Martha State (1674-1720)

Maratha Confederacy (1720-1818)

1.In Shivaji’s council of Ministers the Prime Minister was called

(a) Peshwa (b) Sachiv (c) Mantri (d) Sumanta

Ans.a

2.Shivaji was crowned in the year

(a) 1664 (b) 1666 (c) 1670 (d) 1674 [RRB Mumbai Supervisor/IESM 2006]

Ans.d

 3.Shivaji died in the year

(a) 1676 (b) 1677 (c) 1678 (d) 1680(RRB Mumbai Supervisor/IESM 2006]

Ans. d

4.Who among the following Peshwas was popularly known as Nana Saheb?

(a) Balaji Vishwanath (b) Baji Rao (c) Balaji Baji Rao (d) Madhav Rao I [CPF Assit. Commt. 2008]

Ans.c

5.Ashtapradhana was the official council of –

(a) Harihar I (b) Krishnadeva Raya (c) Shivaji (d) Balaji Baji Rao [INDA 2000]

Ans.c

6.Assertion (A): Shivaji aimed at established Maratha rule in Delhi. Reason (R) : Shivaji took the leadership of the Maratha resistance against the Mughals. (b)

Code:

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation

of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation

of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true [CDS 2002]

Ans.d

7.In medieval India, during the reign of Shivaji, the role of the official called Chitnis was to

(a) be the in-charge of King’s personal security guard (b) be the in-charge of intelligence/espionage activity (c) be the matter of ceromonies in the royal court (d) be assisting the king with his correspondence[CDS 2002]

Ans.d

8.Assertion (A): The British defeated the Marathas in 1818 Reason (R) : The confederate nature of the Maratha State made the Maratha Sardars almost autonomous. Code :

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

[CDS 2004]

Ans.a

9.The treaty of Bassein (1802) was signed with the British by Peshwa

(a) Madhav Rao (b) Balaji Baji Rao (c) Baji Rao I (d) Baji Rao II [CDS 2004, 2006]

Ans.d

10.Between whom was the treaty of Purandhar in 1776 made ?

(a) English and Nizam of Hyderabad E STE (b) Marathas and Portuguese (c) Marathas and English (d) English and Sultan of Mysorell [CDS 2005]

Ans.c

11.Who among the following finally removed the Maratha Peshwa from his position, captured his territories and sent him off to a distant place ?

(a) Wellesley (b) Cornwallis (c) Dalhousie (d) Hastings [CDS 2006]

Ans.d

12.The third Battle of Panipat was fought between

(a) Hemu and Akbar (b) Humayun and Shershah (c) Maratha and Ahmed Shah Abdali (d) Nadir Shah and Mughals [UP Combined State/Lower Subordinate Special (P) 2004]

Ans.c

13.Arrange the following in the correct chronological order

Rajaram 3. Shambhaji 4. Shivaji II Select the correct answer from the codes given bei Codes :

  1. (a) 3-2-1-4 Beto (b) 3-2-4-1 (c) 2-3-1-4 (d) 1-3-2-4 [UP PCS

Ans.d

14.Shivaji defeated the Mughals in the battle of

(a) Purandhar (b) Raigarh (c) Salhar (d) Shivner [UP PCS ]

Ans.c

15.Who among the following Maratha women leds against of Mughal Empire from 1700 AD onwand

(a) Ahalya Bai (b) Mukta Bai (c) Tara Bai a (d) Rukmini Bai [UP PCS Special

Ans.c

16.Who was called ‘Chanakya of Maratha Politics

(a) Baji Rao II (b) Balaji Viswanat (c) Nana Pharnabis (d) Mahadji Scinci [WB PSC

Ans.c

17.Who among the Maratha Peshwa followed the Hindu Pada – Padshahi?

 (a) Baji Rao I (b) Balaji Viswana (c) Narayana Rao (d) Madhav Rao[WB PSC]

Ans.a

18.Who among the following streamlined the administration after Shambhaji ?

(a) Raja Ram (b) Balaji Viswana (c) Ganga Bai (d) Nanaji Desh

Ans.a

19.Assertion (A): Marathas emerged as the native power in India after the of Mughal empire. Reason (R) : Marathas were the first to han

concept of united nation. Code:

(a) Both A and R is true and R is the correct edi of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct en of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.a

20.What was the immediate cause for Ahmed Shah to invade and fight the Third Battle of Panipat

(a) He wanted to avenge the expulsion by Mama his viceroy Timur Shah from Lahore (b) The frustrated governor of Jullundhar Arti Khan invited him to invade Punjab. (c) He wanted to punish Mughal administ non-payment of the revenues of the Chat (Gujarat Aurangabad, Sialkot and Pasrur (d) He wanted to annex all the fertile plains upto the borders of Delhi to his kingdom

Ans.a

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Tagged:

About The Author

Leave a Reply