Fundamental Rights Important Gk Questions 

1.Which of these is NOT included as a Fundamental Right in the Indian Constitution ?

(a) Right to freedom to speech (b) Right to equality before Law (c) Right to constitutional remedies (d) Right to equal wages for equal work

Ans.d

2.Which of the following can a court issue for enforcement of Fundamental Rights ? be

(a) A decreet) An ordinance (c) A writ (d) A notification

Ans.c

3.Point out which from the following is NOT a right enumerated in the Constitution of India but has been articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right

(a) Right to privacy (b) Equality before law (c) Abolition of untouchability (d) Right to form association or union (SSC Grad. 2003]

Ans.a

4.Which of the following writs/ orders of the High Court/ Supreme Court is brought to get an order of an authority quashed ?

(a) Mandamus (b) Certiorari (c) Quo Warranto (d) Habeas Corpus

Ans. c

5.Point out which from the following is NOT a right enumerated in the Constitution of India but has been articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right ?

(a) Right to life (b) Equality of opportunity in matters of public employment (c) Protection of personal liberty (d) Right to permanent housing

Ans.  d

6.Civil equality implies—

(a) Equality before law by S TORES (b) Equality of opportunity (c) Equal distribution of wealth T099 (d) Equal right to participate in the affairs of the State

Ans.  a

7.Who considered the Right to Constitutional Remedies as very ‘heart and soul of the Indian Constitution ?

(a) M. K. Gandhi (b) J. L. Nehru (c) B.R. Ambedkar (d) Dr. Rajendra Prasad

Ans.  c

8.Which of the following is a bulwark of personal freedom?

(a) Mandamus (b) Habeas Corpus (c) Quo Warranto (d) Certiorari

Ans.  b

9.Right to property was removed from the list of Fundamental Rights during the rule of :

(a) Idira Gandhi Government (b) Morarji Desai Government (c) Narasimha Rao Government(d) Vajpayee Government

Ans.  b

10.Political right does NOT include which of the following ?

(a) Right to vote – (b) Right to life (c) Right to contest in election (d) Right to lodge complaint with executive bodies of the Government

Ans.  b

11.Which of the following rights is NOT granted bythe Constitution of India at present as a fundam right?

(a) Right to equality (b) Right to freedom (c) Right to property (d) Right against exploitation

Ans.  c

12.Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution?

(a) Supreme Court (b) Parliament to (c) Constitution (d) President

Ans.  a

13.Which part of the Indian Constitution deals with S ‘Fundamental Rights’?

(a) Part I (b) Part II (c) Part III (d) Part IV

Ans.  c

14.Which Constitutional Amendment deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights ?

  • (a) 42nd Amendment (b) 43rd Amendment (c) 44th Amendment (d) 62nd Amendment

Ans.  c

15.Fundamental Rights are NOT given to—

(a) Bankrupt persons (b) Aliens (c) Persons suffering from incurable diseases (d) Political sufferers

Ans.  d

16.Which one of the followingistheguardian of Fundamental Right ?

(a) Legislature (b) Executive (c) Political parties (d) Judiciary

Ans.  d

17.Whichofthefollowingarecoveredunderthe Fundamental Rights in the Constitution of India ? I. Prohibition of traffic in human beings and forced labour II. Prohibition of employment of children in factories III. Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion Select the correct answer using the code given below:

(a) I and II only (b) I and III only (c) II and III only. (d) I, II and III

Ans.  a

18.All the following are Fundamental Rights guaranteed by the Indian Constitution except

(a) right to equality (b) right against exploitation do (c) right to adequate means of livelihood (d) right to freedom of religion

Ans.  c

19.Which of the following is NOT one of the Fundamental Rights?

(a) Right to freedom of religion (b) Right to freedom of thought and expression (c) Right to equality (d) Right to equal pay for equal work for man as well as woman  

Ans.  d

20.Indian Constitution has given some liberties to itscitizens. Which of the following is NOT true about it. Citizen is free to the liberty of ………

(a)his expression and speech (b) to gather peacefully without armsentes (c) to purchase land and property in any part of the country (d) to form association or unions (e) to do business in any trades in the list prepared by Indian Government

Ans.  e

21.Right to Education Act (2002) was introduced which of the following groups of society ?

(a) Children of the age of 6 to 14 years (b) College going teenagers (c) All adults who could not get formal education (d) Those who are interested in technical education (e) Female students studing senior secondary sch

Ans.  a

22.Freedom of the Press in India is

(a) available to the peopleunderthelaw ofthe Parliam (b) specifically provided in the constitution (c) implied in the right of freedom of expression (d) available to the people of India under exec power

Ans.  c

23.Which of the following is/are instance(s) of violate human rights ? 1. A person was detained by the security forcesgoing for casting vote in Parliamentary Election 2. A civilian was killed by the army while underta combing operation. Select the correct answer using the code given belo

(a) 1 only oli (b) 2 only (c) Both 1 and 2 bro (d) Neither 1 nor 2

Ans.  c

24.The provisions relating to the Fundamental RightsConstitution of India

(a) Cannot be amended (b) Can be amended by a simple majority in Parliament (c) Can beamended by a two-thirds majority in Parliament (d) Can be amended by a two-thirds majority of

members present and voting in the Parliament ratified by a majority of the State Legislatures

Ans.  d

25.The Writ Habeas Corpus is available for

(a) Directing any person, corporation or inferior to do some particular thing (b) The purpose of releasing from illegal cus persons unlawfully detained (c) Direction of Supreme Court to an inferior comsend the records of the pending case (d) Directing the lower court to stop proceedings higher court

Ans.  b

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply