1.’I am giving you a Muslim province’ – who said ?

(a) Fazl-ul-Haque TOM (b) Lord Curzon (c) Stafford Cripps (d) Lord Mountbatten

Ans.b

2.The first indication of the revolutionary movement in India was seen in –

(a) Maharashtra (b) Bengal (c) Punjab (d) Rajasthan

Ans.a

3.Who founded Swadesh Bandhaw Samiti ?

(a) Ashwin Kumar Dutt (b) Barindra Ghosh (c) Surya Sen (d) Pulin Das

Ans.a

4.Who defended Aurobindo Ghosh in the Alipore BombCase ?

(a) W.C. Bannerjee (b) Bipin Chandra Pal (c) Surendra Nath Bannerjee (d) Chitta Ranjan Das

Ans.d

5.Who tried the organise revolt by Indian Sepoys and Revolutionaries around 1913 ?

(a) Bagha Jatin (b) Aurobindo Ghosh (c) Ras Behari Base A (d) Sachindra Nath Sanyal brus

Ans.c

6.Who was the first editor of the Yogantar?

(a) Barindra Ghosh (b) Bipin Chandra Pal (c) Jatindra Nath Mukherjee (d) Ullaskar Dutt

Ans.a

7.Who led the attack on European Club at Pahartali in chittagong ?

(a) Pritilata Waddedar (b) Loknath Bal (c) Anant Singh (d) Surya Sen

Ans.a

8.When was established the Muslim League ?

(a) 1904 (b) 1906 (c) 1910 (d) 1915

Ans.b

9.Name one leader of the Home Rule Movement,

(a) Annie Besant (b) Aurobindo Ghosh (c) Surendra Nath Bannerjee (d) Bipin Chandra Pal

Ans.a

10.Where and when was the Ghadar Party founded ?

(a) America, 1913 (b) England, 1917 (c) Denmark, 1921 (d) Scottland, 1925

Ans.a

11.The Silk letter Conspiracy (1916) was organised by –

(a) Maulana Obeidullah Sindhi and MaulanaBarakatullah (b) Maulana Abdul Bari and Maulana Muhammad Ali (c) Maulana Abul Kalam and Maulana Mahmud Hasan (d) Raja Mahendra Pratap and Jon Henting

Ans.a

12.What was Kamagata Maru?

(a) A political party based in Taiwan (b) Peasant Communist leader of China (c) A naval ship on voyage to Canada (d) A Chinese village where Mao Tse Tung began his long march

Ans.c

13.Where were the Ghadar revolutionaries, who become during the outbreake of the world war I based ? 

(a) North America (b) South America (c) Central America (d) West America

Ans.a

 14.Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of Indian National Congress in series of articles entitled New Lamps for Old’ ?

(a) Aurobindo Ghosh (b) RC. Dutt (c) Syed Ahmed Khan (d) Vira Raghavachari

Ans.a

15.In the context of the Indian freedamstruggle 16th October, 1905iswell-knownforwhichoneofthe following reasons?

(a) Partition of Bengal took place (b) The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in Calcutta Town Hall (c) Dadabhai Naoroji declared that goal of Indian

National Congress was Swaraja (d) Lokmanya Tilak started Swadeshi Movement in Poona

Ans.a

16.Four resolutions were passed at the famous Calcutta Session of Indian National Congress in 1906. The question of either retention OR of rejection of these four resolution become the cause of a split in Congres at the next Congress session held in Surat in 1907. Which one of the following was NOT one of those resolutions ?

(a) Annulment of partitions of Bengal (b) Boycott (c) National Education (d) Swadeshi con

Ans.c

17.What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi Movement ?

(a) The partiton of Bengal done by Lord Curzon (b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on Lokmanya Tilak (c) The arrest and deportation of Lala Lajpat Rai and Ajit Singh; and passing of the Punjab Colonization Bill. (d) Death sentence pronouced on the Chapkar brothers

Ans.a

18.The revolutionary association ‘Abhinav Bharat was setup in 1905 is

(a) Odisha (b) West Bengal (c) Uttar Pradesh

Ans.d

19.What is the common element among Ram Prasad Bismil. Roshan Singh and Rajendra Lahiri?

(a) They turew a bomb in The Central Legislative Assembly on 8 April, 1929 (b) They were the founder members of Swaraj Party (c) They were the founders of Hindustan Republican Association (d) They were associated with Kakori Conspiracy Case

Ans.d

20.Alfred Park at Allahabad has been renamed after

(a) Bhagat Singh (b) Chandra Shekhar Azad (c) Subhash Chandra Bose (d) Motilal Nehru

Ans.b

21.Which would be the most appropriate description concerning the Punjab Naujawan Bharat Sabha ?

(a) do political work among youth, peasants and workers bovce (b) spread the philosophy of revolution among students (c) initiate discussion regarding anti-imperialism among workers (d) help the formation of a Trade Union Movement in Punjab

Ans.a

22.Who wrote the book “Desher Katha” ?

(a)Sakharam Ganesh Deukar (b) Rajendra Prasad (c) Murali Mohan Prasad (d) None of the above/More than one of the above.

Ans.a

 

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply