The Gandhian Era (1917-1947)

1.Who led the Salt Satyagraha Movement with Mahatma Gandhi?

(a) Annie Besant (b) Mridula Sarabhai (c) Muthu Lakshmi (d) Sarojini Naidu

Ans.d

2.In which of the following movements did Mahatma Gandhi make the first use of Hunger Strike as a weapon ?

(a) Ahmedabad Strike, 1918 (b) Rowlatt Satyagraha, 1919 (c) Non-Co-operation Movement, 1920–22 (d) Bardoli Satyagraha, 1928

Ans.a

3.From where did Acharya Vinoba Bhave start theindividual Satyagraha in 1940 ?

(a) Nadiad in Gujarat (b) Paunar in Maharashtra (c) Adyar in Tamil Nadu (d) Guntur in Andhra Pradesh

Ans. b

4.Which one of the following writings is NOT related to Mahatma Gandhi ?

(a) My Experiments with Truth (b) Harijan (c) The Holy Family (d) Hind Swaraj

Ans.c

5.The book ‘Unto this Last’ which influenced Gandhi was authored by

(a) Boris Yeltsin (b) John Ruskin (c) Pushkin (d) Ruskin Bond

 Ans. b

6.Moti Lal Nehru and Chitta Ranjan (C.R.) Das were the founder-members of the

(a) Communist Party of India (b) Forward Bloc (c) Socialist-Swarajist Party (d) Swarajya Party

Ans.

7.Gandhi considered Khadi as a symbol of-

(a) Industrialisation (b) Economic Independences (c) Economic growth (d) Moral Purity

Ans.b

8.”India wins Freedom’ is the autobiography of

(a) Abul Kalam Azad (b) Muhammad Ali (c) Zakir Hussain (d) Syed Ahmed Khan

Ans.a

9.The Round Table Conference at London met for the decision of

(a) A future constitution of India (b) Provision of Provincial Autonomy (c) Gandhi’s demands for calling off Civil Disobedient Movement (d) Congress Claim to be the sole representative Indians

Ans.a

10.Sarvodaya stands for

(a) Total revolution (b) Non-Co-operation (c) Upliftment of all (d) Non-Violence

Ans.c

11.In which city of South Africa was Mahatma Gandi beaten up and thrown off the pavement by the whil people ?

(a) Cape Town (b) Durban (c) Johannesburg (d) Pretoria

Ans.c

12.Who attend the Congress of Oppressed Nationalist Brussels in 1927, on behalf of the National Congress?

(a) Jawahar Lal Nehru (b) Mahatma Gandhi (c) Dr. Ansari (d) Moti Lal Nehru

Ans.a

13.Gandhiji was the staunch supproter of

(a) big industries (b) cottage industries (c) both ‘a’ and ‘b’ (d) None of these

Ans.b

14.Who was the last British Viceroy of India ?

(a) Lord Lintithgowe (b) Lord Wavell (c) Clement Atlee (d) Lord Mountbatten

Ans.d

15.The Swarajya party was formed following the failure of

(a) Non-Co-operation Movement (b) Civil Disobedience Movement (c) Quit India Movement (d) Champaran Satyagraha 6

Ans.a

16.Who was the President of Indian National Congress when the Mountbatten Plan was accepted ?

(a) Jawahar Lal Nehru (b) Sardar Patel (c) Maulana Azad (d) J.B. Kripalani

Ans.d

17.Who developed the idea that ‘means justify the ends’?

(a) Kautilya (b) Raja Ram Mohan Roy (c) Dayanand Saraswati (d) Mahatma Gandhi

Ans.d

18.Provincial Autonomy was one of the important features of the Act of

(a) 1935 (b) 1919 (c) 1909 (d) 1858

Ans.a

19.Who declared as his ultimate aim the ‘wiping of every tear from every eye’?

(a) Jawahar Lal Nehru (b) Gandhiji (c) Bal Gangadhar Tilak (d) Sardar Patel

Ans.a

20.In ends and means relationship, Gandhiji believed

(a) Means determine the endsome (b) Means become good if they serve the ends19). (c) Ends is everything no matter what or how the means are (d) Ends and means are watertight compartments

Ans.a

21.Bhulabhai Desai’s most memorable achievement was his defence of the Indian National Army (ANA) personnel at the Red Fort Trial towards the ends of

(a) 1943 (b) 1944 g (c) 1945 (d) 1946

Ans.c

22.Mahatma Gandhi’s remark, ‘A post-dated cheque on a crumbling bank’ is regarding the proposals of –

(a) Simon Commission (b) Cripps Mission (c) Cabinet Mission (d) Wavel Plan

Ans.b

23.Under whose leadership was the Congress Socialist Party founded in 1934 ?

(a) Jawahar Lal Nehru and Mahatma Gandhi (b) Acharya Narendra Dev and Jai Prakash Narayan (c) Subhas Chandra Bose and P.C. Joshi (d) Saifuddin Kitchlew and Rajendra Prasad

Ans.b

24.The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was—

(a) Equal employment opportunities for Indians (b) The proposed execution of Bhagat Singh (c) Salt monopoly exercised by the British Goverment (d) Complete freedom

Ans.d

25.Who was the author of the book ‘ My Experiments with Truth’ ? (a) Aurobindo Ghosh (b) Bal Gangadhar Tilak (c) M. K. Gandhi (d) Vinoba Bhave

Ans.c

26.Gandhiji’s movement of boycotting the foreign goods aimed at –

(a) promotion of welfare state (b) creating anti-British sentiment (c) promotion of cottage industry (d) full independence

Ans.c

27.After the Chauri-Chaza incident. Gandhi suspended the

(a) Civil Disobedience Movement (b) Khilafat Movement (c) Non-Co-operation Movement (d) Quit India Movement

Ans.c

28.India attained ‘Dominion States on

(a) 15th January, 1947 (b) 15th August, 195 (c) 15th August, 1950 (d) 15th October 1947

Ans.b

29.Who called Gandhiji ‘half naked beggar’? 

(a) Mountbatten (b) hastings (c) Winston Churchill (d) Jinnah

Ans.c

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply