Fundamental Rights Important Gk Questions

1.With reference to Indian Constitution, consider the following statements 

Originally, seven Fundamental Rights were listed in the constitution. 2. By 44th Amendment, the Janata Party Government in1978-79 deleted the Fundamental Right to property.

So there are now only six Fundamental Rights. Which of these statement(s) is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2 (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Callal

Ans.  c

2.Consider the following statements—

The Fundamental Rights under the Indian Constitution are fundamental because : 1. They are protected and enforced by the Constitution 2. They can suspended only in the manner prescribed

by the constitution 3. They are enforcable against the State 4. They cannot be amended Which of these statements are correct?

(a) 1 and 4 (b) 2 and 3 (c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2 and 3 [CDS 2003)

Ans.

3.Part III of the Constitution of India relates to

(a) Fundamental Rights (b) Directive Principles of State Policy (c) Fundamental Duties (d) Citizenship

Ans.  a

4.Consider the following statements :

The Article 20 of the Constitution of India state that no person can be convicted for any office except for the violation of law in force at the time of the commission of the act charged as an offence. The Article 21 of the Constitution of India state that no person shall be deprived of his life and personal liberty except according to procedure established by law.

Ans.  c

5.Which of these statements is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.  d

6.Which one of the following can be provided under RTI Act, 2005 ?

(a) Information leading to incitement of an offense. (b) Information leading to disclosure that may constitute contempt of court. (c) Conditional disclosure relating to information on intellectual property. (d) Information relating to cabinet papers recordingdeliberations of Council of Ministers. [CDS 2010) –

Ans.  d

7.Which one of the following is Human Right as well as a Fundamental Right under the Constitution of India ?

(a) Right to information (b) Right to education (c) Right to work (d) Right to housing

Ans. b

8.Under which Article of the Constitution of India, Fundamental Rights are provided to citizens ?

(a) Articles 12 to 35 (b) Articles 112 to 135 (c) Articles 212 to 235 (d) None of these

Ans.  a

9.Which of the following is given the power to implement the Fundamental Rights by the Constitution ? )

(a) All courts in India (b) The Parliament (c) The President(d) The Supreme Court and High Courts

Ans. d

10.Which one of the following is NOT a fundamental right

(a) Right to Freedom (b) Right to Equality (c) Right to Property (d) Right against Exploitationis [UP PCS 2002]

Ans.  c

11.A writ issued by the judiciary enquiring upon the executive to do what it should have done within its stipulated powers is called :

(a) Habeas Corpus (b) Mandamus (c) Prohibition (d) Quo Warranto

Ans.  b

12.Under the provisions of Right to Freedom of religion areincluded : I. Right to propagate religion II. Right to the Sikhs to wear and carry ‘Kripan’ III. Right of the state to legislate for social reforms IV. Right of religious bodies to secure conversion of people to their own faith Select the correct answer from the code given below :

(a) I, II and III (b) II, III and IV. (c) III and IV (d) All of these

Ans.  a

13.Which provision of the Fundamental Rights is directly related to the exploitation of children ?

(a) Article 17 (b) Article 19 (c) Article 23 (d) Article 24

Ans.  d

14.An accused of an offence cannot be compelled to be a witness against himself, which article of Indian Constitution provides for this ?

(a) Article 20 (b) Article 21 (c) Article 22 (d) Article 74

Ans.  a

15.The right to property was removed from the list of Fundamental Rights enlisted in the Constitution of India through which one of the following Amendments ?

(a) 42nd Amendment (b) 44th Amendment (c) 46th Amendment (d) 47th Amendment

Ans.  b

16.Which of the following Articles of Indian Constitution guarantees freedom to press ?

(a) Article 16 (b) Article 19 (c) Article 22 (d) Article 31

Ans.  b

17.Which one of the following rights is available under Article 19(1) d read with Article 21 ?

(a) Right to travel abroad (b) Right to shelter (c) Right to privacy eto (d) Right to information

Ans.  c

18.Right to education to all children between the age of 6 to 14 years is—

(a) Included in the Directive Principle of State Policy (b) A Fundamental Right (c) A Statutory Right (d) None of the above

Ans.  b

 

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply