Constitutional Development of India 

 

1.Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution ?

(a) British Constitution (b) US Constitution (c) Irish Constitution (d) The Government of India Act, 1935 [SSC Grad. 2000]

Ans.d

2.The first attempt to introduce a representative and popular element in the governance of India was made through:

(a) Indian Council Act, 1861 (b) Indian Council Act, 1892 (c) Indian Council Act, 1909 9 (d) Government of India Act, 1919 [SSC Grad. 2000]

Ans.a

3.Which of the following acts introduced communal electorate in India ?

(a) Indian Council Act, 1861 (b) Indian Council Act, 1892 (c) Indian Council Act, 1909 (d) Government of India Act, 1935 Santan

Ans.c

4.Assertion (A): The Government of India Act of 1858 transferred the governance of India from the East India Company to the Crown. Reason (R) : The East India Company was unwilling to administer India any more. Codes :

(a) Both A and Rare true and R is the correct explanation of A. (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true [NDA 2006]

Ans.c

5.By virtue of which Act, dyarchy was introduced in India ?

(a) Indian Council Act, 1909 (b) Government of India Act, 1919 (c) Government of India Act, 1935 (d) Indian Independence Act, 1947STE [NDA 2008]

Ans.b

6.The instrument of instructions contained in the Government of India Act, 1935 has been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as— 2)

(a) Fundamental Rights. (b) Directive Principles of the State Policy (c) Fundamental Duties (d) Emergency Provisions

Ans.b

7.The Government of India Act, 1935 was based on:

(a) the principle of federation and parliamentary system (b) the principle of succession of the British Indianprovinces (c) acceptance of the idea of a Constituent Assembly to draft a constitution

Ans.a

8.The monopoly of Indian trade of the East India Comp was abolished by the :

(a) Regulating Act, 1773 (b) Charter Act, 1813 (c) Charter Act, 1833 (d) Government of India Act, 1858 (CDS 2

Ans.b

9.Consider the following Acts : 1. The Regulating Act 2. Pitt’s India Act 3. The Charter ActOS-74. Indian Council AC What is the correct chronological sequence of t Acts?

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 1, 3, 4 (c) 4, 3, 2, 1 (d) 3,41

90 (CDS

Ans.a

10.Consider the following statements The objective of the Montague-Chelmsford Reform 1919 was : 1. To give power to the local government 2. To establish dyarchy in the provinces 3. The extension of provincial government Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3 (c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3 [

Ans.c

11.Consider the following with reference to the provis of ‘Government of India Act, 1935’ : 1. Establishment of an all-Indian Federation 2. Provincial autonomy, with a Governmresponsible to an elected legislature 3. Redistribution of provinces and the creation of new provinces Which of these were embodied in the Governme India Act, 1935 ?

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 (c) 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans.b

12.With reference to the colonial period of India, the monopoly of the East India Company was ended by

(a) The Regulating Act of 1773 (b) Pitt’s India Act of 1784 V (c) The Charter Act of 1813 (d) The Charter Act of 1833 d b

Ans.c

13.Consider the following statements with reference provisions of Morley-Minto Reform Act in the Cold India : 1. The Morley-Minto Reform Act raised the numbe additional number of the Central Legislature 2. It introduced the principle of comm representation in the Legislature 3. It empowered the Legislation to discuss the bu and to move resolutions on it Which of these statements are correct ?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans.c

 14.Two independent states of India and Pakistan were created by :

(a) The Simla Conference S E O b) The Cripps proposal The Cabinet Mission Plan The Indian Independence Act

Ans.d

15.The first definite step to provide parliamentary controler East India Company was taken by :

(a) The Regulating Act, 1773 (b)The Pitt’s India Act, 1784(c)  The Charter Act of 1793 (d)The Charter Act of 1813

Ans. a

16.The Montague-Chelmsford Report formed the basis of :

(a)The Indian Council Act, 1909 (b)The Government of India Act, 1919 – (c) The Government of India Act, 1935 (d)The Indian Independence Act, 1947

Ans.a

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply