Mughal Period (1526-1857)

1.Itimad-ud-Daula’s tomb at Agra was built by

(a) Akbar (b) Jahangir (c) Noorjahan (d) Shahjahan [BPSC 2008]

Ans.c

2.The original name of Mumtaj Mahal was—

(a) Arjumand Bano Beghum (b) Ladli Beghum (c) Mehrunnisa (d) Roshan Ara [JPSC 2003]

Ans.a

3.The first English person who visited the court of Akbar was

(a) Ralph Fitch (b) Sir Thomas Roe (c) John Hawkins (d) Peter Mundy [JPSC 2003]

Ans.a

4.Who was called Zinda Pir(living saint) in Mughal India ?

(a) Akbar (b) Aurangzeb 22 (c) Shahjahan (d) Jahangir Sep Wortwentong [JPSC 2003, WB PCS 2007, 2008]

Ans.b

5. Which building built by Akbar was designed on the principles of Buddhist Vihara ?

(a) Panch Mahal l es (b) Diwan – i – Khas (c) Jodhabai Mahalisib (d) Buland Darwaja S [JPSC 2003]

Ans.a

6.Amongthe following, which Mughal Emperorintroduced the policy of Sulah-i-Kul ?

(a) Akbar b aas (b) Nizamuddin Auliya (c) Jainul Abidin (d) Nasiruddin Chiragh [JPSC 2003, CDC 2008]

Ans. a

7.Who among the following deserves the credit for construction of Lal Quila ?

(a) Sikandar Lodi (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shahjahan P [UP PCS (P) 2002, GIC for Lecturer (UP) 2009]

Ans. d

8.Jaziya was reimposed during the reign of

(a) Akbar(b) Aurangzeb (c) Jahangir (d) Humayun[UPPCS 2002]

Ans.b

9.Where is the mausoleum of Shershah ?

(a) Sasaram (b) Delhi (c) Kalinjar (d) Sonargaon [UPPCS 2002]

Ans.a

10.The first matrimonial alliance with the Rajputs was established by Akbar with the house of

(a) Bundelas (b) Kachhwahas (c) Rathors (d) Sisodiyas [UPPCS 2002]

Ans.b

11.Two of the following States which Aurangzeb had conquered in Deccan, were—

(a) Ahmednagar and Bijapur (b) Bidar and Bijapur (c) Bijapur and Golconda (d) Golconda and Ahmednagar [UP PCS (P) 2004]

Ans.c

12.The Upanishads were translated into Persian by Dara Shikh were the title

(a) Al – Fihrist (b) Kitab – ul – Bayan (c) Majm – ul – Bahrain (d) Sirr – i – Akbar UP Lower Sub. 2004, SSC 2010]

Ans.d

13.The Mughal Emperor who appointed maximum number of Hindu Officers was—

(a) Humayun (b) Akbar (c) Shahjahan (d) Aurangzeb[UP L. Sub. 2004]

Ans.d

14.Who built the tomb of her Emperor husband ?

(a) Shah Beghum (b) Haji Beghum (c) Mumtaj Mahal Beghum (d) Noorjahan Beghum (UPPCS 2004)

Ans.b

15.The ruler of Mewar who was defeated in the battle of Khanua by Babur in 1527 was :

(a) Rana Pratap (b) Man Singh (c) Sawai Uday Singh (d) Rana Sanga [UPPCS 2004]

Ans.d

16.Who among the following was the daughter of Emperor Aurangzeb?

(a) Jahan Ara mitano (b) Roshan Ara S A et (c) Gauhar Arah BED (d) Zebunnisa 90 [UPPCS 2005]

Ans.d

17.The Mughal Emperor who prohibited the use of tobacco was

(a) Akbar (b) Babur (c) Jahangir o l (d) Aurangzebow [UPPCS 2005]

Ans.d

18.Who wrote ‘Akbarnama’?

(a) Abdur Rahim Khanekhana (b) Faizi (c) Abdul Qadir Badauni (d) Abul Fazl [UPPCS 2007, WBPSC 2007]

Ans. d

19.Which historical monument in Delhi is a synthesis of Persian and Indian styles of architectures ?[RAS/RTS 2003]

(a) Qutub Minar (b) Lodi’s Tomb (c) Humayun’s Tomb (d) Red Fort

Ans.b

20.Aurangzeb defeated Jaswant Singh, the ruler of Jodhpur in the war of Dharmat of 1658. In which state Dharmat is situated ?

(a) Rajasthan dinaingan (b) Madhya Pradesh (c) Gujarat (d) Uttar Pradesh [RAS/RTS 2007]

Ans.b

21.Who was conferred the title of ‘Gunraj Khan’ ?

(a) Bipradas Pipilai (b) Maladhar Basu (c) Kavi Jaydeva (d) Sri Chaitanya [WBPSC 2004]

Ans.b

22.Who was the Sikh Guru to be slaughtered by Aurangzeb?

(a) Gobind Singh (b) Teg Bahadur (c) Arjundev (d) Ramdas [WBPSC 2007]

Ans.b

23.Who was the Mughal Emperor to have lifted the Jazira on Hindus ?

(a) Babur (b) Akbar (c) Jahangir (d)Shajaha

Ans.b

24.Kabuliyat and Patta was introduced by

(a) Sher Shah (b) Shivaji (c) Jahangir (d) Aurangzeb

Ans.a

25.Who wrote ‘Humayunnama’ ?

(a) Abul Fazl (b) Faizi (c) Badauni (d) Gulbadan Beghum

Ans.d

26.In 1540, Sher Shah had defeated at Kannauj

(a) Babur (b) Akbar (c) Humayun (d) Jahangir [WBPSC 2005

Ans.c

27.Which among the following parts was called Babu Makka (Gate of Makka) during the Mughal Period ?

(a) Calicut (b) Broach (c) Cambay (d) Surat [UPSC 2007

Ans.d

28.Assertion (A): The Battle of Khanua was certainly mom decisive and significant than the fire Battle of Panipat. Reason (R) : Rana Sanga, the Rajput hero, was certainly a more formidable adversary than Ibrahim Lodi. Code:

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true [UPSC 200

Ans.a

29.Alam Khan, who invited Babur to invade India was

(a) an uncle of Ibrahim Lodi who was ill-treated 20 expelled from the country (b) the father of Dilawar Khan to whom cruel treatmen was meted out by Ibrahim Lodi (c) a cousin of Ibrahim Lodi who was ill-treated a expelled from the country (d) a high official in Punjab province who was very muc discontented with Ibrahim Lodi’s treatment to tribe

Ans.a

30.The Battle of Dharmat was fought between

(a) Muhammad Ghori and Jaichand (b) Babur and Afghans (c) Aurangzeb and Dara Shikoh (d) Ahmed Shah Durrani and the Maratha [UPSC 200

Ans.c

31.In Indian history, who was Abdul Hamid Lahori?

(a) an important military commander during Ako reign (b) an official historian of the reign of Shahjahan (c) an important noble and confident of Aurangzeb (d) a chronicler and poet during the reign of Muhamma Shah [UPSC 22

Ans.b

32.Akbar held his religious discussion in

(a) Jodhabai’s Palace (b) Panch Mahal (c) Ibadat Khana (d) Buland Darwaza

Ans.c

33.Shershah was buried at –

(a) Kalinjar bogel OT (b) Sasaram (c) Jaunpur (d) Patna [UPPCS (M) 2015)

Ans.b

34.Babar assumed the title of ‘Badshah’ first at

(a) Farghana (b) Kabul (c) Delhi (d) Samarkandv [UPPCS (M) 2015]

Ans.b

35.The famous diamond ‘Kohinoor’ was presented to Shahjahan by

(a) Aurangzeb (b) Murad (c) Mir Jumla (d) Abul Hasan Qutbshah A [UPPCS (M) 2015]

Ans.c

36.Who of the following became a member of the ‘Din-I ilahi’?

(a) Tansen (b) Raja Man Singh (c) Raja Birbal (d) Todarmal (SSC 2015)

Ans.c

37.Mughal Emperor Jahangir gave the title’English Khan’to

(a) Albuquerquee (b) Fransisco Almida (c) William Hawkins (d) Henry the Navigator [UPPCS (P) 2015].

Ans.c

38.Who of the followingʻrulers constructed a road from East Bengal to Peshawar called ‘Sadak-e-Azam’?

(a) Akbar (b) Jahangir (c) Islam Shah (d) Sher Shah [Cg PSC CS 2018]

Ans.d

39.With reference to Main Tansen, which one of the following statements is not correct?

(a) Tansen was the title given to him by Emperor Akbar (b) Tansen composed Dhrupadas on Hindu gods and goddesses (c) Tansen composed songs on his patrons (d) Tansen invented many Ragas [UPSC CS 2019]

Ans.a

40.Who among the following Mughal Emperors shifted emphasis from illustrated manuscripts to album and individual portrait ?

(a) Humayun (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shah Jahands [UPSC CS 2019

Ans.c

41.Mughal Painting reached ils zenith under- d (5)

(a) Jahangir (b) Humayun (c) Shahjahan (d) Akbar (e) None of the above/More than one of the above

Ans.a

42.Who among the following kings had given patronage to Tansen before Akbar ?

(a) Raja Ramchandra Singh of Bhata (b) Rajbahadur of Malwa (c) Uday Singh of Meware SUD (d) Muzaffar Shah of Gujarat [UPPCS CS (Pre) 2019]

Ans.a

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply