1.Who among the following was associated with Kai Conspiracy Case ?

(a) Abul Kalam Azad (b) Shahnawaz Khan (c) Khan Abdul Ghaffar Khan (d) Asfaqulla

Ans.d

2.Who among the following wrote the book ‘A nation the making’?

(a) Dinbandhu Mitra (b) Bal Gangadhar TE (c) Surendra Nath Banerjee (d) Subhash Chandra

Ans.c

 

3.At the second Round Table Conference, the Ina National Congress was represented by

(a) Jawahar Lal Nehru (b) Rajendra Prasad (c) Mohandas Karamchand Gandhi

(d) Vallabh Bhai Patel

Ans. c

 

4.Which one of the following pairis not correctly matched ?

(a) Purna Swaraj Resolution : 1929 (b) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931 (c) Formation of Congress Socialist Party : 1938 (d) Simla Conference : 1945

Ans.c

5.Who among the following was regarded by Mahatma Gandhi as his ‘Political Guru’ ?

(a) Dadabhai Naoroji (b) Bal Gangadhar Tilak c) Pheroz Shah Mehta (d) Gopal Krishn Gokhle

Ans.d

6.Which one of the following chronological orders of the given event is correct?

(a) The Civil Disobedience Movement—The Cripps Mission— The Cabinet Mission’s Plan (b) The Cripps Mission—The Civil Disobedience Movement—The Cabinet Mission’s Plan (c) The Cripps Mission-The Cabinet Mission’s Plan The Civil Disobedience Movement (d) The Civil Disobedience Movement—The Cabinet

Mission’s Plan—The Cripps Mission

Ans.a

7.For which one of the following movements did Mahatma Gandhi give the slogan ‘Do or Die’ ?

(a) Kheda Satyagraha 5) Non-Co-operation Movement c) Civil Disobedience Movement (d) Quit India Movement –

Ans.d

8.Where was the first Peasant Movement launched by Mahatma Gandhi ?

(a) Bardoli (b) Dandi Champaran (d) Wardha

Ans.c

9.Who among the following was a founder of the Swaraj

(a) Vallabh Bhai Patel (b) Rajendra Prasad CR Das da (d) Narendra Dev

Ans.c

10..Who among the following national leaders did not opt detend the case dealing with the trial of the soldiers at the Indian National Army in 1945 ?

(a)Te Bahadur Sapru (b) Bhulabhai Desai Rajagopalachari (d) Jawahar Lal Nehru

Ans.c

11.During the freedom struggle, Aruna Asaf Aliwas a major w man organiser of the underground activities inal Badio Satyagraha India Movement Csil Disobedience Movement lafat Movement

Ans.b

12.Who  was the Governor General of India during the nch of Civil Disobedience Movement ?

(a) Lord  Chelmsford (b) Lord Reading (d) Lord Wavell

Ans.c

 

13..one of the following movement started from Swadeshi Movementda Movement Disobedience Movement Co-operation Movement/NDA

Ans.c

14.Who prescribed the separate electorates for India on the basis of the Communal Award in August 1932 ?

(a) Lord Irwin (b) Ramsay Mac Donald c) Lord Linlithgow (d) Winston Churchill

Ans.b

15.Which one of the following slogans is attributed to Subhash Chandra Bose ?

(a) Jai Jawan Jai Kisan (b) Bande Mataram (c) Jai Hind (d) Inqilab Zindabad

Ans.c

16.Who among the following has authored the book ‘Hind Swaraj’ ?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Mahatma Gandhi (c) Gopal Krishna Gokhle (d) M.G. Ranade

Ans.b

17.Which one of the following with regard to the Poona Pact, 1932 is not correct ?

(a) Adequate representation of depressed sections in Government jobs (b) Reservation of seats for the depressed classes in the provincial legislature (c) Acceptance of joint electorate system (d) Reservation of seats for the depressed classes in the central legislature

Ans.a

18.Which one of the following statements with regard to Direct Action Day is correct?

(a) Hasan Suhrawardy presided over the Direct Action Day (b) Direct Action Day took place in Delhi (c) Direct Action Day led to the Bihar riot (d) Direct Action Day was endorsed by the Congress Party

Ans.c

19.The Haripura Congress (1938) remains a milestone in Indian freedom struggle, because

(a) it declared war on the British Empire (b) it anointed Jawahar Lal Nehru as the future Prime Minister of India (c) of the intorduction of the idea of a planning commission (d) of the acceptance of the Government of India Act, 1935 by the Congress

Ans.c

20.in ‘Hind Swaraj’, Mahatma Gandhi was critical of railways, because they are— 1. carriers of plague germs 2. instruments for frequency of famines 3. responsible for creating class division in the society 4. accident-prone Select the correct answer using the codes given belowCodes :

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 only (c) 2 and 3 only (d) 1 and 4 only [NDA 2010

Ans.a

21.Assertion (A): Indian National Congress Boycotted the Simon Commission. Reason (R) : It was opposed to the composition o the commission

(a) Both A and R are true and Ris the correct explanation of A. (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.a

22.Assertion (A): Khilafat Movement started in India after the Second World War. Reason (R) : Gandhiji had been one of the Presidents of the All India Khilafat Conference.

(a) Both A and Rare true and Ris the correct explanation of A. (b) Both A and R is true but Ris not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

Ans.d

23.Consider the following incidents with reference to the Civil Disobedience Movement during Indian freedom struggle1. Chittgong armoury raid 2. Refusal of a platoon of Garhwal Regiment to open fire on a batch of Khudai Khidmatgars 3. Strike of textile workers in Sholapur involving attacks to government buildings 4. Increase the number of Muslim participants in it all provinces Which of these incidents caused alarm among the British rulers ?

(a) 1, 2 and 3 o Sistema (b) 2, 3 and 4 (c) 1 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans.a

24.During the Indian freedom struggle, which one amongthe following formed earliest ?

(a) Congress Socialist Party (b) Communist Party of India (c) Hindustan Republican Socialist Association (d) All IIndia State people’s Conference

Ans.b

25.Two independent states of India and Pakistan were created by—

(a) The Simla Conference (b) The Cripps Proposal (c) The Cabinet Mission plan (d) The Indian Independence Act

Ans.d

26.The lady Congress leader who went underground during the Quit India Movement was

(a) Sucheta Kripalani (b) Vijay Laxmi Pandit (c) Aruna Asaf Ali (d) Sarojini Naidu

Ans.c

27.After the elections in 1937, the Congress ministers tendered their resignations because

(a) The British Government declared India a party to World War II without consulting them (b) Of undue interference in their working by the Government (c) Of paucity of financial resources which hampered all developmental works (d) of their inexperience to run the administration

Ans.a

28.Who was the first woman President of Indian National Congress ?

(a) Annie Besant (b) Aruna Asaf Ali (c) Sarojini Naidu S (d) Vijayalaxmi Pandit

Ans.a

29.Ramsay Mc Donald’s Communal Award gave

(a) Privy purse to native princes (b) Communal representation to Muslims (c) Reservations to Sikhs in elections (d) Separate electorates for depressed classes

Ans.d

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply