The Advent of the Europeans

1.Which one of the following was NOT a French settlement in India ?

(a)Pondicherry (b) Mahe (c) Goa (d) Chandranagar

Ans.c

2.Where are the traces of Portuguese culture found in India ?

(a) Goa (b) Calicut (c) Cannanore (d) Cochin

Ans.a

3.Who was the first Governor General of Bengal ?

(a) Robert Clive (b) Warren Hastings (c) William Bentick (d) Cornwallis [SSC Tax Assit. 2009]

Ans.b

4..Who were the first Europeans to reach India for trade ?

(a) Portuguese (b) British (c) Dutch (d) French [Bihar SSC LDC 2005]

Ans.a

5.The French East India Company was formed in—

(a) 1600 (b) 1660 (c) 1664 (d) 1668

Ans.c

6.The English East India Company founded a permanent factory at Surat in the year

(a) 1611 (b) 1613 (c) 1621 (d) 1626

Ans. b

7.The administration of the English East India Companyin India came to an end of –

(a) 1857 (b) 1858 (c) 1862 (d) 1892

Ans.b

8.The battle of Wandiwash (1760) was fought between

(a) Marathas and the Portuguese (b) The English and the French (c) The English and the Portuguese (d) Marathas and the English

Ans.b

9.Bombay was acquired by the English from the Portuguese in the year

(a) 1661 (b) 1612 (c) 1600 (d) 1595

Ans.a

10.During the Mughal period which one of the following traders first came to India ?

(a) Portuguese ratione (b) English (c) Dutch (d) Danish [NDA 2003]

Ans.b

11.Who granted the permission to establish the French factory at Masulipattam?

(a) Abdulla Kutub Shah (b) Nasir Jung (c) Muzaffar Jung (d) Salabat Jung

Ans.a

12.Vasco da Gama discovered the sea-route to India in which one of the following years ?

(a) 1498 (b) 1492 (c) 1494 (d) 1453

Ans.a

13.Assertion (A): The French were defeated by the British in the Third Carnatic War at the battle of Wandiwash. Reason (R) : The Indian rulers did not support the

French.

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true Start [CDS 2000]

Ans.

14.With reference to the colonial period of India, the trade monopoly of the East India Company was ended by—

(a) The Regulating Act of 1773 (b) Pitt’s India Act of 1784 (c) The Charter Act of 1813 (d) The Charter Act of 1833

Ans.d

15.In 1717, who among the following Mughal emperors had issued the royal edict to allow the business privilege to Britain’s East India Company

(a) Shah Alam II (b) Bahadur Shah (c) Jahandar Shah (d) Farrukhsiyar

Ans.d

16.Why did Dutch East India Company fail to maintain its influence in India ?

(a) Portuguese did not allow them to trade in India (b) There was a growing interference of DutchGovernment in the Company’s internal affairs (c) Dutch indulged in forcible religious conversion ofthe people and thus were expelled by local kings (d) The English forces made them to leave India

Ans.d

17.Who granted the permission to establish the first British factory at Hoogli in Bengal ?

(a) Shah Shuja (b) Murshid Quli Khan (c) Shujauddin (d) Alivardi Khan

Ans.a

18.The first definite step to provide parliamentary control over East India Company was taken by

(a) The Regulating Act of 1773 (b) The Pitt’s India Act of 1784 (c) The Charter Act of 1793 (d) The Charter Act of 1813

Ans.b

19.Consider the following statements

(a) Dutch opened a factory at Pulicat in 1609. (b) English built a factory at Masulipattam in 1611. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.b

20.During whose reign did Sir Thomas Roe have regularattendance at the Mughal court to secure commercial privilege ?

(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shahjahan (d) Aurangzeb

Ans.b

21.Who was Francisco de Almeida ?

(a) Portuguese Viceroy in India (b) English Viceroy in India so (c) Dutch Viceroy in India (d) French Viceroy in India

Ans.a

22.Which of the British Officials defeated Portuguese at Sowlley ?

(a) William Hawkins (b) Thomas Best (c) Thomas Roe (d) Josiah child

Ans.b

23.Which one of the following was the immediate cause of the First Carnatic War ?

(a) Anglo – French Rivalry (b) Austrian War of Succession (c) Issues of Carnatic Succession (d) Capture of French ships by the British

Ans.d

24.Which one of the following Mughal Emperors gave an important Farman to the English fo facilitating their trade in India ?

(a) Bahadur Shah I (b) Farrukhsiyar (c) Shah Alam II (d) Bahadur Shah II

Ans.b

25.Who was the first Portuguese Viceroy in India ?

(a) Diaz (b) Vasco da Gama (c) Francisco de Almeida (d) Albuquerque

Ans.c

26.One of the following rulers, who had granted Diwani tothe East India Company, was

(a) Farrukhsiyar (b) Shah Alam I (c) Shah Alam II(d) Shujauddaula u n 9

Ans.c

27.Among the following factories in Bengal, the one established by the Portuguese was

(a) Kasim Bazar (b) Chinsura (c) Hoogly (d) Srirampur

Ans.c

28.Who were the first Europeans to set up sea trade centres in India ?

(a) The English (b) The French (c) The Portuguese (d) The Dutch

Ans.c

29.Which English Governor of East India Company in India was expelled by Aurangzeb ?

(a) Aungier (b) Sir John Child (c) Sir John Gayer (d) Sir Nicholas Waite

Ans.b

30.With reference to the entry of European powers in India, which one of the following statements is NON correct?

(a) The Portuguese captured Goa in 1499 (b) The English opened their first factory in South India at Masulipattam (c) In Eastern India, the English Company opened

first factory in Orissa in 1633 (d) Under the leadership of Dupleix, the French occupie Madras in 1746.

[UPSC 200

Ans.a

31.In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factory at

(a) Masulipattanam (b) Pulicat (c) Chochin (d) Kasim Bazar

Ans.a

32.In the year 1611, where was the English East In Company given permission to set up a factory (Tracing post)?

(a) Bangalore (b) Madras (c) Masulipattam (d) Surat [UPSC 2

Ans.d

33.Which one of the following was the first fort construct by the British in India ?

(a) Fort St. George (b) Fort St. David (c) Fort St. William (d) Fort St. Angelo

Ans.a

34.Who among the following Europeans, were the last come to pre – independence India as traders ?

(a) Dutch (b) English (c) French (d) Portuguese

Ans.c

35.During the time of which Mughal Emperor did English East India Company establish its first facio India ?

(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shahjahan (d) Aurangzeb

Ans.b

36.With reference to Pondicherry (now Puduches consider the following statements : 1. The first European power to occupy Pondiche were the French. 2. The second European power to occupy Pondiche were the Porteguese. 3. The English never occupied Pondicherry Which of the statement (s) given above is/are correct

(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans.b

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply