1.Who was the founder of the Radha Swami Satsang?

(a) Haridas Swami (b) Siva Dayal Saheb (c) Siva Narayan Agnihotri (d) Swami Sraddhananda

Ans.b

2.Who among the following was the founder of Dev Samaj?

(a) Vallabhbhai Patel (b) Dadabhai Naoroji (c) Siva Narayan Agnihotri (d) Ram Krishna Paramahansa

Ans.c

3.Who was the founder of Ram Krishna Mission?

(a) Swami Vivekananda (b) Raja Ram Mohan Roy (c) Swami Dayanand Saraswati (d) Ram Krishna Paramahansa

Ans.a

4.The leading light of the renaissance movement in India was:

(a) Debendranath Tagore (b) Keshav Chandra Sen (c) Ishwar Chandra Vidyasagaran (d) Ram Mohan Roy

Ans.d

5.Who one of the following had vigorously advocated for religious education in the Indian Universities?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Swami Vivekanand (c) Mahatma Gandhi (d) Madan Mohan Malviya

Ans. b

6.Who among the following is known as ‘Martin Luther of India’?

(a) Swami Dayanand Saraswati o l eh (b) Raja Ram Mohan Roy (c) Swami Vivekanand (d) Swami Sraddhanand

[UP PCS (M) 2005]

7. Where was first Madarasa set up by the British in India ?

(a) Madras (b) Bombay (c) Aligarh (d) Calcutta

Ans. a

8.Lord Macaulay is associated with

(a) Reforms in Army (b) Abolition of Sati System (c) English Education (d) Permanent Settlement

Ans. c

9.Which Governor General had abolished slavery ?

(a) Sir John Shore (b) Lord William Bentick (c) Lord Ellenborough (d) Lord Cornwallis

Ans.c

10.Who of the following said ‘Good Government is no substitute for self-Government’?

(a) Lokmanya Tilak (b) Swami Vivekanand (c) Swami Dayanand (d) Rabindra Nath Tagore

Ans.c

11.Who among the following, pioneered the social and religious movement of the 19th Century in India ?

(a) Ram Mohan Royish (b) Dayanand Saraswati (c) Vivekanand(d) Aurobindo Ghosh

Ans.a

12.From which area the social and religious reform movements started ?

(a) Bihar (b) Bengal (c) Orissa (d) Madras

Ans.b

13.In which year did Swami Vivekanand participate the World Parliament of Religions at Chicago ?

(a) 1893 (b) 1895 (c) 1897 . (d) 1899

Ans.a

14.The Scientific Society was founded by

(a) Wilton Company (b) Lord Cornwallis (c) Sir Syed Ahmed Khan (d) None of these

Ans.c

15.Who among the following Mughal Kings had sent Raja Ram Mohan Roy as his envoy to London ?

(a) Alamgir II (b) Shah Alam II (c) Akbar II (d) Bahadur Shah II

Ans.c

16.Read the following statement carefully

Brahmo Samaj supported Monotheism 2. Arya Samaj contributed for the development of

education. 3. Swami Vivekanand founded Ram Krishna Mission. Answers on the basis of following codes(a) 1, 2 and 3 are true (b) 1 and 2 are true (c) 1 and 3 are true (d) 2 and 3 are true

(CPSC (P) 2008]

Ans

17.Which was common among Brahmo Samaj, Ram Krishna Mission and Arya Samaj ?

(a) None of these three had a political mission, but they helped to develop a spirit of patriotism (b) All the three originated from Bengal (c) Founders of all the three were educated in England (d) Founders of all the three took active part in politics

Ans.a

 18.Who was the founder of Prarthana Samaj?

(a) Raja Ram Mohan Roy (b) Debendranath Tagore (c) Atmaram Pandurang (d) Dayanand Saraswati

Ans.c

19.When did the Akali Movement start?

(a) 1901 (b) 1911 (c) 1921 (d) 1931

Ans.c

20.Who was the inspirator behind the Young Bengal En Movement ?

(a) Mahdusudan (b) Henry Vivian Derqzio (c) Krishna MohanBanerjee

Ans.b

21.The Academic Association was founded by

(a) Ram Mohan Roy (b) Henry Vivian Dero (c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Ishwar Chandra Gupta

Ans.b

22.Who initiated regeneration of Indian Muslims in the Century?

(a) Syed Ahmed Khan (b) Nawab Salimullah (c) Badshah Khan (d) Abul Kalam Azad

Ans.a

 23.Who was Titu Mir?

(a) Leader of Wahabi Movement (b) Leader of Faraji Movement (c) Leader of Sepoy Mutiny (d) Leader of the Indigo Revolt [WB PSC (P)2

Ans. b

24.Who among the following was a proponent of Fabian as a movement ?

(a) Annie Besant (b) A.O. Hume (c) Michael Madhusudan Dutt (d) R. Palme Dutt

Ans.a

25.Consider the following statement : 1. Ishwar Chandra Vidyasagar founded the Bethu School at Calcutta with the main aim of encouragi education for women. 2. Bankim Chandra Chattopadhyaya was the fi graduate of the Calcutta University. 3. Keshav Chandra Sen’s compaign against Satile to the enactment of a law to ban Sati by the the

Governor General. Which of the statement given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2 (c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans.

26.Who, among the following, started the newspaper Show Prakash ?

(a) Dayanand Saraswati (b) Ishwar Chandra Vidyasagar (c) Raja Ram Mohan Roy (d) Surendranath Banerjee

Ans. b

27.Who, among the following, wrote the book ‘Bahuvivah

(a) Raja Ram Mohan Roy (b) Pandita Ramabai (c) Ishwar Chandra Vidyasagar (d) Rabindranath Tagore

Ans.c

28.In collaboration with David Hare and Alexander Dul who of the following established Hindu College Calcutta ?

(a) Henry Louis Vivian Derozio (b) Ishwar Chandra Vidyasagar (c) Keshav Chandra Sen (d) Raja Ram Mohan Roy

Ans.d

29.During Indian freedom struggle, the National Social Conference was formed. What was the reason for itgs formation ?

(a) Different social reform groups or organizations of Bengal region united to form a single body to discuss theissues oflargerinterestand to prepare appropriate petitions /

representations to the government (b) Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body for such a purpose (c) Behramji Malabari and M.G. Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country under one organization (d) None of the statements ‘a’, ‘b’ and ‘c’ given above is correct in this context

Ans.b

 30.Which of the following statements is/are correct regarding Brahmo Samaj ? It opposed idolatry. 2. It denied the need for a priestly class for interpreting

the religious texts. 3. It popularized the doctrine that Vedas are infalliable. Select the correct answer using the codes given below :

 (a) 1 only (b) 1 and 2 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans.b

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply