The Council of Ministers

1.The Council of Ministers does NOT include

(a) Cabinet Ministers (b) Ministers of State (c) Ministers without Portfolio (d) Cabinet Secretary

Ans.d

2.The Union Cabinet is personally responsible to

(a) The Rajya Sabha and Lok Sabha b) The President of India (c) The Lok Sabha only (d) The Electorate (RRB Supervisor/IESM (Mumbai) 2006]

Ans.b

 3.The Union Executive of India consists of,

(a) The President, Vice-President and the Council of Ministers only (b) The President and the Council of Ministers only (c) The President, the Vice-President, the Council of Ministers and Lok Sabha Speaker (d) The President, The Prime Minister, Deputy Chairman of Rajya Sabha, Lok Sabha Speaker

Ans. a

4.Who was the first Foreign Minister of free India ?

(a) Jawahar Lal Nehru (b) Gulzari Lal Nanda (c) Lal Bahadur Shastri (d) John Mathai

Ans.a

5.If the Finance Minister fails to get the Annual Budget passed in the Lok Sabha, the Prime Minister is expected to

(a) Compel the Finance Minister to resign ) (b) Submit the resignation of his/her cabinet (c) Refer it to the Joint Session of both the Houses of Parliament (d) Form another cabinet with different members

Ans.b

6.The Council of Ministers of Indian Union is collectively to responsible to the

(a) President (b) Prime Minister (c) Rajya Sabha (d) Lok Sabha

Ans.d

7.With rference to the Constitution of India, consider the following statements : 1. The Council of Ministers of the Union are responsible to both the Houses of Parliament 2. The President of India cannot appoint any one as Union Minister not recommended by Prime Minister Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2

Ans.b

8.Who was the Defence Minister of India during the Indo China War of 1962 ?

(a) R. N. Thapartado (b) Govind Ballabh Pant (c) V. K. Krishna Menon (d) Jagjivan Ram

Ans.c

9.In which one of the following Ministries, the Census Organisation has been functioning on a permanent footing since 1961 ?

(a) Home Affairs (b) Health and Family Welfare (c) Human Resource Development (d) Social Justice and Empowerment

Ans.a

10.Who is called the Father of Indian economic reform ?

(a) Jawahar Lal Nehru (b) Indira Gandhi (c) Manmohan Singh (d) None of these

Ans.c

11.Which one of the following provisions of the Indian Constitution deals with the appointment and dismissal of the Council of Ministers?

(a) Article 70 (b) Article 72 (c) Article 74 (d) Article 75

Ans.d

12.Which of the following amendments of the Indian Constitution restricts the size of the Union Ministry ?

(a) 78th Amendment (b) 88th Amendment (c) 90th Amendment (d) 91st Amendment

 

13. Which one of the following is NOT a department in theMinistry of Human Resource Development ?

(a) Department of Elementary Education and Literacy (b) Department of Secondary Education and HigherEducation (c) Department of Technical Education (d) Department of Woman and Child Development

Ans.d

14.Which one of the following motions can the Cound Ministers of India move ?

(a) No Confidence Motion (b) Censure Motion (c) Adjournment Motion (d) Confidence Motion

Ans.d

15.The member of Lok Sabha members who can table a Confidence Motion’ against the Council of Ministers is

(a) 30 (b) 40 (c) 50 (d) 60

Ans.c

16.The first Law Minister of Independent India was

(a) M.C. Sitalwar (b) B.R. Ambedkar (c) Kailashnath Katju (d) Rafi Ahmad Kidwai

Ans.b

17.’Cabinet’ means

(a) All Ministers in the Governance (b) Ministers with Cabinet Rank (c) Cabinet Ministers and their Secretaries (d) Minister of State at [UP PCS(Main) 2

Ans.b

18.To whom is the Council of Ministers responsible ?

(a) Parliament (b) President (c) Speaker of Lok Sabha (d) Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sa

Ans.b

19.According to Indian Constitution, the Union Mini hold office during the pleasure of

(a) The President (b) The Prime Minister (c) The Speaker of the Lok Sabha (d) The Chief Justice of the Supreme Court of India

Ans.a

20.Survey of India is under the Ministry of—

(a) Defence (b) Environment and Forests (c) Home Affairs (d) Science and Technology

Ans.d

21.Archaeological Survey of India ia an attached of the Department/Ministry of

(a) Culture (b) Tourism (c) Science and Technology (d) Human Resource Development

Ans.a

22.Under which one of the Ministries of the Governme India does the Food and Nutrition Board work?

(a) Ministry of Agriculture (b) Ministry of Health and Family Welfare (c) Ministry of Human Resource Development (d) Ministry of Rural Development [UPSC

Ans.c

23.Who among the following have been the Union F Minister of India ? 1. V. P. Singh test 2. R. Venkatarama 3. Y.B. Chavan

Pranab Mukher Select the correct answer by using the codes below:

(a) 1, 2 & 3(b) 1,3 & 4 (c) 2&4 (d) 1, 2, 3 & 4 (UPSC

Ans.d

24.Assertion (A): The Council of Ministers in the India is collectievely responsible Lok Sabha. Reason (R) : The member of both the Lok Sab the Rajya Sabha are eligible to Ministers of the Union Governme

(a) 90th (b) 91st (c) 92nd et (d) 93rd

Ans.b

25.With reference to Union Government, consider the following statements : 1. Thenumber of Ministers at the Centre on 15th August 1947 was 18 2. The number of Ministers at the Centre at present is

26. Which of the statement(s) given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.c

27.Under the administration of which one of the following is the Department of Atomic Energy?

(a) Prime Minister’s Office (b) Cabinet Secretary

Ans.a

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply