Economic Impact Of British Rule

1.What was the first cotton mill in India established ?

(a) Surat (b) Mumbai (c) Ahmedabad (d) Coimbatore

Ans.b

2.Which is the oldest trade union organisation in India ?

(a) Indian National Trade Union Congress (INTUC) (b) Centre of Indian Trade Union (CITU) (c) All India Trade Union Congress (AITUC) (d) Bhartiya Mazdoor Sangh

Ans.c

3.Where was the first iron and steel industry of India established ?

(a) Bhadravati (b) Burnpur (c) Jamshedpur (d) Bhilai

Ans.c

4.The British introduced the railways in India in order to

(a) promote heavy industries in India b) facilitate British commerce and administrative control (c) move foodstuff in case of famine (d) enable Indians to move freely within the country

Ans.b

5.During the colonial rule in India, the Permanent Settlement was introduced by

(a) Lord Bentick (b) Lord Cornwallis (c) Lord Curzon (d) Lord Wellesely

Ans.b

6.The first railway line in India was opened in the year

(a) 1833 (b) 1853 (c) 1857 (d) 1861

Ans.b

7.Gandhi’s intervention in the Ahmedabad Mill Strike in 1918 resulted in the enhancement of wages for the workers by

(a) 10% (b) 15% (c) 25% (d) 35%

Ans.d

8.The main grievance of the peasants in the Champaran Satyagraha (1917) was regarding the

(a) Abwabs on illegal taxes (b) Oppression of the landlords (c) Land revenue demands (d) Tinkathiya systems [UGC NET/JRF (History) 2007]

Ans.d

9.Indian Factory Act was promulgated in

(a) 1861 (b) 1881 (c) 1887 (d) 1898

Ans.b

10.Assertion (A): Within half a century of the Battle of Plassey, the phenomenal prosparity of Bengal suffered a serious set-back. Reason (R) : The manufacture of cotton goods the

most important item of export from India, enormously increased in other parts of India, while it declined in Bengal (a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but A is true

Ans.c

11.Who among the following Indian freedom fighters made an attempt to estimate the per capita income of India ?

(a) Gopal Krishna Gokhle (b) Feroz Shah Mehta (c) Surendranath Banerjee (d) Dadabhai Naoroji

Ans.d

12.Under which of the following systems, the British Government collected revenue directly from the farmers?

(a) Zamindari (b) Ryotwari (c) Annawari (d) Desaiwari

Ans.b

13.Who among the following has started the Public Works Department in India in 1848 ?

(a) Lord William Bentick (b) Lord Dalhousie (c) Lord Wellesley (d) Lord Cornwallis

Ans.b

14.In which of the following years was the first Railway line between Bombay and Thane laid ?

(a) 1853 (b) 1854 (c) 1856 (d) 1858

Ans.a

15.The cause of decline of textile industries in 18th century in Bengal was—

(a) decline in quality of production (b) non-availability of raw material (c) high tariff rates on exports to Britain ble (d) non-availability of craftsmen [46th BPSC 2004]

Ans.c

16.First railway line were laid down in India under which British Governor ?

(a) Lord Dalhousie . (b) Lord Curzon (c) Lord Wellesley (d) Lord Lytton

Ans.a

17.Who is the exponent of the theory of economic drain of India during the British rule ?

(a) Dadabhai Naoroji (b) M.N. Roy (c) Jai Prakash Narayan (d) Ram Manohar Lohiya

Ans.a

18.The English introduced Ryotwari settlement in

(a) Bengal Presidency (b) Madras Presidency (c) Bombay Presidency (d) Madras and Bombay Presidency [UPPCS 2003]

Ans. d

19.Who authored the book ‘Poverty and the Un-British Rule in India’?

(a) Dadabhai Naoroji (b) Ramesh Chandra Dutt SHEETS ) (c) Gopal Krishna Gokhle (d) Amrtya Kumar Sen po o

Ans.a

20.Who is credited with the introduction of Permanent settlement in Bengal and Bihar

(a) Lord Curzon (b) Lord Cornwallis (c) Lord Ripon (d) Lord Wellesely

Ans.b

21.Who was associated with Ryotwari settlement of Madras?

(a) Malcom (b) Metcalfe (c) Munro (d) Elphinstone

Ans.c

22.Permanent settlement was a feature of –

(a) Zamindari System (b) Ryotwari System (c) Mahalwari System (d) None of these

Ans.a

23.Name of the journalist whowhole-heartedly championed the cause of Indigo Movement was—

(a) Sisir Kumar Ghosh (b) Barindra Ghosh (c) Harish Chandra Mukherjee bisnis rup perip (d) Bipin Chandra Pal

Ans.c

24.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the

Lists : List-I List-II A. Land allotted to big feudal 1. Jagirdari System landlords B. Land allotted to revenue 2. Ryotwari System farmers or rent collectors C. Land allotted to each peasant 3. Mahalwari System with the right to sublet, mortage transfer, gift or sell

Ans.b

25.Under the Permanent Settlement, 1793, the Zamindars were required to issue Pattas to farmers which were not issued by many of the Zamindars. The reason was

(a) The Zamindars were trusted by the farmers (b) There was no official check upon the Zamindars (c) It was the responsibility of the British Government (d) The farmers were not interested in getting pattas

Ans.b

26.In India, the first bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was

(a) Hindustan Commercial Bank ons (b) Punjab and Sind Bank (c) Punjab National Bank (d) Oudh (Awadh) Commercial Bank [UPSC 2003]

Ans.d

27. Who among the following used the phrase ‘Un-British to criticize the English colonial control of India ?

(a) Anand Mohan Bose (b) Badruddin Tyabji (c) Dadabhai Naoroji (d) Pherozeshah Mehta

Ans.c

28.With reference to Ryatwari settlement, consider the following statements : 1. The rent was paid dirctly by the peasants to the Government 2. The Government gave pattas to Ryats. 3. The lands were surveyed and assessed before being taxed.

(a) 1 only swe (b) 1 and 2 only (c) 1, 2 and 3 (d) None

Ans.c

29.Consider the following statements : The most effective constribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of Indian National Movement was that he 1. exposed the economic exploitation of India by the British 2. interpreted the ancient Indian texts and restored the self confidence of Indians 3. stressed the need for eradication of all the social evils before anything else Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans.a

30.’Hali’ system concerned

(a) bonded labourer (b) untouchability ) (c) exploitation of peasants (d) illiteracy

Ans.a

 

 

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply