Extremist Phase (1905-17)

1.Maulana Abul Kalam Azad started an urdu weekly,the Al-Hilal in 1912, but on its being banned by the Government, he founded the Al-Balagh in

(a) 1913 (b) 1914 (c) 1915 (d) 1916

Ans.a

2.Who was the first women president of Indian National Congress ?

(a) Sarojini Naidu (b) Sucheta Kripalani TRE (c) Rajkumari Amrit Kaur (d) Annie Besant

Ans.d

3.In which session of the Indian National Congress did the historicunionofCongressand Muslim League take place?

(a) Surat (b) Bombay (c) Calcutta(d) Lucknow

Ans.d

4.Who was the faunder-editor of the famous newspaper Kesari during the National struggle ?

(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru (c) Lokmanya Tilak (d) Muhammad Iqbal

Ans.c

5.The split between the Extremists and Moderates came up in the open at the Surat Congress session in the year

(a) 1905 (b) 1906 (c) 1907 (d) 1910

Ans. c

6.All India Muslim League was formed at –

(a) Lahore (b) Aligarh (c) Lucknow (d) Dhaka

Ans.d

 

9.TO Who of the following was a founder of the Bharat Naujawan Sabha in 1926 ?

 (a) Lale Lajpat Rai (b) Sardar Bhagat Singh (c) Lala Hardayal (d) Sohan Singh Bhakhna

Ans.

10.With reference to the Indian freedom struggle, which one of the following is the correct chronological order of the given events ?

(a) Partition of Bengal—Surat Split of Congress Lucknow Pact (b) Partition of Bengal—Lucknow Pact-Surat Split ofCongress (c) Surat Split of Congress—Partition of Bengal Lucknow Pact (d) Surat Split of Congress—Lucknow Pact Partition of Bengal B old

Ans.

11.Other than Annie Besant, who among the following also launched Home Rule Movement in India ?

(a) Aurobindo Ghosh (b) Bal Gangadhar Tilak (c) Gopal Krishna Gokhle (d) Moti Lal Nehru

Ans.

12.Consider the following statements : 1. Prior to the establishment of Home Rule League by Annie Besant, it was Lokmanya Tilak who had set up a Home Rule League at Poona. The Congress in its Bombay Session in 1915, passed a resolution demanding Home Rule for India. Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans.C

13.Who among the following leaders dominated the Lucknow Pact in December, 1916 ?

 (a) Jawahar Lal Nehru (b) Bal Gangadhar Tilak (c) Moti Lal Nehru (d) Madan Mohan Malviya

Ans.b

14.Who of the following revolutionaries set up the United India House in the USA?

(a) Ramnath Puri and Vir Savarkar (b) Taraknath Das and G.D. Kumar (c) Lala Hardayal and Bhagat Singh (d) Harnam Singh and Bhagwan Sing

Ans.b

15.Which of the following leaders presided over the Congress Session at Calcutta in 1906 ?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Gopal Krishna Gokhle (c) Aurobindo Ghosh (d) Dadabhai Naoroji

Ans.d

16.Which one of the following was not an extremist?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Madan Lal Dhingra (c) Udham Singh (d) Gopal Krishna Gokhle

Ans.d

17.Who gave the ‘Inquilab Zindabad’ slogan?

(a) Iqbal (b) M.K. Gandhi 51(c) Bhagat Singh (d) S.C. Bosela

Ans.c

18.Which one of the following leaders belonged to the Extremist wing of the Congress ?

(a) Aurobindo Ghosh (b) Dadabhai Naoroji (c) G.K. Gokhle (d) S.N. Banerjee

Ans.a

19.Who said, ‘Swaraj is my birthright and I will have it’ ? :

(a) Mahatma Gandhi (b) Bipin Chandra Pal (c) Gopal Krishna Gokhle (d) Bal Gangadhar Tilak

Ans.d

20.The Muslim deputation (Under the leadership of Aga Khan)meets Lord Minto in 1906 at Shimla and pleaded for

(a) separate electorate for Muslims (b) a composite electorate (c) special representation to Muslim by nomination (d) higher representation to the Hindus [BPSC 2004)

Ans. a

21.The Anushilan Samiti was

(a) dedicated to the upliftment of women (b) promoting widow remarriage (c) interested in labour welfare (d) a revolutionary organisation

Ans.d

22.Who said that ‘Congress Movement was neither inspired by the people nor devised or planned by them’ ?

(a) Lord Dufferin (b) Sir Syed Ahmed Khan (c) Lord Curzon (d) Lala Lajpat Rai

Ans.d

23.When did the attempt of murder of Kingsford was made at Muzaffarpur ?

(a) 1908 (b) 1909 (c) 1907 (d) 1911

Ans.a

24.In which year did Lord Hardinge cancel the partition of Bengal ?

(a) 1911 (b) 1904 (0) 1906 (d) 1907

Ans.a

25.Barindra Kumar Ghosh was a member of which revolutionary organisation of Bengal ?

(a) Anushilan Samiti (b) Varti Samiti (c) Swadesh Bandhav Samiti n (d) Shadhana Samaj

Ans.a

26.In which of the following movements Bande Mataram was adopted slogan for agitation ?

(a) Revolt of 1857 (b) Partition of Bengal in 1905 (c) Non-Co-operation Movement in 1922 (d) Quit India Movement in 1942

Ans.b

27.Of the following who was called the ‘father of Indian Unrest’?

(a) A.O. Home TODEL (b) Dadabhai Naoroji (c) Lokmanya Tilak situ (d) Mahatma Gandhi go

Ans.c

28.Two Home Rule League were started in 1915-16 under the leadership of

(a) Tilak and Annie Besant (b) Tilak and Aurobindo Ghosh (c) Tilak and Lala Lajpat Rai (d) Tilak and Bipin Chandra Pal

Ans.a

29.The Ghadar Movement was founded by –

(a) Ajit Singh N el (b) Lala Hansraj (c) Lala Hardayal (d) Sohan Singh Bhakhna

Ans. c

30.Given below is a list of organisations. Select those engaged in revolutionary activities, using the code given below the list : 1. Abhinav Bharat 2. Anushilan Samiti 3. New Nationalist Party

of the 4. Indian Patriot Association

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4 (c) 1 and 2 (d) 1, 2 and 4 [UPPCS 2004]

Ans.

31.Who among the following was the chief architect of reconciliation between the Extremists and the Moderates ? 

(a) Annie Besant (b) M.A. Jinnah (c) Madam Cama (d) Pheroz Shah Mehta

Ans.a

importantgk
lam the creator and editor of Design Shard, I created this blog to post my inspirations, work, and free resources that I hope others find interesting too. See all posts by -- Sourav Mukherjee

Get more important gk topic
in your mailbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

About The Author

Leave a Reply