Expansion of British Power

(In the context of Bengal,Mysore,Punjab etc)

 

1.Khalsa was founded by

(a) Guru Gobind Singh (b) Guru Ramdas (c) Guru Nanak (d) Guru Arjun Dev

Ans.a

2.Which was the birth place of Guru Nanak?

(a) Gurdaspur (b) Amritsar (c) Lahore (d) Talwandi

Ans.d

3.Which Governor General had entertained Ranjit Singh with great honour at Ropar ?

(a) Minto I (b) William Bentick (c) Hastings (d) Auckland [SSC 2007]

Ans.b

4.Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse?

(a) Lord Ripon (b) Lord Dalhousie (c) Lord Benticke (d) Lord Curzon

Ans.b

5.Tipu Sultan took support of which one of the following powers to fight the English?

(a) Portuguese (b) French (c) Spanish (d) Dutch [SCRA 2005]

Ans.b

6.In which of the following years, the Battle of Buxar was fought ?

(a) 1764 (b) 1766 (c) 1767 (d) 1761

Ans.a

7.Which one of the following places was famous as capital of Tipu Sultan ?

(a) Srirangpattamaan (b) Gulbarga (c) Hampi (d) None of these

Ans.a

8.Tipu Sultan died fighting the English forces under

(a) Lord Cornwallis (b) Lord Wellesley (c) Lord Dalhousie (d) Lord Hastings

Ans.b

9.When did the British Government start ruling India directly?

(a) After the Battle of Plassey (b) After the Battle of Panipat (c) After the War of Mysore (d) After Sepoy Mutiny

Ans.d

10.Consider the following statements- od (a) The Sikh leader Banda Bahadur was captured and killed during the reign of Emperor Farrukhsiyar. (b) The Marathas fought with Ahmed Shah Abdali at Panipat during the reign of Emperor Shah Alam II. Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 obor (d) Neither 1 nor 2

Ans.c

11.Who issued Firman granting Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the English ?

(a) Ahmed Shah (b) Bahadur Shah (c) Farrukhsiyar e (d) Shah Alam II

Ans.d

12.Who was the first Indian native ruler to accept the system of Subsidiary Alliance ?

(a) Scindia of Gwalior (b) Nizam of Hyderabad (c) Dalip Singh of Punjab (d) Gaikwad of Baroda

Ans.b

13.The state of Jhansi was made a part of the British Empire in India through

(a) The policy of Doctrine of Lapse (b) The policy of Subsidiary Alliance (c) Mayo’s Provincial settlement (d) War against Gangadhar Rao

Ans.a

14.With reference to the colonial rule of India, which one ofthe following was NOT the feature of subsidiary Alliance System?

(a) A subsidiary British army was to be maintained in the Indian State (b) The determination of expenses incurred on the subsidiary British army was the duty of Indian State (c) The Indian State had to keep a British resident in her capital (d) Indian soldiers could be used by the company commanders

Ans.d

15.The founder of the autonomous kingdom of Avadh was

(a) Shujauddaula (b) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk (c) Safdarjang (d) Sher Shah

Ans.b

16.Who of the followingjoined Mir Qasim and Shujauddaula in declaring war upon the English East India Company and was later defeated by the British at the Battle of Buxar ?

(a) Jahandar Shah (b) Farrukhsiyar (c) Muhammad Shah (d) Shah Alam II

Ans.d

17.The main cause of the conflict between Nawab Sirajuddaula and the East India Company was that

(a) The British opposed the succession of Sirajuddaula (b) The British misused the Dustaq (free duty passes) (c) The British attacked the French settlement of

Ans.b

18.Who among the following was the first Governor General of Bengal ?

(a) Robert Clive (b) William Bentick (c) Marquess Wellesley (d) Waren Hastings

Ans.d

19.By which one of the following Acts did the Governor General of Bengal became the Governor General of India ?

(a) The Regulating Act (b) The Pitt’s India Act (c) The Charter Act of 1793 (d) The Charter Act of 1833

Ans.d

20.With reference to the treaties made by the English with native rulers of India in the 18th century, which one of the following pairs is NOT correctly matched ?

(a) Treaty of Allahabad : Shujauddaulah (b) Treaty of Purandar : Marathas (c) Treaty of Mangalore : Anwaruddin (d) Treaty of Seringapattam : Tipu Sultan [CDS 2006]

Ans.c

21.What was the reason of ground for the British Empire to annex Sambalpur in 1850 ?

(a) Lack of proper governance (b) Death of its ruler without an heir (c) Subsidiary Alliance (d) Its involvement in a conspiracy against British Rule

Ans.b

22.Who among the following was NOT a party to the league that was defeated by the British in the Battle of Buxar ?

(a) Shujauddaulah (b) Shal Alam (c) Mir Jafar (d) Mir Kasim

Ans.c

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply