The Gandhian Era (1917-1947)

 

1.Who was the first person to establish an independent Indian Army outside India

(a) M. N. Roy (b) Lala Hardayal (c) Ras Bihiri Bose (d) Subhash Chandra Bosemo

Ans.c

2.Who accompanied Bhagat Singh to bomb at the Central Legislature Assembly in Delhi ?

(a) Chandra Sekhar Azad (b) Bagha Jatin (c) Batukeswar Dutta . (d) Paramanand

Ans.c

3.The Rowlatt Act was passed in the year

(a) 1916 (b) 1918 (c) 1919 (d) 1921

Ans.c

4.Where did the Tebhaga Movement occur in 1946 ?

(a) Bhiar (b) Punjab (c) Gujarat (d) Bengal

Ans.d

5.Who handed over the charge of Indian National Army to Netaji Subhash Chandra Bose ?

(a) Ras Bihari Bose (b) Mohan Singh (c) Hardayal (d) Mahendra Pratap

Ans.a

6.In which year was the Swarajya Party established ?

(a) 1923 (b) 1925 (c) 1930 (d) 1941

Ans.a

7..Who was known as the Frontier Gandhi (Simanta Gandhi)?

(a) Abdul Gaffar Khan (b) Mahatma Gandhi Shaukat Ali (d) Mohammad Ali Jinnah

 Ans.a

8..When was the Azad Hind Fauj formed ?

(a) 1st October, 1939 (b) 10th August, 1940 (c) 11th May, 1941

(d) 1st September, 1942

Ans.d

9.Who was called the ‘Iron Man of India’?

(a) Sardar Ballabhbhai Patel (b) Surendranath Bannerjee (c) Bipin Chandra Pal (d) Lala Lajpat Rai

Ans.a

10.Which one of the following is NOT a feature of the Government of India Act of 1935 ?

(a) Diarchy at the centre as well as in the provinces (b) A bicameral legislature (c) Provincial autonomy (d) An All India Federation

Ans.a

11.The Indian National Army (INA) came into existence in 1943 in

(a) Japan (b) then Burma (c) Singapore (d) then Malaya

Ans.c

12.After returning from South Africa Gandhiji launched his first successful Satyagraha in

(a) Chauri-Chaura (b) Dandi (c) Camparan (d) Bardoli

Ans.c

13.At the time of partition of India, which one I following provinces of British India came forward a plan for a united and independent existence ?

(a) Punjab (b) Assam (c) Bengal (d) Biha DET

Ans.a

14.The Balkan Plan for fragmentation of India was the child of

(a) W. Churchil (b) M. A. Jinnah (c) Lord Mountbatten (d) V.P.Menon (UPSC

Ans.c

15.Who among the following leaders proposed to an Complete Independence as the goal of the congres the Ahmedabad Session of 1920 ?

(a) Abul Kalam Azad (b) Hasarat Mohani nos mostra o (c) Jawahar Lal Nehru (d) Mohandas Karamchand Gandhi

Ans.b

16.Who among the following organized the fa Chittgong armoury raid ?

(a) Laxmi Sehgal (b) Surya Sen (c) Batukeshwar Datta (d) J. M. Sengupta

Ans.b

17.During the Indian freedom struggle, the K Khidmatgars, also known as Red Shirts (Lal K called for

(a) the Pathan nationalist unity and a struggle a colonialism (b) the union of Pasthun tribal areas in north-west the Afghanistan (c) the adoption of terrorist tactics and method terrorising and finallly ousting the colonial rule Sub (d) the adoption of communist revolutionary idea for political and social reform

Ans.a

18.Assertion (A): The effect of labour participation Indian nationalist upsurge of the ST 1930s was weak. Reason (R) : The labour leaders considered hen ideology of Indian National Comi as bourgeois and reactionary.

(a) Both A and Rare true and R is the correct explana of A. (b) Both A and R is true but Ris not a correct explana of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans. a

19.The last opportunity to avoid the partition of India lost with the rejection of

(a) Cripps Mission (b) Rajagopalachari Formula (c) Cabinet Mission Plan (d) Wavel Plan

Ans.c

20.States in the Federal Union proposed by the India of 1935 was to

(a) exercise more and direct political and administrative control over the Princely States (b) involve the princes actively in the administration of the colony (c) finally effect the complete political and administrative take-over of all the Princely States by the British (d) use the princes to counter-balance the anti-imperialist doctrines of the nationalist leaders

Ans.d

21.The President of Indian National Congress at the time of partition of India was

(a) C. Rajagopalacharia (b) J. B. Kripalani (c) Jawahar Lal Nehru (d) Maulana Abul Kalam Azad

Ans.b

22.When Congress leaders condemned the Montague Chelmsford Report, many moderates left the party to form the

(a) Indian Liberal Federation (b) Swaraj Party (c) Indian Freedom Party (d) Independenc Federation of India

Ans.a

23.With reference to Indian freedom struggle, which one of the following statements is NOT correct?

(a) The Rowlatt Act aroused a wave popular indignation and led to the Jallianwala Bagh Massacre (b) Subhash Chandra Bose formed the forward Bloc (c) Bhagat Singh was one of the founders of HidnustanRepublican Socialist Association (d) In 1931, the Congress Session at Karanchi opposed Gandhi-Irwin Pact

Ans.d

24.Who headed the Interim Cabinet formed in the year 1946?

(a) Rajendra Prasad (b) Jawahar Lal Nehru (c) Sardar Vallabhbhai Patel(d) Rajagolpalachari

Ans.b

25..The leader of the Bardoli Satyagraha (1928) was

(a) Sardar Vallabhbhai Patel(b) Mahatma Gandhi (c) Vitthalbhai J. Patel (d) Mahadev Desai

Ans.a

26.The Montague-Chelmsford Report formed the basis of:

(a) the Indian Councils Act, 1909 (b) the Government of India Act, 1919 (c) the Government of India Act, 1935 (d) the Indian Independence Act, 1947

Ans.b

27.During the Indian freedom struggle, who among the following proposed that Swaraj should be defined as complete independence free from all foreign control ?

(a) Mazharul Haquete (b) Maulana Hasarat Mohani (c) Hakim Ajmal Khan (d) Abul Kalam Azad

Ans.b

28.The name of the famous person of India who returned the knighthood conferred on him by the British Government as a token of protest against the atrocities in Punjab in 1919 was :

(a) Tej Bahadur Sapru (b) Ashutosh Mukherjee c) Rabindra Nath Tagore (d) Syed Ahmed Khan

Ans.c

29.Consider the following statements : On the eve of launch of Quit India Movement, Mahatma Gandhi: 1. asked the government servants to resigns 2. asked the soldiers to leave their posts 3. asked the Princes of the Princely States to accept the sovereignty of their own people Which of the statement given above is/are correct ?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans.d

30.In which one of the following provinces was a congress ministry not formed under the Act of 1935 ?

(a) Bihar (b) Madras (c) Orissa (d) Punjab

Ans.d

31..Who among the following drafted the resolution on Fundamental Rights and Economic Programme for the Karachi Session of Congress in 1931 ?

(a) B. R. Ambedkar (b) Pandit Jawahar Lal Nehru (c) Rajendra Prasad (d) Sardar Vallabhbhai Patel |

Ans.b

32..Consider the following statements : 1. Lord Mountbatten was the Viceroy when Simla conference took place. 2. Indian Navy Revolt, 1946 took place when the Indian sailors in the Royal Indian Navy at Bombay and Karachi rose against the Government. Which of the statement given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.b

33.Consider the following statements :

  1. In the first Round Table Conference, Dr. Ambedkar demanded separate electorates for the depressed classes. 2. In the Poona Pact, sepecial provisions for representation of the depressed people in the local bodies and civil sevices were made. 3. The Indian National Congress did not take part in the third Round Table Conference.

Ans.c

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply