Parts,Article and Schedules of the  Constitution Important Gk Questions  

1.From the following languages listed in the Eighth schedule of the constitution pick out of the one which is official language of a state

(a) Kashmiri (b) Urdu (c) Sindhi (d) Nepali [SSC Grad. 2002]

Ans. b

2.The item ‘Education’ belongs to the

(a) Union List (b)  State List (c) Concurrent List (d) Residuary subjects

Ans.c

3.How many schedules the Constitution of India contains ?

(a) 9 (b) 10 (c) 11 (d) 12

Ans.d

4.Which article of the Indian Constitution provides for the institution of Panchayati Raj ?

(a) Article 36 (b) Article 39 (c) Article 40 (d) Article 48

Ans.c

 5.Article 1 of the Constitution declares India as

(a) Federal State (b) Quasi-Federal State (c) Unitary State

Ans.d

6.How many Articles are there in the Indian Constitution ?

(a) 3956 (b) 396 (c) 398 (d) 399

Ans.a

7.Although Union List, State List and Concurrent List cover the entire legislative business, yet there may be an item not mentioned anywhere. Who will legislate on that item ?

(a) Parliament only (b) State Legislature only (c) Both ‘a’ and ‘b’ (d) Neither ‘a’ nor ‘b’

Ans.a

8.Which part of the Indian Constitution deals with Fundamental Rights ?

(a) Part I (b) Part II (c) Part III (d) Part IV

Ans.c

9.Part IV of Constitution of India deals with :

(a) Fundamental Rights (b) Citizenship (c) Directive Principles of State Policy (d) Union executive

Ans.c

10.Power, authority and responsibilities of municpalities are listed in which one of the following schedules of the Constitution of India ?

(a) Ninth (b) Tenth (c) Eleventh (d) Twelfth

Ans.d

11.How many languages have recognised by the Constitution

(a) 15 (b) 18 (c) 22 (d) 24

Ans.c

12.As we all know child labour is totally banned in India

(Article 24). As per the ‘Child’ means a person who has not completed

(a) 14 years of his/her age (b) 16 years of his/her age (c) 18 years of his/her age (d) 20 years of his/her age

(e) 21 years of his/her age

Ans.a

13.Under which one of the following Articles of the Constitution of India, is the Annual Financial Statement of the economy to be laid by the Government, on the table of the Parliament before 31st March, every year ?

(a) Article 16 (b) Article 31 (c) Article 112 (d) Article 124

Ans.c

14.Which one of the following Articles of the Constitution of India has provision for the President to proclaim emergency ?

(a) Article 352 (b) Article 355 (c) Article 356 (d) Article 360

Ans.a

15, Schedule Ninth of the Indian Constitution deals with :

(a) Subjects contained in the Union List, State List and Concurrent List (b) The recognition of languages (c) Certain acts and regulations of State Legislatures dealing with land reforms and abolition of Zamindari (d) The territories of State and Union territories

Ans.c

16.The method of Constitutional Amendment is provided in :

(a) Article 348 SH (b) Article 358 (c) Article 368 (d) Article 378

Ans.c

17.Part III of the Constitution of India relates to

(a) Fundamental Rights (b) Directive Principles of State Policy (c) Fundamental Duties (d) Citizenship

Ans.a

18.Article 340 of the Constitution of India provides for the appointment of a commission to investigate the conditions for the improvement of

(a) Socially and educationally backward classes (b) Socially and economically backward classes (c) Educationally and economically backward classes(d) Scheduled castes and scheduled tribes

Ans.a

19.The articles of the Constitution of India which deal with Directive Principles of State Policy are—

(a) 26 to 41 (b) 30 to 45 (c) 36 to 51 (d) 40 to 55

Ans.c

20.With what subject to the Article 5 to 11 of the constitution of India deal ?

(a) Indian Union and its territory (b) Citizenship (c) Fundamental Duties es(d) Union Executive

Ans.b

21.Which of the following are stated as Directive Principles of State Policy by Article 51 of the constitution of India ? The state shall endeavour to— 1. Promote international peace and security 2. Maintain just and honourable relations between nations 3. Encourage settlement of international disputes by Varbitration Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans.d

22.Under which Article of the Constitution of India can the President of India be impeached ?

(a) Article 61 (b) Article 75 (c) Article 76 (d) Article 356

Ans.a

23.In which part of the Constitution, details of citizens are mentioned ?

(a) I (b) II (c) III (d) IV

Ans.b

24.According to Article 164 (1) of the Constitution of in three states there shall be a Minister in-charge welfare who may in addition be in-charge of the of the Scheduled Castes and Backward Classes. Which of the following states is NOT covered Article ?

(a) Madhya Pradesh (b) Jharkhand (c) Orissa (d) Punjab

Ans.d

25.The Veerapa Moily Commission in its rep administration reforms among other aspecs suggested doing away with which one of the follo pairs of Articles of the Constitution of India ?

(a) Article 305 and 306 (b) Article 307 and 3 (c) Article 308 and 309 (d) Article 310 and

Ans.d

 26.Which article of the Constitution of India gives preces to constitutional provisions over the laws made Union Parliament/State Legislatures?

(a) 13 (b) 32 (c) 245 (d) 32

Ans.c

27.Which one of the following provisions of the Constitution deals with the appointment and dism of the Council of Ministers :

(a) Article 70 (b) Article 72 (c) Article 74 (d) Article 75

Ans.d

28.For distribution of powers between the Unit the States, the Constitution of India introduce lists. Which two of the following Articles gove distribution of power :

(a) Articles 3 and 4 (b) Articles 56 and (c) Articles 141 and 142 (d) Articles 245 and

Ans.d

29.The Constitution of India does not clearly prowa the ‘Freedom of Press’ but this freedom is implica Article

(a) 19 (i) a (b) 19 (i) b (c) 19 (i) c (a) 19

Ans.a

30.Which Article of the Constitution of India deals appellate jurisdiction of the Supreme Court in comum with constitutional cases ?

(a) Article 131 (b) Article 132 (c) Article 132 read with Article 134 A (d) Article 133 read with Article 134 A

Ans.c

31.The Tenth Schedule of Indian Constitution deals with……………………….

(a) Anti-defection Legislation (b) Panchayati Raj (c) Land Reforms (d) Distribution of powers between the Union and

Ans.a

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply