Constitutional Development of India 

1.Through which one of the following were commercial me activities of the East India Company finally put to an siend ? of

(a) The Charter Act of 1793 (b) The Charter Act of 1813 (c) The Charter Act of 1833 (d) The Charter Act of 1853

Ans.c

2.Which of the following vested the Secretary of State for India with supreme control over the Government of India ?

(a) Pitt’s India Act, 1784 (b) Government of India Act, 1858 asmens (c) Indian Council Act, 1861 ODA gnist (5) (d) Morley-Minto Reforms, 1909

Ans.b

3.Diarchy was first introduced under

(a) Morley-Minto Reforms (b) Mont-Ford Reforms (c) Simon Commission Plan (d) Government of India Act, 1935

Ans.b

4.Which of the following was/were the main feature(s) of the Government of India Act, 1919 ? 1. Introduction of separate electorates for Muslims 2. Devolution of legislative authority by the centre 3. Expansion and reconstitution of Central and Provincial Legislatures Select the correct answer using the code given below : Codes :

(a) 2 only 9 gidarsaw (b) 1 and 3 o ta (c) 3 only (d) 2 and 3 tu

Ans.d

5.In the Federation under the Act of 1935 residuary powers were given to the :

(a) Federal Legislature (b) Provincial Legislature (c) Governor General (d) Provincial Governor

Ans.c

6.The Indian Legislature was made bi-cameral for the firsttime by—

(a) Indian Council Act of 1892 (b) Indian Council Act of 1909 (c) The Government of India Act of 1919 (d) The Government of India Act of 1935

Ans.c

7.Match List-I (Act) with List-II (Largely based on) and select the correct answer by using the codes given below the lists. List-I List-IIS

(a) Indian Council Act, 1909 1. Mountbatten Plan (b) Government of India 2. Simon Commission Act, 1919 Report and Joint Select Committee CE A SD Recommendation (c) Government of India 3. MontagueAct, 1935Chelmsford Reforms (d) Indian Independence 4. Morley-Minto Act, 1947

Reforms

Ans.b

8.Which of the following is correct ?

(a) The Nehru Report(1928)had advocated the inclusion of Fundamental Rights in the Constitution of India (b) The Government of India Act, 1935 referred to Fundamental Rights (c) The August Offer, 1940 included the Fundamental Rights (d) The Cripps Mission, 1942 referred to Fundamental Rights

Ans.a

9.Which of the following Acts was described by Jawahar Lal Nehru as ‘Charter of Slavery’?

(a) Regulating Act of 1773 (b) Pitt’s India Act of 1784 (c) Government of India Act, 1919 (d) Government of India Act, 1935 [Utt. PSC (Main) 2007]

Ans.d

9.In which year did the Parliament adopt Indian Constitution?

(a)1947 (b) 1948 (c)1950 (d) 1952

Ans. c

10.Which Act introduced Dyarchy at the centre ? to

(a) Indian Council Act, 1909 (b) Government of India Act, 1919 (c) Government of India Act, 1935 (d) The Indian Independence Act, 1947

Ans. c

11.Which was not a member of Cabinet Mission ?

(a) Pathic Lawrance (b) Stafford Cripps (c) A.V. Alexander (d) John Simon

Ans. d

12.Which of the following was the biggest source for the Constitution of India ?

(a) The Government of India Act, 1919 alasan (b) The Government of India Act, 1935 (c) The Indian Independence Act, 1947 (d) None of the above

Ans. b

13.The Supreme Court of India was set up by the

(a) Regulating Act, 1773 (b) Pitt’s India Act, 1784 (c) Charter Act, 1813 (d) Charter Act, 1833

Ans.a

14.The distribution of powers between the Centre and States in the Indian Constitution is based on the schen provided in the

(a) Morley-Minto Reforms, 1909 (b) Montagu-Chelmsford Act, 1919 (c) Government of India Act, 1935(d) Indian Independence Act, 1947

Ans.c

15.Which of the following is/are the principal features the Government of India Act, 1919 ?

1.Introduction of dyarchy in the executive governme of the provinces 2. Introduction of separate communal electorates Muslims 3. Devolution of Legislative authority by the centre the provinces Select the correct answer using the codes given below 2

(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans.c

16.The Indian Independence Bill received the Royal As On

(a) July 18, 1947 (b) July 19. 1947 (c) July 20, 1947 (d) July 21, 1947

Ans.a

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply