History Sources

1.The sources that give information about the events of the past time are known as—

(a) Historical sources (b) Geographical sources (c) Social sources (d) Political sources

Ans.A

2.Which statement is true among the following?

(a) The archaeological sources are more reliable than the literary sources (b) The literary sources are more reliable than the | archaeological sources (c) The literary sources and the archaeological sources both are similar reliable (d) The literary sources can not be comparable with the archaeological sources

Ans.A

3.Which Veda gives the information about the culture of old vedic period?

(a) Rig Veda (b) Yajur Vedano (5) (c) Sam Veda (d) Atharva Veda [SSC GL 1999]

Ans.A

4.Which of the following does not part of Shruti-Granthas ?

(a) Samhitas E 9 1 (b) Brahmanas (c) Upanishadas (d) Puranas

Ans.D

5.Which of the following texts claims: “What is present in the text that is present in the world and what is not present in the text that is not present in the world”?

(a) Rig Veda (b) Yajur Veda (c) Sam Veda (d) Mahabharata

Ans.D

6.’Tripitaka’ is the religious text of

(a) Jains (b) Buddhists (c) Sikhs (d) Hindus [SSC 2002; RRB ASM/GG 2005: RAS/RTS 2012]

Ans.B

7.’Jataka’ is the text of

(a) Vaishnavites (b) Jains (c) Buddhists (d) Shaivites [RRB CC 2003]

Ans.C

8.’Milindpannho’ (i.e; Questions of Milind) contains the dialogue between Menander and..

(a) Asvaghosha (b) Dingnaga (c) Nagasen (d) Nagarjuna [UPSC 1997; NET/JRF 2006]

Ans.A

9.Among the following which can be comparable with Machiavell’s ‘Prince’?

(a) Kalidasa’s ‘Malvikagnimitra’ (b) Kautilya’s ‘Arthashastra’nogobrodotti (c) Vatsavayan’s ‘Kamasutra’ (d) Trivalluvar’s ‘Tiruvakural [UPPCS 1994]

Ans.B

10.Kautilya’s ‘Arthashashtra’ deals with the aspects of

(a) Economic life (b) Political life (c) Religions life (d) Social life [BPSC 2002]

Ans.B

11.What is the name of Kalhana’s book ?

(a) Arthashashtra (b) Indica (c) Purana (d) Rajatarangini[BPSC 2011]

Ans.D

12.Who authored ‘Ashtadhyayi’?

(a) Ved Vyas (b) Panini (c) Shukdeo (d) Valmiki [JPSC 2011]

Ans.B

13.The name of composer of Mahabhashya’ is

(a) Kautilya (b) Patanjali (c) Kalidasa (d) Bharavi

Ans.B

14.Who was the hero of Malvikagnimitra’ drama composed by Kalidasa ?

(a) Pushyamitra Shung (b) Gautamiputrashatkarni (c) Agnimitra (d) Chandragupta-II [TUPPCS 1998]

Ans.C

15.Who has written the ‘Harshacharit? Do

(a) Kalidasab sisse (b) Banabhatta (c) Valmiki . (d) Ved Vyas [BPSC 2005]

Ans.B

16.The name of composer of ‘Vikramankacharit’ is

(a) Kalhana (b) Bilhana (c) Valmiki (d) Ved Vyas

Ans.B

17.The name of the book authored by Chandbardai is—

(a) Prithwiraj Raso (b) Prithwiraj Vijay (c) Parmal Raso (d) Veesaldeo Raso

Ans.A

18.Which of the following histrorians did not come with Alexander the great ?

(a) Nearchus (b) Onasicritus (c) Aristobulus (d) Herodotus

Ans.D

19.Among the following, which foreign traveller had come first to visit India ?

(a) Megasthenese (b) Fahien (c) Hiuen Tsang c) Hiuen Tsang (d) Itsing

Ans.A

20.What is the name of Megasthenese’s book?

(a) Arthashashtra (b) Rig Veda (c) Purana (d) Indica [BPSC 2005]

Ans.D

21.Who composed ‘Geographia’ ?

(a) Herodotus (b) Megasthenese (c) Strabo (d) Pliny

Ans.

22.The name of the book authored by Pliny is—

(a) Histories (b) Naturulis Historica (c) Geographia (d) Geography

Ans.B

23.Who composed ‘Periplus of the Erythrean Sea’ ?

(a) Herodotus (b) Megasthenese (c) Strabo (d) Anonymous Greek writer

Ans.D

24.Fahien was the resident of

(a) Bhutan (b) America (c) China (d) Burma

Ans.C

25.Fahien came to India during whom reign ?

(a) Chandragupta-I (b) Ashoka (c) Harshavardhana (d) Chandragupta-11 [NDA 2003]

Ans.D

26.Which Chinese traveller came in India during the reign of Harshavardhana ?

(a) Fahien (b) Itsing (c) Megasthenese (d) Hiuen Tsang

Ans.D

27.Arab traveller Sulaiman, who visited India in 9th century, had called which empire as ‘Ruhama’ ?

(a) Pala (b) Pratihara (c) Rashtrakuta (d) Sen

Ans.A

28.The muslim scholar, who accompanied Mahmud of Ghazni, during the Indian expedition was

(a) Al Beruni (b) Ibn Batuta (c) Amir Khusru (d) Firisthta [RRB Tech 2004, RRB ASM/GG 2008, JPSC 2010]

Ans.A

29.Traveller Ibn Batuta came from,

(a) Morocco (b) Persia (c) Turkey (d) Middle Asia (SSC 2002, RRB ASM/GG 2005]

Ans.A

30.South African traveller Ibn Batuta came India during the be reign of

(a) Humayun (b) Akbar (c) Muhammad Bin Tughlaq (d) Alauddin Khalji [RRB Tech 2005]

Ans.C

31.Abdurrazzaq, ambassador of Persian King Mirza Shahrukh, travlled Vijayanagara during the reign of which king? De

(a) Deva Raya- IS (b) Deva Raya- II (c) Krishna Deva Raya (d) Sadashiv Raya (5)

Ans.B

32.When Archaeological survey of India established ?

(a) in 1784 AD (b) in 1800 AD St(s) (c) in 1857 AD ) (d) in 1861 AD )

Ans.D

33.Who is called the ‘Father of Indian Archaeology’ ?

(a) Alexander Cunninghum (b) James Princep 2009 (c) John Marshall en (d) Mortimer Wheelerl tots [MPPSC 2017]

Ans.A

34.Among the following scholars, who was the first discoverer of Harappan Civilization ?

(a) Sir John Marshall (b) R.D. Bannerjee (c) A. Cunninghumenie (d) Daya Ram Sahanine [SSC ML 1999]

Ans.D

35.Harappan Civilization had discovered in which year ?

(a) 1901 AD (b) 1921 AD (c) 1935 AD (d) 1942 AD [SSC GL 2004]

Ans.B

36.Two first Indians, associated with discovery of Indus Valley Civilization, are

(a) Dayaram Sahani and Rakhal Das (R.D.) Bannerjee (b) John Marshall and Ishwari Prasad (c) Ashirvadi Lal and Rangnath Rao (d) Madho Swaroop Vats and B.B. Rao [CgPCS 2003]

Ans.A

37.Excavation of Mohanjodaro and Harappa was vised by

(a) Lord Macualay (b) Sir John Marshall (c) Lord Clive (d) Colonel Todd [RAS/RTS 1998]

Ans.B

38.What is Numismatics?

(a) The study of old manuscripts (b) The study of coins and metals (c) The study of palm leaves (d) The study of copper plates [RRB TC 2004]

Ans.B

39.The Boghaz Koi Inscription found from Asia Minor refers to following Vedic deities

(a) Indra, Mitra, Varuna and Nastayas (b) Indra, Varuna, Mitra and Agni (c) Indra, Varuna, Agni and Surya o bir (d) Indra, Mitra, Dyaus and Nastayas

[BPSC 1994; NET/JRF 2012]

Ans.A

40.The first Englishman who deciphered Ashokan’s inscription was- be

(a) John Towered) (b) Harry Smith (c) Charlse Metcalfe (d) James Princep[CgpCS 2003; BPSC 2008; SSC 2012]

Ans.D

41.The most of Ashokan inscriptions are in which language and script?

(a) Prakrit and Brahmi (b) Sanskrit and Brahmi (c) Pali and Brahmi (d) Hindi and Brahmi

!Ans.A

42.Ashokan bilingual (Greek and Aramaik) inscription has found from which place?

(a) Shara-i-kuna (b) Manshera (c) Kalsi (d) Kalinga

Ans.A

43.Which script is used in Ashokan inscriptions found from Manshera and Shahbajgarhi ?

(a) Kharosthi (b) Sanskrit (c) Tamil (d) Greek [CgPCS 2012]

Ans.A

44.Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left ?

(a) Brahmi (b) Nandnagari (c) Sharada (d) Kharosthi [UPSC 1997]

Ans.D

45.Heliodorus’s Besnagar Inscription is contexted with

(a) Sankarshana and Vasudeva (b) Sankarshana and Pradyumana (c) Sankarshana, Pradyumana and Vasudeva (d) Only Vasudeva [UPPCS 1999)

Ans.D

46.Among the following, which inscription is associated with Kalinga King Kharavela ?

(a) Hathigumpha (b) Junagarh (c) Nanaghat (d) Nasik

Ans.A

47.First of all which king issued a long inscription in pure sanskrit language in India ?

(a) Greek King Menander (b) Saka Strap Rudradaman (c) Parthian King Gondaphernes (d) Kushana King Kanishka

Ans.B

48.Whose inscription has given the earliest evidence of poetic style?

(a) Rudradaman (b) Ashoka (c) Rajendra-I (d) None of these [UPPCS 1997]

Ans.A

49.Among the following, which inscription mentioned Chandragupta Maurya and Ashoka both ?

(a) Gautamiputra Shatakani’s Nasik inscription (b) Mahastrap Rudradaman’s Junagarh inscription (c) Ashoka’s Girnar inscription (d) Skandagupta’s Junagarh inscription

[UPPCS (LS) 2008]

Ans.B

50.Which Samudragupta’s inscription describes his military achievements ?

(a) Eran (b) Gaya (c) Nalanda (d) Prayag [UP PCS (LS) 2002; BPSC 2008]

Ans.D

51.Harishena, composer of Prayag Prashasti Inscription, was the court poet of which ruler ?

(a) Samudragupta (b) Ashoka (c) Kamishka (d) Chandragupta-II

Ans.A

52.In which century, the Iron Pillar situated at Mehrauli (Delhi) was constructed ?

(a) 2nd century AD (b) 3rd century AD (c) 4th century AD (d) 7th century AD SW [NDA 1998]

Ans.C

53. the courtyard of Quwwat-ul-Islam Mosque of Delhi stands the famous iron pillar in memory of –

(a) Ashoka (b) Chandra (c) Harsha (d) Anangpala[UPPCS 2002]

Ans.B

54.The first inscriptional evidence of the Sati Pratha has found from

(a) Bhitargaon inscription (b) Vilsad pillar inscription (c) Eran inscription (d) Bhitari pillar inscription

Ans.C

55.Eran Inscription is associated with which ruler ?

(a) Brahmaguptat (b) Chandragupta-I (c) Chandragupta-II (d) Bhanugupta

Ans.D

56.Ravikriti, composer of Aihole Prashasti Inscription, was the court poet of which Chalukyan ruler ?

(a) Pulkeshin-I (b) Pulkeshin-II (c) Vikramaditya-I (d) Vikramaditya-II

Ans.B

57.Which has given information about struggle between Harsha and Pulkeshin-II ?

(a) Aihole inscription (b) Banskhera inscription (c) Hathigumpha inscription (d) Hiuen Tsang’s description

Ans.A

58.The name of the poet Kalidasa has mentioned in

(a) Allahabad pillar inscription de (b) Aihole inscription (c) Alaapadu grant inscription (d) Hanumkonda carved inscription [UPSC 1994]

Ans.B

59.Who introduced the tradition of inscription that begins with histroical preface ? to

(a) Parantak- ION (b) Rajaraja-I (c) Rajendra- I sil (d) None of these 933

Ans.B

60.The detailed information of activities of Mahasabha’ has found in an inscription which got from the place—

(a) Uttarmerur (b) Tanjore (c) Manimangalam (d) None of these

Ans.A

61.When the coins appeared first in India ?

(a) 600 BC (b) 300 BC (c) During Kanishka’s reign (d) During Harshavardhana’s reign

Ans.A

62.The oldest coins of India are accepted

(a) Punchmarked coins (b) Indo-bactrian coins (c) Scythian coins (d) Parthian coins

Ans.A

63.First of all who introduced gold coins in India ?

(a) Kushanas (b) Indo-bactrians (c) Sakas (d) Guptas [SSC 2001, 2002]

Ans.B

64.Among the following who issued the purest gold coins in India ?

(a) Kushanas (b) Indo-bactrians as (c) Sakas (d) Guptas

Ans.A

65.The mostly coins of Satavahana’s time were made of which metal ?

(a) Lead (b) Potin (c) Copper (d) Gold

Ans.A

66.Among the following who issued the gold coins at large scale ?

(a) Greeks (b) Mauryas (c) Kushana rulers (d) Sungas [RRB 2006]

Ans.C

67.The maximum gold coins has been issued in which period ?

(a) Kushana period (b) Gupta period (c) Mauryan period (d) Indo-Greek period

Ans.B

68.Among the following from which place the Roman coins have been found ?

(a) Delhi (b) Agra (c) Jaipur (d) Arikmendu

Ans.D

69.Bhimbetka is famous for

(a) Cave painting(b) Minerals (c) Buddhist idols (d) Origin of Son river [MPPSC 2003]

Ans.A

70.By which name Burma was known to the people of ancient India ?

(a) Suvarnabhoomi (b) Suvarnadweep (c) Yavdweep SOLUTION (d) Pralayamandalam [UPSC 1992]

Ans.A

71.In which country is the Angkor-vat temple located ?

(a) Vietnam (b) Tibbet (c) Indonesia (d) Combodia [RRB ASM/GG 2004; CgPCS 2012]

Ans.D

72.What is the language of Pliny’s original work, theʻNatural History’ ?

(a) Greek (b) Latin (c) French (d) English [NET/JRF 2005]

Ans.B

73.“Chachnama’ is the history of Sind and was originally written in

(a) Persian language (b) Hebrew language (c) Arabic language (d) Sanskrit language[NET/JRF 2011]

Ans.C

74.With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dyanstic histories and epic tales was the profession of who of the following ?

(a) Sharmana (b) Privrajaka (c) Agraharika (d) Magadha [UPSC 2016]

Ans.D

75.Chinese traveller Sung Yun travelled in India during

(a) 518–22 AD (b) 525–29 AD (c) 545-52 AD (d) 592–97 AD [BPSC 2017]

Ans.A

76.3101 BC as the date of Mahabharata war is mentioned inwhich of the following inscriptions?

(a) Aihole Inscription of Pulkeshin- ED (b) Junagarh Inscription of Rudradaman (c) Badva Inscription of 238 AD (d) Nandsa Inscription of 226 AD [NET/JRF 2015]

Ans.A

77.Rabatak inscription is associated with

(a) Ashoka (b) Rudradaman (c) Kanishka (d) Samudragupta

Ans.C

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Leave a Reply