Socio-Religious Movement in19th-20th Centuries

1.The Mohemmadan Anglo-Oriental College of Aligarh was founded by

(a) Md. Ali Jinnah (b) Mohammad Ali (c) Shaukat Ali (d) Sir Syed Ahmed Khan

Ans.d

2.The Arya Samaj was founded by

(a) Swami Dayananda Saraswati (b) Swami Vivekanand (c) Keshav Chandra Sen (d) Ishwar Chandra Vidyasagar

Ans.a

3.Which of the following reform movements was the first to be started in the 19th century ?

(a) Prarthana Samaj (b) Brahmo Samaj (c) Arya Samaj (d) Ram Krishna Mission

Ans.b

4.Who was the founder of Aligarh Movement ?

(a) Sir Agha Khan (b) Maulana Altaf Hussain Hali (c) Maulana Shibli Numani(d) Sir Syed Ahmed Khan

Ans.d

5. When was the All India Women’s Conference founded ?

(a) 1924 (b) 1925 (c) 1926 (d) 1927

Ans.d

6.Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’ ?

(a) Gopal Hari Deshmukh (b) R.G. Bhandarkar (c) Mahadev Govind Ranade (d) B.G. Tilak

Ans.a

7.Who founded the Bethune College in Calcutta ?

(a) Ishwar Chandra Vidyasagar (b) Raja Ram Mohan Roy (c) Rabindranath Tagore (d) Surendranath Banerji

Ans.b

8.The original name of Swami Dayanand Saraswati was—

(a) Mula Shankar (b) Abhi Shankar (c) Gauri Shankar (d) Daya Shankar

Ans.a

9.The 19th century reawakening in India was confined to the

(a) priestly class (b) upper middle class (c) rich peasantry (d) urban landlords

Ans.b

10.Who among the following set up the Atmiya Sabha Calcutta in the first half of the nineteenth century ?

(a) Radhakant Dev (b) Ram Mohan Roy (c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Debendranath Tagore

Ans.b

11.During the colonial period of India, Asiatic Society of Bengal was founded

(a) For carrying on researches into the past history and antiquities of India (b) To examine the policy of colonial discrimination against the Indians (c) For developing English education in India (d) For carrying out social reforms

Ans.a

12.Who founded the Brahmo Samaj?

(a) Debendranath Tagore (b) Keshavchandra Sen (c) Raja Ram Mohan Roy (d) Ishwar Chandra Vidyasagar

Ans.c

13.Select the correct chronological sequence of the formation of the given organisations

(a) Brahma Sabha-Arya Samaj-Madras Mahajan Sabha (b) Brahma Sabha-Madras Mahajan Sabha-Arya Samaj (c) Madras Mahajan Sabha-Brahma Sabha-Arya Samaj (d) Madras Mahajan Sabha-Arya Samaj-Brahma Sabhi

Ans.a

14.Who among the following was the founder of the Servants of India Society ?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Dadabhai Noroji (c) Gopal Krishna Gokhle (d) Lala Lajpat Rai

Ans.c

15.Who founded the Fort William College at Calcutta ?

(a) Lord Cornwallis (b) Lord Ellenborough (c) Lord Macalay (d) Lord Wellesely

Ans.d

16.Satiwas declared illegal and punishable by the Regulation XVII during the Governor Generalship of

(a) Lord William Bentick (b) Lord Canning (c) Lord Ripon (d) Lord Dalhousie

Ans.b

17.Who among the following founded the Theosophical Society in India in 1879 ?

(a) Madam Blavatsky and H.S. Olcott (b) Madam Blavatsky and Annie Besant (c) H. S. Olcott and Annie Besant (d) A.O. Hume and Annie Besant [CDS 2003, 2006]

Ans.a

18.Assertion (A): The Vernacular Press Act was repealed in 1882 by Lord Ripon. Reason (R) : The act did not discriminate between English Press and the Vernacular Press.

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.c

19.During the period of the Indian freedom struggle, who among the following started the Central Hindu School ?

(a) Annie Besant (b) Bhikaji Cama (c) M.G. Ranade (d) Madan Mohan Malviya sa disse

Ans.a

20.Amongst the following, who co-operated with Raja Ram Mohan Roy in the implementation of his educational programmes ?

(a) Dwarkanath Tagore (b) David Hare ) (c) Henri Vivian Derozio (d) William Jonesalt

Ans.b

21.After the death of Raja Ram Mohan Roy, the Brahmo Samaj split into two sections; the Brahmo Samaj of India and the Adi Brahmo Samaj. Who were the leaders of the two sections respectively ?

(a) Keshab Chandra Sen and Debendranath Tagore (b) Radhakant Deb and Debendranath Tagore (c) Keshab Chandra Sen and Radhakant Deb (d) Debendranath Tagore and Radhakant Deb

Ans.a

22.Who was Shardamani?

(a) Wife of Raja Rammohan Roy (b) Wife of Ramakrishna Paramahansa (c) Mother of Vivekanand (d) Daughter of Keshab Chandra Sen

Ans.b

23.Raja Ram Mohan Roy established Brahmo Samaj in

(a) 1816 AD. (b) 1820 AD. (c) 1828 AD. (d) 1830 AD.

Ans.c

24.’Satyartha Prakash’ was written by

(a) Raja Ram Mohan Roy (b) Mahatma Gandhi (c) Swami Vivekananda (d) Swami Dyanand Saraswati

Ans.d

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply