Vedic Culture (1500 BC-600BC)

 

1.Who was the first European to designate Aryan as a race ?

(a) William Jones (b) H.H.Wilson (c) Max Muller tot griy (d) General Cunningham

Ans.c

2.The staple food of the Vedic Aryan was

(a) barley and rice (b) milk and its products (c) rice and pulses (d) vegetables and fruits

Ans.b

3.The battle of Mahabharata is believed to have been foughts at Kurukshetra for

(a) 14 days (b) 16 days (c) 18 days (d) 20 days

Ans.c

4.Which one of the following stages of the life of man in Aryan Society in ascending order of age, is correct ?

(a) Brahmacharya-Grihastha-Vanaprastha-Sanyasa (b) Grihastha-Brahmacharya-Vanaprastha-Sanyasa (c) Brahmacharya-Vanaprastha-Sanyasa-Grihastha (d) Grihastha-Sanyasa-Vanaprastha-Brahmacharya

Ans.a

 5.Who among the following wrote Sanskrit Grammar ?

(a) Kalidasa (b) Charaka (c) Panini (d) Aryabhatt

Ans.c

6.Which river has no mention in Rigaveda ?

(a) Sindhu (b) Saraswati(c) Yamuna (d) Periyar

Ans.d

7.Which of the following is the major impact of Vedic Culture on Indian History ?

(a) Progress of philosophy (b) Development of culture (c) Rigidification of caste system (d) Perception of a new world insa ST

Ans.c

 8.In which language was the ‘Shrimad Bhagavad Gita’ originally written?

(a) Sanskrit – (b) Apabhramsa (c) Prakrit (d) Pali

Ans.a

9.Purushasukta is founded in the —

(a) Bhagavad Gita (b) Rigaveda (c) Manusmriti (d) Atharvaveda Sinbera

Ans.b

10.The hymns of ‘Rigaveda’ are the work of SA

(a) one author (b) four author (c) seven author ola (d) many author

Ans.d

11.The Government of India has decided to declare which of the following rivers as ‘National River’?

(a) Ganga (b) Yamuma (c) Kaveri (d) Brahmaputra (e) None of these

Ans.a

12.Patanjali is well-known for the compilation of

(a) Yoga Sutra (b) Panchatantra (c) Brahma Sutra (d) Ayurveda

Ans.a

13.The God who is the most prominent in ‘Rigaveda’ is—

(a) Indra (b) Agni (c) Pasupati (d) Vishnu

Ans.a

14.The Rigvedic God Varuna was

(a) Harbinger of peace (b) Destroyer of foes (c) Guardian of the cosmic order (d) God of prosperity

Ans.c

 15.Nivi, Paridhan and Adhivasa were the

(a) Different types of garments of the Aryans (b) Government officials of the Aryan Kings (c) Tribal people of Ancient Indians (d) Musical instrument of Ancient Indians

Ans.a

16.Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the

(a) 2nd Century BC (b) 6th-5th Century BC (c) 2nd Century AD (d) 5th-6th Century AD

 Ans.b

17.The words Satyameva Jayate in the State Emblem of India have been adopted from which one of the following ?

(a) Mundak Upanishad (b) Brahma Upanishad br (c) Mudgala Upanishad (d) Maitreyi Upnishad

Ans.a

18.Upanishad are books onno

(a) Religion (b) Yogas (c) Law (d) Philosophy

Ans.d

19.The expounder of Yoga philosophy was—

(a) Patanjali (b) Gautam (c) Jaimini (d) Sankaracharya

Ans.a

20.The great law giver of ancient times was- bu

(a) Manu (b) Vatsyayana (c) Ashokabah (d) Aryabhatta

Ans.a

21.The word Gotra occurs for the first time in- M 6 )

(a) Rigaveda (b) Samaveda (c) Yajurveda isitos (d) Atharvaveda oto

Ans.a

22.Which one of the following is the distinctive feature between a nastika and astika system in India ?

(a) Belief in the existence of God (b) Belief in the existence of heaven and hell ). (c) Belief in the authenticity of the Vedas do (d) Belief in the doctrine of rebirth

Ans.a

23.Nyaya Darshan was propagated by

(a) Gautama (b) Kapil (c) Kanada (d) Jaimini

Ans.a

24.Ashtadhyayi’ was written by

(a) Ved Vyas (b) Panini (c) Shukadeva (d) Balmiki

Ans.b

25.The literal meaning of the word Arya is bass o

(a) Superior (b) Learned (c) Priest (d) Warrior

Ans.a

26.The ‘Manu Smriti’ mainly deals with— osaa

(a) Social orderd (b) Laws and 29 (c) Economics (b) e (d) State-craft  

Ans.b

27.Purushmedha i.e. Male sacrifice is referred to in

(a) Krishna Yajurveda (b) Shukla Yajurveda (c) Shatapatha Brahman (d) Panchvisha Brahman

Ans.c

28.Who composed the Gayatri Mantra ?

(a) Vishwamitra (b) Vasishtha Sm (c) Indra eroth (d) Parikshit [Utt. PCS 2008]

Ans.a

29.Author of ‘Nayaya Sutra’ was

(a) Gautam (b) Kanad (c) Kapil (d) Badrayan

Ans.a

30.The word Aryan means

(a) Of good family (b) Cultivator (c) Pastoral society (d) Brahmachari

Ans.a

31.Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?

(a)Rigaveda (b) Samaveda (c) Yajurveda (d) Atharvaveda

Ans.d

32.The religion of early Vedic Aryans was primarily of

(a) Bhakti (b) image worship and Yajnas TOT (c) worship of nature and Yajnas (d) worship of nature and Bhakti

Ans.c

33.The Earliest Settlement of Aryan tribes were at

(a) Uttar Pradesh(b) Bengal (c) Sapta Sindhu (d) Delhi

Ans.c

34.In the early Rigvedic period, what was considered to be the most valuable property ?

(a) Land S V (b) Cow (c) Woman (d) Water

Ans.b

35.Sarga, Pratisarga, Vansa, Manvantara and Vanshanucharit are the indicators of—-

(a) Vedas (b) Puranas (c) Upnishads (d) Sutras

Ans.b

36.Which one of the following rivers was earlier known as Vitasta’?

(a).Tista (b).Jhelurn( c). Tungabhdra (D) Bharatpuzha

Ans.b

37.The Rigvedic Pani’ belong to which class of citizens ? (c) Upnishads (d) Sutras

(a) Priests (b) Ironsmiths c) Goldsmiths (d) Traders

Ans.d

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply