment Act of the Constitution of India were the Directive Principles of the State Policy given precedence over the Fundamental Right wherever they come into conflict ?

(a) 40th (b) 42nd (c) 44th (d) 46th

Ans.b

8.Which of the following are stated as Directive Principles of State Policy by Article 51 of the Constitution of India ? The State shall endeavour to 1. Promote international peace and security 2. Maintain just and honourable relation betweennations 3. Encourage settlement of international disputes byarbitration Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans.d

9.Panchayati Raj System in India is laid down under

(a) Fundamental Rights (b) Fundamental Duties (c) Directive Principles of State Policy (d) Election Commission Act

Ans.c

10.Equal pay for equal work’ has been ensured in the Indian Constitution as one of the

(a) Fundamental Rights (b) Directive Principles of State Policy (c) Fundamental Duties (d) Economic Rights

Ans.b

11.The concept of ‘Welfare State’ is included in which pari

of the Indian Constitution ? (a) Preamble of the Constitution (b) The Fundamental Rights (c) The Directive Principles of State Policy (d) The Fundamental Duties

Ans.c

12.Which of the following is NOT included in the Directive Principles of State Policy ?

(a) Prohibition of liquor (b) Right to work 59 (c) Equal wage for equal work (d) Right to information

Ans.d

13.’The Directive Principles of State Policy is a cheque which is paid on Bank’s convenience’. Who told it ?

(a) B.R. Ambedkar (b) K.M. Munshi (c) Rajendra Prasad (d) K.T. Seth

Ans.a

14.Which one of the following is a Directive Principle of State Policy ?

(a) The State shall endeavour to protect and improve the environment (b) The State shall not deny to any person equality before law(c) The state shall not discriminate against any personon grounds of religion, race, caste, sex or place of birth (d) Untouchability enforcement

Ans. a

15.The Directive Principles of State Policy are :

(a) Justicable (b) Non-justicable (c) Only some of the provisions are justicable (d) None of the above

Ans.b

16.The purpose of the inclusion of Directive Principle of State Policy in the Indian Constitution is to establish:

(a) Political democracy (b) Social democracy (c) Gandhian democracy STS (d) Social and economic democracy

Ans.d

17.Which one of the following Articles of the Directive Principles of State Policy deals with the promotion of international peace and security ?

(a)41 (b) 43A (C)48 A (D) 51

Ans.d

18.Consider the following provisions under the Directive Principles of State Policy as enshrined in the Constitution of India : 1. Securing for citizens of India a uniform civil code 2. Organizing village Panchayats 3. Promoting cottage industries in rural areas 4. Securing for all the workers reasonable leisure and cultural opportunities to Which of the above are the Gandhian Principles that are reflected in the Directive Principles of State Policy ?

(a) 1, 2 and 4 only (b) 2 and 3 only (c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans.b

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply