Fundamental Rights Important Gk Questions

1.At present in the Constitution of India Right to Property is

(a) Fundamental Right (b) Legal Right (c) Moral Right (d) None of these

Ans.b

2.Which of the following Fundamental Right is NOT available to foreign citizen ?

(a) Equality before laws (b) Right of freedom of expression (c) Right of freedom of life and body (d) Right against exploitation

Ans.b

3.Which one of the following can not be suspended or restricted even during national emergency?

(a) Right to reside and settle in any part of the country (b) Right to life and personal liberty right (c) Right to move freely throughout the territory of India (d) Right to carry on any profession or business

Ans.b

4.Which one of the following writs examins the functioning of Subordinate Courts ?

(a) Quo Warranto (b) Mandamus (c) Certiorari (d) Habeas Corpus

Ans.c

5.Which one of the following subjects comes under the common jurisdiction of the Supreme Court and the High Court?

(a) Mutual disputes among States (b) Dispute between Centre and State (c) Protection of the Fundamental Rights (d) Protection from the violation of the Constitution

Ans.c

6.Which Amendment to the Constitution inserted a new Article 21 A providing Right to Education in the Constitution ?

(a) 86th Amendment (b) 87th Amendment (c) 88th Amendment (d) 89th Amendment

Ans.a

7.Which part of the Indian Constitution has been described

as the soul of the Constitution ? (a) Fundamental Rights (b) Directive Principles of State Policy (c) The Preamble (d) Right to Constitutional Remedies

Ans.d

8.“Right to Equality’ finds a place in the Constitution under1. Article 13

Article 14 3. Article 15 4. Article 16 Select the correct answer from the codes given beim Codes :

(a) 1 and 2  (b) 1, 2 and 3 (c) 2, 3 and 4 (d) All of these

Ans.c

9.Which of the following Articles of the Indian Conse guarantees equality of opportunity to all citizens cil in matters relating to public employment ?

(a) Article 15 (b) Article 16(1) and 16(2) (c) Article 16(3) (d) Article 16

Ans.b

10.Which one among the following pairs of Articles to the Fundamental Rights can not be suspended the enforcement of emergency under Article 35 Indian Constitution ?

(a) Articles 14 and 15 (b) Articles 16 and 17DD O NSETE (c) Articles 20 and 21 (d) Articles 24 and 25

Ans.c

11.Which provision relating to the Fundamental is directly related to the exploitation of children?

(a) Article 17 (b) Article 19 (c) Article 23 (d) Article 24

Ans.d

12.Which of the following is correct ?

(a) The Nehru Report (1928)had advocated the ind of Fundamental Rights in the Constitution (b) The Government of India Act, 1935 refe Fundamental Rights55 (c) The August Offer, 1940 included the Funda Rights (d) The Cripps Mission, 1942 referred to Fundam Rights

Ans.a

13.Which one of the following writs is issued dua pendency of proceeding in a court ?

(a) Mandamus (b) Certiorari (c) Prohibition (d) Quo Warranto

Ans.b

14.The word ‘Hindus’ in Article 25 of the Constitu India does not include ?

(a) Buddhists (b) Jains RO (c) Sikhs USISTSED (d) Parsees

Ans.d

15.The44th Amendmentin the Constitution of Indians the following right from the category of Funda Rights

(a) Freedom of speech (b) Constitutional remedies (c) Property (d) Freedom of religion

Ans.c

16.Which of the following rights does Indian Cons NOT guarantee ?

(a) Right of equal home (b) Right to equality (c) Right to freedom of religion (d) Right to freedom of speeches

Ans.a

 17.Right to Information (RTI) Act aims at to

(a) Secure access to information from public authorities (b) Provide information to public by a person who has got the information (c) Provide information by Government on public place (d) Secure information by police from culprits

Ans.a

18.Which of the following is NOT a Fundamental Right?

(a) Right against Exploitation (b) Equal pay for equal work (c) Equality before law (d) Right to freedom of Religion

Ans.b

19.Which Article of the Constitution of India says, ‘No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment’ ?

(a) Article 24 (b) Article 45 (c) Article 330 (d) Article 368

Ans.a

20.According to the National Human Rights Commission (NHRC) Act, 1993, who amongst the following can be its Chairman ?

(a) Any serving judge of the Supreme Court (b) Any serving judge of the High Court (5) (C) Only a retired Chief Justice of India (d) Only a retired Chief Justice of High Court

Ans.c

21.The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India ?aqin 1. Right to healthy environment, constructed as a part of Right to life under Article 21 2. Provision of grants for raising thelevel of adminstration in the Scheduled Areas for the welfare

of Scheduled Tribes under Article 275(1) 3. Powers and functions of Gram Sabha as mentioned under Article 243(A) Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans.a

22.Which one of the following writs is issued to quash the order of a Court or Tribunal ?

(a) Mandamus (b) Prohibition (c) Quo Warranto (d) Certiorary [CDS 2019)

Ans.d

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply