Mughal Period(1526-1857)

1.Which of the following Mughal painters according to Abul Fazl was excellent in drawing of features ?

(a) Abdus Samad (b) Behjad (c) Mir Saiyad Ali (d) Basawan [UGC NET/JRF (History) 2007]

Ans.d

2.Dara Shikoh finally lost the war of succession to Aurangzeb in the battle of—

(a) Dharmat (b) Samugarh (c) Deorai (d) Khanua [CPF Assit. Commat. 2008]

Ans.b

3.Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar ?

(a) Rani Durgawati (b) Ahilya Bai (c) Martanda Varma (d) Sawai Jai Singh [CPO AC 2003]

Ans.a

4.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List-I (Authors)                             List-II (Works)

A. Abul Fazal    Muntakhab-ut-Tawarikh B. Badauni 2. Tuzuk-i-Jahangiri C. Nizamuddin 3 . Ain-i-Akbari D. Jahangir 4. Tabakat-i-Akbari Codes: A

(a) [NDA 2001]

Ans.c

5.During the reign of Akbar, the role of an official called Amalguzar was

(a) To be in-charge of law and order (b) To make an assessment and collection of land revenue (c) To be in-change of imperial household (d) To maintain the royal treasury

[NDA 2002]

Ans.b

6.The Moti Masjid in Agra was built during the reign of

(a) Humayun (b) Shahjahan (d) Shal Alam II [NDA 2002, CPO SI 2003]

Ans.b

7.Which one of Ithe following territories was outside the boundaries of the Mughal Empire during the reign of Akbar?

(a) Khandesh (b) Kabul (c) Bijapur (d) Kashmir [NDA 2004]

Ans.c

8.Which of the following Mughal emperors spent a greater o part of his reign to overthrow the Deccan Kingdoms ?

(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shahjahana (d) Aurangzeb [NDA 2006]

Ans.d

9.Between whom was the battle of Chausa fought ?

(a) Bahadur Shah of Gujrat and Humayun (b) Humayun and Sher Khan (c) Akbar and Rana Pratap (d) Jehangir and Rana Amar Singh [NDA 2007]

Ans.b

10.Consider the following statements :In the reign of Jehangir, Kandhar could not be recaptured due to 1. Inefficiency of Mughal army 2. Refusal of Khurram to proceed to that place 3. Difficulties in organising an expedition 4. Severe cold in Afghanistan Which of these statements are correct ?

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4 (c) 1 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4 (CDS 2000]

Ans.b

11.Tulsidas composed his ‘Ramcharitamanasa’ in the reign of –

(a) Babur    (b) Akbar   (c) Aurangzeb ols (d) Bahadur Shah ‘Zafar’ [CDS 2001]

Ans.b

12.At the time when Nadir Shah attacked Delhi, the Mughal emperor was—

(a) Ahmad Shah (b) Bahadur Shah (c) Muhammad Shah (d) Shah Alam II[CDS 2001]

Ans.c

13.Assertion (A): Aurangzeb gave land-grants for the maintenance of temples at Vrindavan. Reason (R) : The trustees of those temples were his favourite courtiers. Code :

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true Vor and made [CDS 2002]

Ans.c

14.Consider the following statements

The arrival or Babur into the Indian subcontinent led to the1. Introduction of gun powder in the subcontinent 2. Introduction of the arch and dome in the region’s architecture 3. Establishment of a Timurid dynasty in the region

15.Which of these statement is/are correct ?

(a) 1 only (b) 1 and 2 (c) 2 and 3 temere (d) 3 only [CDS 2002]

Ans.d

16.Mughal dynasty was to Bahadur Shah ‘Zafar’ as Lodi dynasty was to

(a) Bahlol Lodi (b) Daulat Khan Lodi (c) Ibrahim Lodig d (d) Sikandar Lodi or [CDS 2002]

Ans.c

17.The Battle of Khanwa in 1527 was fought between

(a) Babur and Rana Sanga (b) Ibrahim Lodi and Rana Sanga (c) Humayun and Sher Shah (d) Humayun and Nusrat Shah(CDS 2000, 2006, NDA 2008)

Ans.a

18.Which one of the following structures was constructed by Emperor Akbar in Fatehpur Sikri ?

(a) Moti Mahal (b) Rang Mahal (c) Panch Mahal (d) Hira Mahal (CDS 2003

Ans.c

19.Assertion (A): Daulatabad fortress was besieged by the Mughal forces in the year 1631 and it! had to be surrendered to them. Reason (R) : Malik Ambar betrayed his Sultan

during the seige of Daulatabad fortress by Mughal forces. nl Code:

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false Ris false (d) A is false but R is true [CDS 2003

Ans.c

20.Who among the following Mughal Emperors had the longest reign ?

(a) Bahadur Shah (b) Jahandar Shah (c) Farrukhsiyar (d) Muhammad Shah [CDS 2004 ]

Ans.d

21.The Mughal Empire extended upto Tamil territory in the South under the reign of

(a) Akbar (b) Aurangzeb ) (c) Jahangir (d) Shahjahan [CDS 2004 ]

Ans.b

22.Which one of the following statements is correct ?

(a) Kashmir was annexed to Mughal Empire bu Humayun (b) Gujarat was annexed to Mughal Empire by Akbar (c) Malwa was annexed to Mughal Empire by Jahang (d) Khandesh was annexed to Mughal Empire bi Shahjahan[CDS 2005]

Ans.b

23.During Mughal Empire, which of the provinces was los in 1622, recovered in 1638 and finally lost in 1649 ?

(a) Ajmer (b) Kashmir (c) Bengal (d) Kandahar [CDS 2011]

Ans.d

24.Who is the author of the book “The Last Mughal: The Fall of a Dynasty, Delhi, 1857′ ?

(a) John Kirkland (b) William Dalrymple (c) Thomas Wilson (d) Simon Digby [CDS 207

 Ans.b

25.Who built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri ?

(a) Akbar (b) Jahangir (c) Sahjahan (d) Aurangzeb [CDS 2001]

Ans.a

26.What were the Ahdis of Akbar’s time?

(a) Village level money-lenders (b) Village guards (c) Cashiers working in Diwani (d) Foot-soldiers in the army  [CDS 20

Ans.d

27.Who among the following has issued the coin rupee the first time?

(a) Mohammad-bin-Tughlaqe dhe boot (b) Alauddin Khalji (c) Sher Shah Suri (d) Akbar [CDS 200

Ans.c

28.Which one of the following rulers at first assumed the title of ‘Hazrat-i-Ala’ and afterwards ‘Sultan’ ?

(a) Bahlol Lodi (b) Sikandar Lodi (c) Sher Shah Suri (d) Islam Shah Suri [44th BPSC 2001]

Ans.c

29.In the Mughal administrtion Madad-i-Mash indicates

(a) Toll tax (b) Revenue free land given to learned persons (c) Pension to army persons (d) Cultivation tax [46th BPSC 2004]

Ans.b

30.Who did illustrate ‘Dastan-i-Amir Hamza’ ?

(a) Abdus Samad (b) Mansur (c) Mir Sayyed Ali (d) Abul Hasan [46th BPSC 2004)

Ans.a

 

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply